Persoonlijk

Flauwvallen door stress – hoe mij dat overkwam

Flauwvallen door stress, ik wist niet eens dat het mogelijk was. Inmiddels al een jaar of 7 geleden maar nog steeds denk ik er aan terug met bibbers. Het was ontzettend eng!

Terug in de tijd

Het was zo’n 7 jaar geleden. Ik woonde met Jan net een jaartje samen in een bovenwoninkje. Ik was een jaar of 23 en onze wereld staat net een dag of 4 volledig op zijn kop. De vader van Jan is extreem onverwacht overleden. Ik wil er voor Jan zijn, er moeten honderden dingen geregeld worden, er is heel veel stress en om zijn dood zijn honderden vragen. Ik slaap niet en ik eet niet. Voor Jan probeer ik me groot te houden maar de stress en spanning uit zich op een hele ongezonde manier. Ik word namelijk extreem angstig.

Even er uit

Vrienden nodigen ons uit om even een avondje langs te komen. Het is in de buurt en we gaan op de fiets. Jan doet wat drankjes volgens mij ben ik gewoon aan de cola. Het is laat, ik ben moe, ik wil naar huis. Ik ben echt helemaal gesloopt. Thuis wil ik graag nog even douchen. En ik praat met mijn man over alles wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Onder de douche houd ik het niet meer. Ik begin te hyperventileren en ondertussen is Jan bij mij om mij te troosten. Ik begin me heel slap te voelen en ik vraag Jan of hij mij even vast wil houden. Dan wordt het zwart.

Dan wordt het zwart

Ik ga dood!!

Volgens Jan was dit het angstigste moment uit zijn leven. Ik lig naakt en nat in Jan’s armen met mijn ogen open. Ik reageer niet en Jan denkt oprecht dat ik dood ga. Paniek is volop aanwezig. Dit moment duurt hooguit een minuutje. Ik voel op dat moment helemaal niks. Jan probeert mij wakker te maken maar dit lukt niet. Het volgende wat ik voel is dat ik uit een gevoel van niks binnen een paar seconden naar een gevoel van grote stress ga. Ik word gillend wakker en weet niet waar ik ben, wat er is gebeurd en waarom ik daar op de grond lig. Jan legt mij op bed en heel langzaam komt alles terug. Ik ben alweer in paniek en voel het slappe gevoel steeds terug komen. Ik ben bang dat ik dood ga en zeg tegen Jan dat hij een ambulance moet bellen.

Flauwvallen door stress

Bij de huisartsenpost zeggen ze dat ze mij niet kunnen ophalen. Achteraf gezien logisch natuurlijk maar ik dacht serieus dat ik dood ging. Ik mag wel zelf langskomen maar Jan mag niet rijden door de drank en mijn ouders kan ik niet bereiken. Mijn schoonmoeder gelukkig wel. Eenmaal aangekomen blijkt dat ik ‘gewoon’ ben flauwgevallen van de stress. Ik krijg kalmeertabletten mee en het lukt eindelijk om te slapen. Achteraf gezien was het een ontzettend angstig moment. Ik wist totaal niet wat me overkwam en Jan en ik dachten serieus dat ik gewoon aan het dood gaan was. Gelukkig is flauwvallen door stress niet heel ernstig, helemaal niet als het gewoon éénmalig voorkomt. Eigenlijk zorgt flauwvallen er voor dat je lichaam even tot rust komt. Toch zal ik dit moment echt nooit vergeten. Meer persoonlijke verhalen lezen? (BRON)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.