Tanden wisselen en leerrijpheid

Laatst stuitte ik op een artikel over de connectie tussen tanden wisselen en leerrijpheid. Het liet me gewoon niet meer los. In ons geval klopt het namelijk precies.

Tandjes wisselen en leerrijpheid

De theorie

In de antroposofie heeft het krijgen van tanden een diepere betekenis. Ik heb wel eens vaker verteld over mijn interesse in de antroposofie. Niet alleen kijken naar het iq en het leervermogen maar de rest eromheen net zo belangrijk vinden. Rudolf Steiner is dan ook de grondlegger van de vrije school. Hij is het die de connectie legt tussen tanden wisselen en leerrijpheid. Hij zegt dat als de hersenen en het lichaam rijp is voor de volgende fase dat het lichaam dit laat zien door onder andere de tanden te wisselen (bron). Op dat moment zijn de kinderen ‘schoolrijp’ en klaar om te leren lezen. Zo zwart/wit is het niet maar in het kort is dit de boodschap.

Klopt de theorie?

In mijn persoonlijke geval klopt het. Ik kreeg laat tandjes en wisselde ook laat. Er werd altijd over mij gezegd dat ik jong was in mijn gedrag. Ik weet nog dat ik nog echt buiten speelde terwijl leeftijdgenootjes bezig waren met verliefdheid en dat soort dingen. En dit is blijkbaar mijn hele jongere jaren zo geweest. Hetzelfde geldt voor mijn zoon. Hij is erg jong in zijn gedrag. We weten natuurlijk niet wanneer hij grote mensen tanden gaat krijgen maar ik weet dat hij erg laat tandjes kreeg als baby.

Leestip: Is een wobbel leuk?

Klopt het?

Voor zo ver ik heb gezocht is er nergens een wetenschappelijke onderbouwing. Het is dus niet aan mij om te zeggen dat dit waar is. Wel vind ik het een hele interessante theorie wat dus in ons geval precies klopt. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit in jullie geval is. Is er een link tussen tanden wisselen en leerrijpheid? Wat denk jij?

verdere bronnen:
Antroposofische menskunde
Vrije school onderwijs

2 Comments

  1. Ja bij ons helemaal waar. Twee maanden geleden was onze zoon nog niet helemaal sociaal emotioneel klaar voor klas 1 ( groep 3) en nu 2 tanden er uit en twee wiebeltanden en hij is op sociaal emotioneel gebied een compleet ander ventje. Als of hij een reuzen “sprongetje” heeft gemaakt.
    Ik geloof wel in die theory

  2. Complete lariekoek bij ons. Hier een tweeling met 1 die qua leerrijpheid ver vooruit loopt en 1 die nog jong is in gedrag en fijne motoriek. Degene die nog een jaar mocht blijven kleuteren heeft al drie tanden gewisseld. (Net 6) en de ander die heel wijs is voor zijn leeftijd en de hele dag met rekenen en lezen bezig is wisselt nog niks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.