De kinderen van het Speciaal Basisonderwijs horen er ook bij!

Ik merk dat er onder kinderen en volwassenen enorme vooroordelen zijn over kinderen in het Speciaal Baisonderwijs of Speciaal Onderwijs. Tijd om ze (een beetje) weg te nemen!

Gewoon leuke kinderen

Toen ik zelf op de basisschool zat vond ik al iets van het Speciaal Basisonderwijs. Als je naar die school ging dan was je niet helemaal goed werd er gedacht. En ja ook door mij. Geen idee hoe ik daar bij kwam trouwens. Dat beeld veranderde toen ik aan het begin van juffencarrière een jaar stage ging lopen in het speciaal basisonderwijs. Het was een gigantische eye-opener. Kinderen waren ‘gewoon’ leuke kinderen, het was gezellig in de klas, ze zaten vol talenten en ze hadden mijn hart gestolen. Wat was het fijn dat deze plek bestond want wat hadden (de meeste) kinderen het hier toch fijn!

Doodongelukkige kids

In de jaren die volgden vond ik het soms verbazingwekkend hoeveel weerstand er onder ouders van kinderen in het reguliere basisonderwijs is tegen het speciale basisonderwijs. Ouders die ten koste wat het kost kinderen niet naar een SBO school wilden hebben. Kinderen die doodongelukkig rondlopen en die duidelijk niet op hun plek zitten. Konden ze maar even in mijn hoofd kijken, dan wisten ze hoe het ook kan. Nu kan ik absoluut niet oordelen over het feit dat je kind naar het SBO of SO moet. Maar de meeste ouders die uiteindelijk de stap hebben genomen zijn achteraf gezien zo blij voor hun kind. Eindelijk gaat het weer goed.


Chayenne, werkzaam in het SBO: We zien vaak dat de kinderen niet mee kunnen komen in het regulier onderwijs en daardoor negatief gedrag vertonen in de klas. Bij ons zien de kinderen dat ze niet de enige zijn die niet mee kunnen komen of ze krijgen eindelijk lesstof die passend is. Vaak vermindert dit negatieve gedrag enorm.

Monique, moeder van 4 kinderen waarvan er 3 naar het SBO gaan: Mijn zoon heeft ADHD en een trauma (daardoor heeft hij druk gedrag ontwikkeld en slechte een concentratie). Mijn zoon had te maken met pesterijen en kon erg somber zijn. Eenmaal op de SBO school bloeide hij op. Hij kreeg meer zelfvertrouwen, werd vrolijker en had weer zin om te voetballen. Hij wordt volledig geaccepteerd hoe hij is en heeft echte vrienden.


Voor wie is het speciale basisonderwijs?

Het speciaal basisonderwijs (SBO) is bedoeld voor leerlingen die het niet redden op de gewone basisschool. Leerlingen die leerproblemen en of gedragsproblemen hebben.
Kinderen kunnen meerdere hulpvragen tegelijk hebben. Bijvoorbeeld kinderen met ADHD, PDD-NOS, dyslexie, dyscalculie, autisme, lage intelligentie of een chronische ziekte.
De leerkracht op de speciale basisschool heeft meer tijd voor persoonlijke aandacht. Kinderen op sbo-scholen dienen na het verlaten van deze school dezelfde basiskennis behaald te hebben als kinderen die op een gewone basisschool gezeten hebben, maar ze mogen daar wel langer over doen. Uitlopen kan tot 14 jaar.

Eindelijk weer gelukkig

In mijn stageperiode heb ik kinderen binnen zien komen die bijna depressief waren met een enorm laag zelfbeeld. Ze konden niet meekomen in de klas. Realiseerden zich heel goed dat ze dingen niet goed konden. En liepen vaak maandenlang op hun tenen. Het duurde vaak een maand voordat ze helemaal opbloeiden. Maar ook andersom. Kinderen met grote gedragsproblemen die doormiddel van aandacht, duidelijkheid en structuur precies wisten waar ze aan toe waren en daardoor veel beter in hun vel zitten.

De klas waar ik toen mocht stage lopen had kinderen met allerlei hulpvragen. Leerlingen met leerproblemen maar ook kindjes met medische problemen als een kind met een groei-achterstand of andere reden waarom een kind vaak onderwijs mist. Ook heb je kinderen die gedragsproblemen hebben en ja die hebben soms wel agressie problemen. Gewoon alle kinderen die best het normale programma kunnen volgen maar met een klein beetje hulp.


