Laatst stuitte ik op een artikel over de connectie tussen tanden wisselen en leerrijpheid. Het liet me gewoon niet meer los. In ons geval klopt het namelijk precies.
Tandjes wisselen en leerrijpheid
De theorie
In de antroposofie heeft het krijgen van tanden een diepere betekenis. Ik heb wel eens vaker verteld over mijn interesse in de antroposofie. Niet alleen kijken naar het iq en het leervermogen maar de rest eromheen net zo belangrijk vinden. Rudolf Steiner is dan ook de grondlegger van de vrije school. Hij is het die de connectie legt tussen tanden wisselen en leerrijpheid. Hij zegt dat als de hersenen en het lichaam rijp is voor de volgende fase dat het lichaam dit laat zien door onder andere de tanden te wisselen (bron). Op dat moment zijn de kinderen ‘schoolrijp’ en klaar om te leren lezen. Zo zwart/wit is het niet maar in het kort is dit de boodschap.
Klopt de theorie?
In mijn persoonlijke geval klopt het. Ik kreeg laat tandjes en wisselde ook laat. Er werd altijd over mij gezegd dat ik jong was in mijn gedrag. Ik weet nog dat ik nog echt buiten speelde terwijl leeftijdgenootjes bezig waren met verliefdheid en dat soort dingen. En dit is blijkbaar mijn hele jongere jaren zo geweest. Hetzelfde geldt voor mijn zoon. Hij is erg jong in zijn gedrag. We weten natuurlijk niet wanneer hij grote mensen tanden gaat krijgen maar ik weet dat hij erg laat tandjes kreeg als baby.
Leestip: Is een wobbel leuk?
Klopt het?
Voor zo ver ik heb gezocht is er nergens een wetenschappelijke onderbouwing. Het is dus niet aan mij om te zeggen dat dit waar is. Wel vind ik het een hele interessante theorie wat dus in ons geval precies klopt. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit in jullie geval is. Is er een link tussen tanden wisselen en leerrijpheid? Wat denk jij?
verdere bronnen:
Antroposofische menskunde
Vrije school onderwijs
Ja bij ons helemaal waar. Twee maanden geleden was onze zoon nog niet helemaal sociaal emotioneel klaar voor klas 1 ( groep 3) en nu 2 tanden er uit en twee wiebeltanden en hij is op sociaal emotioneel gebied een compleet ander ventje. Als of hij een reuzen “sprongetje” heeft gemaakt.
Ik geloof wel in die theory
Hier niet waar… Jongedame van bijna 6, 1 september, en al 4 tanden eruit (alleen onder zijn de 2 grote mensen tanden door). Ze doet volgend jaar nog een keer groep 2 over ipv door naar groep 3 😉 .
Mijn dochter loopt juist wat voor op de ontwikkeling en haar 1e tand ging er uit toen ze 4 (bijna 5) was. Ze kon toen ook al woorden lezen. Vorige maand 5 geworden en nu de 2e tand los en ze leest korte zinnetjes en ontwikkelt snel.
Complete lariekoek bij ons. Hier een tweeling met 1 die qua leerrijpheid ver vooruit loopt en 1 die nog jong is in gedrag en fijne motoriek. Degene die nog een jaar mocht blijven kleuteren heeft al drie tanden gewisseld. (Net 6) en de ander die heel wijs is voor zijn leeftijd en de hele dag met rekenen en lezen bezig is wisselt nog niks.
Complete waanzin.
Zoon van bijna 7 die met 4 vloeiend las en bijns basisschool rekenen klaar heeft, heeft de 2 middelste ondertanden er net uit.
Leerrijp en sov vaardig allang. Motoriek is weergaloos. Etc
ik zie dagelijks kinderen met leerproblemen in mijn praktijk. In jouw geval heeft jouw kind toevallig interesse in letters en cijfers. Dan kan het gewoon werken. Maar ik kan je vertellen dat 99 van de 100 kinderen dit probleem juist wel hebben en dat het nog niet wisselen van de tanden een teken is dat vrijwel altijd klopt. Dus wat fijn voor jou en jouw kind. Helaas klopt die wat stellige uitspraak voor de andere 99 kids niet.
Gelukkig kunnen de problemen snel worden opgelost. Dat is het goede nieuws maar als dit is bij de kinderen waarbij dit euvel wel speelde, hun eerste pittige schooltrauma. Meestal volgt daarna de ontwikkeling van Dyslexie maar dat is gelukkig ook te doorbreken. ????
Hoe is de ontwikkeling van dyslexie te doorbreken? Ik dacht dyslecten informatie anders verwerken. Mijn oudste dochter heeft dyslexie en gezien de erfelijkheid zijn we ons ervan bewust dat de jongste 2 het mogelijk ook kunnen hebben. Dus ben zeer benieuwd hoe het te doorbreken zou zijn.
Waanzin
Kind las met 4 jaar vloeiend. Rekent 3 jaren vooruit. Fijne motoriek immer top geweest.
Is hele late wisselaar.????
Waanzin
Kind las met 4 jaar vloeiend. Rekent 3 jaren vooruit. Fijne motoriek immer top geweest.
Is hele late wisselaar.????
Is 7. 2 ondertanden gewisseld. De rest zit muurvast.
Waanzin
Kind las met 4 jaar vloeiend. Rekent 3 jaren vooruit. Fijne motoriek immer top geweest.
Is hele late wisselaar.????
Is 7. 2 ondertanden gewisseld. De rest zit muurvast.
Hier kan ik ook beaamen dat de theorie klopt. Dochter gaat naar de zomer naar groep 3. Heeft in de vakantie haar tanden gewisseld, onderste twee en 1 boven. Ineens zie je ook dat ze betere zinnen maakt en meer woorden onthoudt. Helemaal klaar voor groep 3
Bij ons ook niet waar. Wat ik wel merk bij onze tweeling, op momenten dat er weinig geleerd wordt/weinig mentale uitdaging is (thuisles tijdens corona, vakanties, eind van het schooljaar), gaan de meeste tanden er uit.
Hier absoluut niet waar 😉
Met 5 jaar had ze 8 tanden gewisseld maar ze is nu met 6,5 eigenlijk nog niet eens toe aan leren lezen en rekenen. Juist nog heel speels en geen zin in werkjes.
Onze zoon is net 6 jaar oud, versneld naar groep 3 gegaan dit schooljaar. Zijn eerste tanden gaan nu pas net los zitten. Hij leest al vanaf zijn 4e jaar en heeft een ontwikkelingsvoorsprong. Onze dochter is bijna 5, leest al vanaf dat ze 3,5 jaar oud is. Tevens een voorsprong op meerdere ontwikkelingsgebieden, maar nog niet met wisselen bezig. In ons geval niet kloppend.
Uhm nee. Complete onzin. Een kleuter van 4 hier die al boeken kan lezen, rekenen, zelfs keer-sommen snapt ze en tellen tot oneindig. Nog 0 tanden er uit. Gaat wel naar groep 3 deze zomer. Nog een jaar kleuteren is niet te doen.