Het DNA van een persoon vertelt heel veel over hem of haar. Daarom wordt DNA ook vaak gebruikt, zowel in de gezondheidszorg als door de recherche. Er zit een groot verschil tussen onderzoek naar erfelijke aandoeningen en het oplossen van een misdrijf, maar toch hebben ze één gemene deler: DNA. Door middel van een DNA test kun je zelf ook veel te weten komen. Bijvoorbeeld of je drager bent van een erfelijke aandoeningen dus een groter risico loopt. Maar je komt er op die manier ook achter waar je biologische roots liggen als daar onduidelijkheid over zou zijn.
Wat is nu precies DNA?
DNA staat letterlijk voor deoxyribonucleic acid. Maar nu weet je nog niets. DNA is terug te vinden in elke cel. Niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren en planten. Op die manier kan een schat aan informatie over dit organisme worden verkregen. Zelfs bij mensen die jaren geleden zijn overleden kan nog door middel van DNA-onderzoek worden achterhaald wie ze zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen die overlijden zonder dat hun identiteit bekend is. Soms kan jaren later alsnog worden vastgesteld om wie het gaat. DNA werd in 1869 ontdekt door Johann Friedrich Miescher, een biochemicus uit Zwitserland. Bijna een eeuw later ontdekte de Engelse chemica Rosalind Franklin samen met anderen de structuur van DNA, waardoor hier een grote schat aan informatie uit kon worden gehaald.
De opbouw van DNA
Ons DNA is opgebouwd uit 4 nucleotiden, namelijk Adenine A, Guanine G, Cytosine C en Thymine T. Deze nucleotiden vormen paren. A met T en G met C. Dit noemen we onze genen. In 1990 startten wetenschappers aan een monsterklus: het in kaart brengen van het menselijke DNA. Ze deden er 10 jaar over, het eindresultaat van deze studie werd in het jaar 2000 gepresenteerd. De DNA-strengen liggen in een soort van ‘wenteltrap’. De manier waarop ze precies zijn gerangschikt maakt mensen uniek en kan aantonen of ze aan elkaar verwant zijn. Aan de hand van specifiek DNA kan worden bepaald of iemand drager is van een bepaalde aandoening en deze daardoor kan krijgen of doorgeven aan kinderen.
Waarvoor wordt DNA gebruikt?
DNA wordt vandaag de dag voor veel zaken gebruikt. Nog steeds wordt er volop medisch onderzoek gedaan naar medische aandoeningen en de erfelijkheid daarvan. Daarnaast zijn er commerciële bureaus die met behulp van DNA, meestal wangslijm, onderzoek doen naar familiebanden zoals vaderschap. Maar zo’n test kan ook informatie geven over welke voeding voor jou de beste keuze is en zelfs welk beroep bij je past. Pas echter wel op met de geloofwaardigheid van de uitkomsten van dergelijke onderzoeken. Vaak wordt er een flinke prijs voor gevraagd en zijn de uitkomsten verre van betrouwbaar.