Als jonge ouder merk je al snel aan jezelf dat je veel gevoeliger raakt voor zaken die slecht kunnen zijn voor jouw kind. Ineens grijpen maatschappelijke kwesties je nog meer aan dan gewoonlijk en je ervaart nu zelf ineens de urgentie om écht je bijdrage te leveren aan het milieu en de bergen afval die wij mondiaal met elkaar produceren. Want bij jou ligt de keuze: doe ik mee of probeer ik juist -hoe microniveau ook- mijn steentje bij te dragen aan het terugdringen van de wegwerp maatschappij? Wat kun je zelf doen om duurzaam te handelen als het om je kindje gaat?
Duurzaam handelen begint bij jezelf
In en rond onze woning zijn we in snel tempo aan het verduurzamen. Isolatie wordt aangebracht, zonnepanelen liggen al op het dak en de warmtepomp heeft inmiddels ook zijn intrede gedaan. Maar hoe zit het met de zorg voor je baby? Wat kun je op dat vlak maatschappelijk bijdrage om zo verantwoord mogelijk om te gaan met het milieu, en gelijktijdig je kind tóch het allerbeste te geven?
Wij hebben verschillende tips voor je op een rij gezet:
- Luiers: dagelijks verschoon je je baby tussen de 5 en 7 keer en dat tot meestal 1,5 jarige leeftijd (of nog -veel- langer). Je kunt zelf wel uitrekenen wat een berg afval hiermee gepaard gaat. Overweeg wasbare luiers bij Nappys.nl te kopen. Nappys staat er om bekend dat zij het jonge ouders zo gemakkelijk mogelijk maken om wasbare luiers te kopen én te gebruiken. Ze zijn net zo fris als wegwerp luiers, daar hoef je het dus niet voor te laten.
- Biologische producten: wil je jouw kind zo lang mogelijk weghouden van E-nummers, bestrijdingsmiddelen, ziekteremmers (antibiotica) en hormonen bij dierlijk gebruik? Koop dan vooral zoveel mogelijk biologische producten. Het is een inkopper misschien, maar van groot belang.
- Siliconen, parabenen en sulfaten: probeer als het even kan biologische of natuurlijke shampoos en crèmes voor je baby te gebruiken, want dergelijke goedkope, slechte ingrediënten dringen ook nog eens door de huid heen en komen zo in het lichaam van je baby terecht.
- PFAS: ons kraanwater mag als zeer zuiver bekend staan, toch komen ook hier micro kunststofvezels in terecht en komt er op zeer kleine schaal PFAS in voor. PFAS is een waterafstotend materiaal, wat voorkomt in o.a. zonnebrandcrème (aandachtspunt, smeer dit niet op je baby’s huid, maar kies een alternatief), maar ook als anti-aanbaklaag in pannen bijvoorbeeld. Vermijd het gebruik van PFAS en drink bronwater uit een glazen fles, of koop en gebruik een filter voor kraanwater.
- Verse maaltijden: Kook altijd lekker vers en biologisch voor het hele gezin en laat je baby wennen hieraan. Vermijd als het even kan potjes voeding, aangezien ook hierin conserveringsmiddelen zitten. Natuurlijk kun je verse maaltijden invriezen (hoewel bijvoorbeeld spinazie niet tweemaal opgewarmd mag worden), zo ben je er altijd van verzekerd van de beste voeding voor je baby.
Doe je voordelen met onze tips en gebruik ze waar mogelijk, zo ben jij alvast goed bezig!