Koffie is een goddelijk drankje dat overal ter wereld wordt gedronken. We are collectively hooked. Het is dan ook zo lekker. Je drinkt het dan wel dagelijks, maar weet jij alles over koffie?
Hoe werd koffie ontdekt?
Het verhaal gaat zo: Een jonge geitenhoeder merkte op dat zijn kudde geiten extra energie hadden wanneer ze hadden gegeten van die rode besjes aan een bepaalde struik. Vol ongeloof bracht hij wat bessen naar een nabij klooster, waar de islamitische monnik de heidense bessen verbrandde in vuur. Door de heerlijke geur die de gebrande bessen verspreidde, werden de bessen uit het vuur gehaald en vermengd met water tot koffie.
Wist je dat?
Hoe harder de koffie is gebrand, hoe minder cafeïne die bevat? Vlak voor het slapengaan drink je dus beter bonen die een kort brandingsproces hebben doorlopen. De smaak van deze bonen zal ook iets lichter zijn. Er bestaan heel wat verschillende soorten koffie, maar wij gebruiken er grofweg maar 2: de arabica en de robusta. Arabica heeft meer verfijnde kwaliteiten en een heerlijk aroma terwijl robusta wat krachtiger en bitterder is. Het duurt wel 5 jaar voor een koffieboer effectief koffiebonen kan oogsten, het is dus een grote investering om zomaar even te beslissen om een koffieplantage te beginnen. De duurste koffie ter wereld komt uit de uitwerpselen van de civetkat. Voor een kopje betaal je rond de 10 euro. Wat er zo speciaal aan is? Door de enzymen die actief zijn tijdens hun spijsvertering worden de bonen van smaak minder zuur. Eens ze het beestje hebben verlaten zorgen de bonen voor een kopje koffie met een zo schijnt, hemels zachte smaak. Of het nog ethisch verantwoord is om die koffie te drinken, dat is een andere zaak. Volgens een artikel van National Geographic worden de katten in Indonesië verschrikkelijk behandeld en uitgebuit. Geen slecht idee om toch gewoon bij je illy koffie te blijven, me dunkt.
Hoe zet je het perfecte kopje koffie?
Hét perfecte kopje koffie hangt vooral af van jouw smaak. Maar toch zijn er een aantal dingen waarmee je rekening kan en eigenlijk zou moeten houden, volgens een echte barista. Het water waarmee je je koffie zet, mag eigenlijk niet koken. Het zou tussen de 95° en de 98° moeten zijn, niet meer, niet minder. Capiche? 😉 Nog een aandachtspuntje: je toestel. Draag er zorg voor en ontkalk het van tijd tot tijd. Verder is het belangrijk dat je kwalitatieve bonen gebruikt zoals de Oro lavazza koffiebonen en je de juiste hoeveelheid in verhouding met de hoeveelheid water weet te meten. Er zit meer in goed gezet kopje koffie dan je denkt, nietwaar? Veel succes!