Tijd voor jezelf inplannen als ouder

Het voelt bijna een beetje hypocriet om dit artikel te schrijven, want als er één iemand slecht is in het inplannen van tijd voor jezelf dan ben ik het wel. Het is niet voor niks dat ik een aantal jaren geleden een zware burn-out heb gehad. En nog steeds voel ik soms dat ik tegen de grens aanloop. Maar ik heb inmiddels wel genoeg geleerd om het op tijd te herkennen en er iets aan te doen. Daarnaast heb ik flink veel tips gekregen van mijn volgers op Instagram, ben ik bewust aan het rusten en kan ik je wel vertellen welke tips ik in de loop der jaren heb toegepast en heb gekregen.

Waarom tijd voor jezelf?

Voor mijzelf heeft dat maar 1 grote hoofdreden waarom ik tijd voor mijzelf inplan. Het alternatief is namelijk de mokerslag. Oftewel, als ik wéér een burn-out krijg hebben de jongens en mijn man een jaar lang helemaal niks aan mij. Dan is het zelfs te veel om ze aan te kleden, eten te koken en naar bed te brengen. Daarom ben ik soms best een beetje egoïstisch. Ook al voelt het soms zó verkeerd om de jongens in het weekend naar mijn moeder te brengen, terwijl ik in huis aan het rommelen ben, of om een keer geen boekje voor te lezen omdat ik te moe ben. Het is gewoon niet anders.

quote-moeder

5 tips om tijd voor jezelf op te eisen

Kids naar de opvang

Ik begin gelijk met de tip waar ik mij het meest schuldig over voel. Op woensdag als Gijs naar school is breng ik Luuk naar de opvang. En het is dan niet dat ik dan niks doe, het is mijn ‘blogwerkochtend’. Maar soms als er geen opdrachten zijn claim ik die tijd voor mijzelf. Dan ga ik lekker naar de winkel of lig ik gewoon op de bank.

Stel prioriteiten

Wat is nu ècht belangrijk voor je? En wat is een ‘energielek’? Voor mij zijn dat toch wel bepaalde feestje, verplichtingen en uitjes. Hoe krom het voor anderen soms ook voelt, ik doe er niet (altijd) meer aan mee. Heeft niet persé te maken met tijd inplannen voor jezelf maar wel met je leven op zo’n manier indelen dat het fijn is. En hierbij is het ook goed om in je achterhoofd te houden dat je alleen een goede moeder kan zijn als je ook voor jezelf zorgt.

Schakel hulp in

Voor mijn gevoel moet je echt even je ego opzij zetten als ouder. Want hulp inschakelen voelde vooral in het begin een beetje als falen. Inmiddels weet ik dat mijn kinderen vaak een middag bij mijn ouders mogen spelen. En ja, dat is heel erg fijn.

Partner inschakelen

Mijn man en ik hebben afgesproken dat we om de beurt een ’tv-avond’ hebben. Ieders mag om de beurt beslissen wat er op tv komt. Klinkt kinderachtig maar het werkt voor ons. Mijn man vindt het fijn om af en toe met zijn vrienden af te spreken, dit gun ik hem dan. Hij gunt mij af en toe een uitslaapdag. Zo kunnen we beide op onze eigen manier opladen.

Spreek het uit

Geef aan dat je tijd voor jezelf nodig hebt. En niet alleen als het al bijna te laat is. Maar ook als je aanvoelt dat je er aan toe bent. Je moet je ego aan de kant zetten om dit te durven zeggen. Maar zodra je het zegt zul je zien dat er veel mensen zijn die je wel willen helpen op welke manier dan ook.

Wauw, ik lijk wel één of andere coach. Ik denk dat ik de blog uitprint en op de wc hang zodat ik er elke dag naar kijk. Beetje jammer dat ik dit ook niet altijd zo goed kan.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.