Januari: Hoe we de structuur weer oppaken

Januari, tijd om weer een beetje normaal te doen. Ik vertel je hoe ik hier in huis probeer weer structuur aan te brengen.

Regels en afspraken

Even weer de boel op een rijtje bij ons thuis. Na de maand december waarbij er soms geen regels meer waren even weer met elkaar afpreken hoe het ook alweer zat. Bij ons thuis werk ik veel met pictogrammen en plaatjes. Ik merk dat dat gewoon goed werkt. Iedereen weet wat de bedoeling is en wat we moeten doen.

Dit is ons planbord. Deze is gekocht bij Gezinnig. Er zijn op het internet ook kant en klare plaatjes te vinden die je kunt printen.

Loopt er bijvoorbeeld een deel van de dag niet zo lekker? Kijk eens of je het in plaatjes kunt tekenen zodat je kindje weet wat er verwacht wordt?

Zijn er veel ruzietjes thuis? Soms helpt het om samen af te spreken wat je graag wilt zien. Ja, trek de peutertjes er ook maar bij. Ze zullen niet altijd alles begrijpen maar wat ze meekrijgen is mooi.

Gezonder eten

O man, die feestdagen staan bol vol lekkere dingen. Nu het januari is pak ik de draad echt weer op met in ieder geval 6 dagen in de week een gezonde maaltijd. Bij ons is aardappelen, vlees en groente een groot succes. Dat doen we dan ook regelmatig. Ik ben ook van plan om mijn peuter op te geven voor peuterdans in Klazienaveen. Dat lijkt me zo gezellig.

Dit is wat ik met mijzelf heb afgesproken:

 • 6 dagen gezonde maaltijd met voldoende groente
 • Elke ochtend fruit, ook mee naar school
 • In de middag mag best iets lekkers. Verder nog honger? Dan eet maar fruit
 • Chips alleen in het weekend

Bedtijd

Ook gaan we weer een beetje op tijd naar bed. Het bedritueel doe ik ook elke avond op dezelfde manier. We beginnen ongeveer een half uurtje van te voren met dit ritueel:

 1. Eerst wassen, douchen of badderen
 2. Daarna doen we de pyjama’s aan
 3. We gaan tanden poetsen en zalfjes smeren
 4. Naar het toilet
 5. Samen lezen we een boekje
 6. Kusjes geven en welterusten zeggen
 7. Naar bed
 8. Heel hard hopen dat ze gelijk gaan slapen 😉
bedtijd-routine

Heb jij ook van dit soort structuren? Of doe jij het juist helemaal anders?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start â€˜. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.