O man, die vakantie blijft toch een beetje aan me kleven alsof ik er nog niet echt afscheid van kan doen. Ik kan er nog niet helemaal aan wennen. Met deze tips komen we wel weer een beetje in het gareel.
Geef structuur
Wie mij kent weet inmiddels dat ik iemand ben van de structuur. Ik ben er van overtuigd dat als kinderen weten waar ze aan toe zijn, ze veel rustiger zijn in hun hoofd en dingen beter kunnen over zien. Dat geldt ook voor volwassenen (zegt de vrouw die meerdere agenda’s beheert). Thuis heb ik voor de oudste een magneetplanner hangen. Mijn zoon kan zo precies zien op welke dag hij naar school moet, wanneer wie thuis is en wanneer we wat gaan doen. Het zorgt voor veel rust. Wij hebben deze planner. Hier vond ik een gratis weekplanner om te printen.
Ook ’s ochtends bij het opstaan kunnen sommige kinderen even wat structuur gebruiken. Hoe zat het ook alweer? Wat was eerst? Wat daarna? Print en knip onderstaande plaatjes uit, leg ze op volgorde en laat je kind ze bijvoorbeeld omdraaien als hij iets gedaan heeft.
Rust
Vooral als je kind een nieuwe juf heeft, naar een nieuwe school gaat of er veel veranderingen zijn, dan is je kind misschien wel erg moe en overprikkeld. Plan de eerste weken nog niet helemaal vol, plan juist rust en ruimte in. Dat betekent natuurlijk niet dat jullie laveloos op de bank moeten liggen maar ga een stukje wandelen, naar een mooie speeltuin of naar het bos. Mocht je kind echt vast zitten in zijn hoofd dan kan zo’n meditatiefilmpje ook werken.
Voorbereiden
Ook jij mama of papa kunt ervoor zorgen dat het allemaal net wat lekkerder loopt allemaal. Hou een agenda bij waar je noteert wanneer de gymkleren mee moeten, de biebboekjes terug moeten en de ouderavond is. Maar leg bijvoorbeeld ’s avonds de kleren al klaar voor de volgende dag, zet de trommeltjes met fruit alvast in de koelkast en ga op tijd naar bed 😉
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.