Is een wobbel leuk?

is-een-wobbel-leuk

Als mensen zien dat wij thuis een wobbel hebben is de eerste vraag eigenlijk: “Is een wobbel leuk?” En ik geef toe, het is nogal een duur houten plankje.

Wat is een wobbel?

Een wobbel is eigenlijk een kromme houten plank. Niets meer en niets minder. Het wordt gezien als een balansbord maar je kunt er zoveel meer mee. De wobbel is geschikt voor mensen van alle leeftijden. De wobbel valt onder ‘Waldorf speelgoed’. Waldorf speelgoed komt vanuit de antroposofische gedachtengang, spelen met hoofd, hart en handen.
Waldorf speelgoed is speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen zonder gifstoffen. Het speelgoed is het liefst handgemaakt en biedt mogelijkheid tot open ended play: spel met alle mogelijkheden nog open.

Leestip: Leren en spelen met Lego Duplo voor kleuters

Waar is het goed voor?

Een wobbel is er voor om lekker te ‘wobbelen’. Oftewel balanceren. Je begrijpt dat het dus goed is voor het oefenen van de balans. Maar je kunt zoveel meer met een wobbel. In principe kan een wobbel van alles zijn. Een bruggetje, een lekker leesplekje, een fantasieboot, een brug .. Nouja noem maar op. En daar ligt gelijk voor mij de kunst van de wobbel. Het is geen spel met een duidelijk begin en eind maar is juist ‘open ended’. Gebruik je fantasie en je kunt er mee doen wat je wilt.

is-een-wobbel-leuk


Zijn er alternatieven?

De wobbel is niet goedkoop. De wobbel pro met vilt is al rond de €140,-. Alternatieven heb je ook. Ook van hout met vilt maar ook van plastic. Persoonlijk niet mijn eigen keus maar natuurlijk wel een heel stuk goedkoper. Ik heb ook wel eens gehoord van particuliere houtbewerkers die balansborden maken, daar kan ik je niet aan helpen 😉

Is een wobbel leuk?

Ik vroeg het aan mijn zoon van 3. “Gijs, vind jij de wobbel leuk?” Zijn antwoord was kort maar duidelijk: “Ja!” En dat zie ik ook terug. Nee, hij speelt er niet continu mee. En zo af en toe leg ik hem even weer weg omdat er niet naar omgekeken wordt. Maar bijna dagelijks wordt er wel even op gewobbeld. Toen Gijs 1 jaar was liet hij er constant autootjes op rijden en balletjes onderdoor rollen maar nu hij ouder wordt gebruikt hij de wobbel echt om mee te wobbelen. Het leuke vind ik dat een wobbel leuk is voor jong en oud en daarom járen gebruikt kan worden.

is-een-wobbel-leuk

Is de wobbel het geld waard?

Ik denk dat je dat echt zelf moet bepalen maar voor mijzelf vind ik van wel. Ik heb er echt voor gespaard, ik had een spaarpot waar ik wekelijks wel iets in deed en heb hem uiteindelijk dus besteld. Het leuke van de wobbel vind ik dat het voor klein en groot leuk is. Kinderen van een jaar kunnen er al leuk mee spelen maar als kinderen een jaar of 8 zijn is het nog steeds leuk. Het is niet leeftijdsgebonden en kan daarom jaren leuk zijn. Het is ook duurzaam en gaat echt niet zomaar kapot. Ik denk dat als ik over een aantal jaar de wobbel wil verkopen ik er nog steeds een leuk prijsje voor kan vragen. Ik kan het dus aanraden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.