Door te investeren in aandelen kan je een hoger rendement behalen dan met alleen sparen. Het is dan ook niet vreemd dat ongeveer 1,9 miljoen huishoudens in Nederland beleggen. Bij diverse beleggingen stond in het verleden echter ook een disclaimer: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.”
Deze disclaimer is er niet voor niks: beurskoersen kunnen zowel stijgen als dalen. Je loopt dus een risico dat je geld verliest door te beleggen.
Om dit risico zo klein mogelijk te maken, lees je in dit blog over vier belangrijke valkuilen van beleggen in aandelen.
Beleggen met geld dat je snel nodig hebt
Zoals gezegd kunnen beurskoersen stijgen en dalen. Dit kan snel gaan. In één dag kan je een paar procent van je investering verliezen. Heb je geld wat je op korte termijn nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een wasmachine of keuken? Dan is het niet verstandig om met dit geld te gaan beleggen. Mochten de koersen zijn gedaald op het moment dat je je aankoop wilt gaan doen, kan het zo zijn dat je die nieuwe wasmachine niet meer kunt kopen (maar nog wel nodig hebt).
Onvoldoende spreiding
Met verschillende aandelen behaal je verschillende rendementen. Waarom zou je dan toch in meerdere aandelen investeren en niet alleen in degene met het hoogste rendement? Spreiding is een goed idee, omdat verschillende aandelen een verschillend risicoprofiel hebben. Dit betekent dat je met sommige aandelen een grotere kans hebt op een hoger rendement, maar ook een grotere kans hebt op een negatief rendement. Beleg je in één aandeel, dan speel je als het ware alles of niets. Als je belegt in meerdere aandelen is dit niet zo. In dat geval heb je altijd wel een aandeel wat het heel goed doet, maar ook altijd een aandeel dat minder presteert. Hierdoor zijn de uitschieters minder groot en is de kans op een positief rendement ook groter.
Onvoldoende geduld en discipline
De S&P 500 is een Amerikaanse aandelenindex. Het rendement van deze index was gemiddeld 10,4% in de periode 1957 – 2020. Een mooi rendement. In deze periode hadden 49 jaren een positief rendement, maar 15 jaren hadden een negatief rendement. Dit betekent dat je geduld en discipline moet hebben: het kan goed zijn dat je op korte termijn geld verliest. De kans is echter groot dat je op de lange termijn wel een goed rendement behaald. Beleg daarom alleen met geld dat je op de korte termijn niet nodig hebt en verkoop je beleggingen niet direct als het even tegenzit op de beurs.
Niet op de kosten letten
Als je belegt in aandelen, dan doe je dit via een broker. Deze broker voert jouw orders uit op de beurs. Bij het kopen en verkopen van aandelen betaal je transactiekosten. Deze lijken vaak laag, bijvoorbeeld 0,5% van je totale transactie. Als je veel handelt, betaal je vaak deze transactiekosten. Dit gaat direct ten koste van jouw rendement. Handel daarom met discipline: koop en verkoop aandelen niet continu, maar houdt deze aandelen voor langere tijd in bezit. Ook is het goed om de transactiekosten van verschillende brokers met elkaar te vergelijken. Hier zitten in de praktijk grote verschillen tussen.
Ben je nu op zoek naar meer (budgettering)tips? Bekijk dan ook eens mijn gratis huishoudboekje.