15 nieuwe tradities voor december

tradities-kerst-december

Misschien wil je als jong gezin je eigen tradities maken en vormen, of wil je in mindere tijden waarin alles duurder wordt juist de gezelligheid van mooie nieuwe tradities opzoeken. Hoe dan ook zijn er een aantal tradities op mijn lijstje bij gekomen en deel ik graag de lijst met nieuwe tradities voor december. Het wordt een hele fijne Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

Sinterklaas

Dobbelspel

We deden dit spel voor het eerst met Sinterklaas bij mijn ouders thuis. Ècht HI-LA-RISCH! Iedereen koopt 2 cadeautjes van tot €5,- en pakt ze in. Met een dobbelsteen gaan we nu eerst gooien om de cadeautjes te verdelen. Gooi je 6 dan mag je een cadeautje pakken. Als alle cadeaus zijn verdeeld mag je ze uitpakken. Nu wordt het pas echt leuk! Er wordt een wekker gezet op 20 minuten en leg hem uit het zicht. Nu mag iedereen weer met de dobbelsteen gooien.

1 = Alle cadeautjes worden naar links verschoven
3= Geef een cadeau weg.
5 = Gooi nog een keer
6 = Je mag een cadeautje van iemand pakken

Als de wekker gaat stopt het spel en krijg je wat je voor je hebt liggen. Gewoon gaan spelen. Is echt geweldig. Er zijn trouwens ook dobbelstenen verkrijgbaar speciaal voor dit spel maar het kan ook met een gewone dobbelsteen.

Pietenontbijt

Hoe leuk is het om 5 december (of welke andere dag dan ook) te beginnen met een pietenontbijt. De pietjes hebben ’s nachts de tafel gedekt, lekkere broodjes achtergelaten en op elk bord alvast een chocoladeletter gelegd. Wat een geweldig begin van de dag.

Matching pyjama’s

Op pakjesavond krijgt iedereen in de zak een matching Kerstpyjama. Ik weet dat Zalando, Hema en H&M af en toe matching pyjama’s hebben. Ook leuk voor de kerstkaart 😉

Kerstmis

Kerstboom uitzoeken & optuigen

Ga samen als gezin naar de bomenboer en kies samen de mooiste boom uit. Beetje Amerikaans hè! Maar zie het helemaal voor me. Uiteraard sneeuwt het en wordt er onder het genot van warme chocolademelk de boom opgetuigd. Ach, wat romantisch.

Slapen onder de boom

Als de boom staat gaat het hele gezin de eerste nacht onder de kerstboom slapen. Lekker beneden een film kijken en daarna lekker onder de boom liggen.

Kerstbal shoppen

Laat de kinderen hun eigen boom optuigen. Ook leuk is om ze elk jaar een eigen kerstbal te laten uitzoeken. Hema en Intratuin hebben een groot assortiment. Het zal wel een bonte bedoening worden maar who cares toch? Meer van het knutselen? Maak elk jaar je eigen kersthanger.

Kerstkoekjes bakken

In het eerste weekend na Sinterklaas bakken we altijd mooie kerstkoekjes. We gebruiken een basis zandkoekjesdeeg maar omdat ik een grote ster en grote kerstboom uitsteker heb worden het mooie grote koekjes. Na flink veel glazuur en versiering is het feest compleet.

Adventskalender

Vul zelf een adventskalender voor de kinderen om af te tellen tot Kerst. En dat hoeven echt niet alleen maar cadeaus te zijn. Juist kleinigheidjes in de vorm van extra aandacht of een beleving doen het vaak goed. Denk aan; pannenkoeken eten, knutselen met papa, filmavond, koekjes bakken met mama of naar de indoor speeltuin. Door éénmalig te investeren in een herbruikbare adventskalender heb je jaren plezier.

Kerstpakket voor allen

Een mooie doos gevuld met mooie Kerstcadeaus voor iedereen. ‘Something they want, something they need, something to wear, and something to read.’ Dus geen rommelcadeaus voor juist een pakketje met waardevolle spullen.

Derde Kerstdag

Derde Kerstdag is mijn lievelingsdag. De hele dag mag je in je joggingbroek lopen, er worden films gekeken onder het genot van alles wat nog over is van de Kerst. Heerlijk!

Oud & Nieuw

Kniepertjes en oliebollen

Oudjaarsdag staat bij ons thuis toch wel in het teken van lekker eten. Er worden oliebollen en kniepertjes gebakken, mijn vader bakt altijd brood en ik ben de laatste jaren in de ban van het bakken van wafels. Oftewel, een hele gezellig dag vol eten.

Vuurkorf

Een laagje sneeuw, de top 2000 op de achtergrond en ondertussen lekker marshmallows roosteren bij de vuurkorf. Dat klinkt toch gewoon geweldig!

Koken met de kinderen

Als kind mochten wij met mijn nichtjes altijd het menu verzorgen op oudjaarsdag. Wat een feest was dat! Weken van te voren waren we alles aan het bedenken, menukaartjes aan het maken en de tafeldecoratie aan het voorbereiden. Wat een feest was dat!

Slaapfeestje

Gezellig met het hele gezin in de woonkamer slapen op oudjaarsdag. Dat lijkt me een traditie waar kinderen ontzettend blij van worden.

nieuwe-tradities-december

Pot met herinneringen

Maak aan het begin van het jaar een weckpot voor dat jaar. Elke keer als er iets leuks gebeurde doe je een aandenken in de pot. Over die keer dat je kind zijn zwemdiploma haalde, een foto van die leuke vakantie en die leuke uitspraak. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt en worden de herinneringen opgehaald.

Volgens mij is dit een hele leuke lijst met inspiratie voor nieuwe tradities. Een aantal ga ik zeker dit jaar doen! Zo ontzettend veel zin in deze maand <3
Jij nog een leuke toevoeging?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.