Waarom jij de glitters beter in de winkel kunt laten staan

Wat zijn ze leuk die glitters, maar een ramp voor onze natuur.

Love the glitters

Ik ben er net zo goed schuldig aan geweest. Glitters op kleren, voor in het haar, en potten glitters om mee te knutselen. Ook met kerst heb ik genoeg glitterballen in huis gehad. Het hoorde er gewoon een beetje bij. Geen haar op mijn hoofd die zich zorgen maakte om de natuur of de toekomst van deze wereld. Nu jaren later is dat wel een beetje anders.

Kleine stukjes plastic

De meeste glitters zijn gemaakt van plastic. Ze hebben met glitters niet alleen maar plastic gebruikt, ze hebben het voor ons alvast in minuscule stukjes gesneden zodat het product al gelijk microplastic is. Glitters zijn (voor het grootste deel) gewoon stukjes microplastic dus. Inmiddels weten we dat microplastic niet vergaat en haast niet uit de natuur te filteren is. Die glitter die ik dus 15 jaren geleden in mijn haar heb gespoten, ging met het riool mee en zwerft nu waarschijnlijk nog ergens in de zee. Lekker dan!

Leestip: Ik testte ecologische wegwerpluiers

Wat doen met oude glitter

Nu heb ik dus nog 2 potten glitter hier in huis staan. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen daarmee. Ik wil het niet meer gebruiken, ik wil het ook niet weggeven of verkopen. Ik wil gewoon zeker weten dat dit niet in de natuur komt. Maar hoe? Op een ‘zero waste’ groep vroeg ik om hulp. Het beste antwoord was dat ik het in beton moest laten storten, zodat het nooit als losse onderdeeltjes de natuur in kan gaan. Alternatieven zijn er niet veel. Je kunt zoals hieronder biologisch afbreekbaar glitter kopen maar nog beter is om het gewoon niet te kopen. Koop dus gewoon geen glitter. (bron)

2 Comments

  1. Ik koop inderdaad om die reden geen glitters meer. Ik heb hier ook nog een oud pak plastic rietjes liggen. Wil ook niet meer dat de kinderen die gebruiken, maar wat moet je er dan mee..

    1. Wat goed van je! Geen idee. Lastig hè!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.