Een telefoon is vaak voor veel oudere kinderen enorm aantrekkelijk. Maar wanneer koop je een eerste telefoon voor je kind? En welke afspraken zijn belangrijk. Stel het allemaal samen in het ‘Telefoon contract’.
Wanneer een telefoon voor een kind?
Er is geen algemene regel wanneer je kind toe is aan een telefoon. Was dat maar zo want nu moeten jullie als ouders samen met je kind de juiste keuze maken. Vaak wil je kind meedoen met zijn klasgenootjes en zich niet buitengesloten voelen. Als ouder wil je je kind beschermen voor al het ‘gevaar’ op het grote web. Want eenmaal een telefoon heb je niet altijd zicht op wat je kind doet, schrijft, filmt, appt en noem maar op. Er komt een tijd dat je ze los moet laten. Dat ze toe zijn aan meer verantwoordelijkheid. Maar hoe doe je dat?
Abonnement met controle
Iedereen heeft wel eens een horrorverhaal gehoord over een puber die voor honderden euro’s heeft gebeld met zijn vriendinnetje. Een abonnement waarbij jullie als ouders ook inzicht hebben in het verbruik. Zo’n abonnement van Sim Only heeft zelfs een plafond, zodat je zeker weet dat de kosten niet boven een bepaald bedrag komen.
Welk toestel kies je?
Ook het toestel is voor je kind waarschijnlijk erg belangrijk. Maar wie betaalt het? Laat je je kind meebetalen aan het toestel, of is het misschien een cadeau voor verjaardag of feestdagen. Als je kind zelf meebetaald is het een extra stimulans om er goed voor te zorgen en er voorzichtig mee te zijn.
Maak afspraken
Voordat je kind zijn telefoon in handen krijgt moeten er afspraken gemaakt worden. Het liefst in samenspraak met je kind. Want als alle partijen instemmen met de afspraken dan kun je er ook samen voor gaan. Dus bespreek samen welke dingen jullie afspreken. Een telefoon contract als hieronder kan jullie helpen alles zwart op wit te zetten. Een handtekening maakt het echt. Een stuk papier om op terug te vallen. Niet alleen voor jullie, maar ook voor je kind. Als je het contract invult denk dan ook aan de volgende dingen:
- Wie betaalt de aanschaf van de telefoon? Lees op het Nibud alle tips over het financieel opvoeden van je kind
- Wie betaalt voor het gebruik?
- Op welke tijden mag je kind op zijn telefoon?
- Waar mag de telefoon mee naar toe?
- Welke apps mogen er op de telefoon?
- Op welke sites mag je kind wel of niet?
- Wat zijn de afspraken wat betreft privacy? Welke gegevens mogen online?
- Mogen ouders af en toe meekijken of niet? Zo ja, wanneer en hoe dan?
- Wat gebeurt er wanneer er afspraken verbroken worden?
Telefoon contract
Vul samen met je kind het contract in. Als alle partijen het eens zijn kun je ondertekenen net zoals een echt contract. Iedereen kent de afspraken en zo is het duidelijk voor iedereen. Zoek je iets anders? Ik heb nog meer gratis printables op de site.