Overig

Burn-out? Zoek het lekker uit!

Daar zat ik dan met een burn-out. Totaal een wrak en helemaal op mijzelf aangewezen.

Waar is het medicijn?

“En hoe word ik zo snel mogelijk weer beter?” Ja, dat wist de dokter ook niet precies, vooral veel rusten en leuke dingen doen. Tja, wat moest ik nou met dit soort advies. Overspannen/burn-out was de diagnose. Te veel gedaan. Als het niet ging moest ik bellen dan kon ik een afspraak maken met een praktijkondersteuner en voor de rest kon ze ook niet veel doen. Hmm..

Help me dan

Ik geef niemand de schuld, iedereen wilde mij wel helpen maar toch moest ik voor het grootste gedeelte zelf uitzoeken hoe ik beter moest worden. Toen ik na een aantal weken toch een afspraak wilde maken met de praktijkondersteuner was er nog een wachtlijst van 3 weken. Ik trok het niet, ik kon niet eens voor mijn kind zorgen. Waarom werd ik zo aan mijn lot overgelaten en waarom is er voor een burn-out niet een fatsoenlijk behandelplan. Ook de praktijkondersteuner had mij niet zoveel te bieden. Veel wandelen was het advies.. Tja..

De feiten spreken

Zo’n 5% van de mensen komt door werkstress langdurig thuis te zitten. Dit kost ons miljoenen. Werkstress is beroepsziekte nummer 1 (bron). Hoe kan het dan dat als je er door ‘gepakt’ wordt je compleet aan je lot wordt overgelaten? Heb je iets lichamelijks dan krijg je medicijnen en begeleiding maar zodra je een burn-out hebt weet eigenlijk niemand hoe je geholpen kunt worden. Ik had het ‘geluk’ dat ik via mijn werk snel psychologische hulp kon krijgen. Ik ben er van overtuigd dat dit het herstelproces heeft versneld. Heb je dat geluk niet dan wacht je soms maanden op hulp via GGZ.

Maar hoe moet het dan?

Ik weet ook niet precies hoe het dan wel moet hoor. Een beetje basisinformatie bij de huisarts zou fijn zijn. Ik kwam er pas maanden later achter dat een burn-out gewoon een hormoonprobleem is. Het is gewoon zo lastig dat je zo neergehaald bent door een ziekte en dat je gewoon nergens terecht kunt..

1 thought on “Burn-out? Zoek het lekker uit!

  1. Ik zit sinds deze week thuis met een burn out. Geconstateerd door een psycholoog, dus over anderhalve week (als ik hopelijk wat ben bijgeslapen) gaan we een plan maken…
    Hoewel dit voor iedereen anders is ben ik wel heel benieuwd wat jou geholpen heeft? Helpt? Of juist niet? Alle tips zijn welkom…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.