Anoniem, werkzaam in het SBO: Ik heb gewerkt met een leerling en elke keer als we moesten rekenen werd hij erg boos., Na de zoveelste boze bui moest ik hem weer onder de tafel vandaan halen (10 jaar, 1.70) Dat ging niet dus daar zaten we onder de tafel. Ik zei alleen: zeg het maar, wat wil je dan wel? Hij schreeuwde: IK KAN DIT NIET!!! Toen zijn we gaan zoeken naar wat hij wel kon. Sommen tot 10. Uitgebreid naar 20. Daarna al gauw over gegaan naar praktisch rekenen. Waar heb je het voor nodig? Hoe kun je je zelf redden? De moeilijkheid was namelijk ook dat hij niet kon lezen. Hij moest alles op gehoor doen. Hij heeft dusdanig vertrouwen in zichzelf gekregen dat hij het ook durft te zeggen dat iets niet lukt. Eindelijk een jongen die goed in zijn vel zit!

Anja, werkzaam in het SBO:  Heb genoeg vrienden om mij heen van diverse leeftijden, die zonder dit onderwijs het niet hadden gered in het leven. De extra begeleiding, kleinere klassen, logopedie in huis, zorgassistentie etc. zorgen ervoor dat er zoveel meer mogelijk is voor deze kinderen.

Miriam, moeder van een zoon die op het SBO zat: Onze zoon is in groep 5 overgestapt naar SBO. Hij heeft ADD en licht autisme. Hij kon niet meer meekomen op sociaal vlak, maar ook in de lesstof qua tempo en hoeveelheid. Hij is destijds getest door een orthopedagoog en daar kwam wel een hoge intelligentie uit, 120. Hij zat niet goed in zijn vel, hij had wel 4x in de week buikpijn van de spanning.
De overstap was in maart en in juli was hij al flinke stappen vooruitgegaan. Puur omdat hij nu onderwijs op maat kreeg.
We kregen een vrolijk kind terug wat beter in zijn vel zat en nu schoolwerk zo aangeboden kreeg dat hij kon groeien. Inmiddels zit hij in de brugklas tl/havo en het gaat ontzettend goed.


Maar wat is dan speciaal onderwijs?

Verwarring-alert! Je hebt het Speciaal Basisonderwijs,( het SBO) waar we het nu over hebben en je hebt het Speciaal onderwijs (SO). Dat laatste is er voor leerlingen die specifieke onderwijsbehoeften hebben, waaraan ook een SBO-school niet kan voldoen. Denk aan kinderen die een visuele beperking hebben, gehoorproblemen, spraakproblemen, een verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, ernstige gedragsproblemen of een psychiatrische stoornis. Dit type onderwijs is verdeeld in 4 clusters.


Sharon, moeder van een zoon in het SO cluster 4: Mijn zoon heeft al zijn therapieën binnen de schooltijden zodat als hij vrij is, ook echt vrij is. Wekelijks heeft hij les in het buitenlokaal. En dat buitenlokaal is op een boerderij. 2 keer per jaar bespreken we de voortgang van mijn zoon. Dit is dan met iedereen die met hem werkt, juffen, therapeuten en de revalidatiearts. Dan gaan we doelen evalueren en nieuwe doelen stellen. Ik ben erg blij dat mijn zoon hier gebruik van kan maken.

Anoniem, werkzaam op een VMBO school: Meestal stromen de leerlingen die wij binnen krijgen van SBO in op kader (super knap). Dit zijn vaak de meest gemotiveerde, enthousiaste, gestructureerde, rustige en vriendelijke leerlingen.

Lynette, moeder van een zoon op een ZMLK school: mijn oudste gaat naar een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Het is een hele normale jongen zonder woede uitbarstingen of andere bijzonderheden. Alleen heeft hij echt moeite met leren. Hij gaat voor het sociale aspect ook 1 dag per week naar het reguliere onderwijs en dat gaat altijd hartstikke goed. Alleen voor het leren is hij gewoon echt gebaat bij de extra aandacht en de wijze van lesgeven op de ZMLK school. Hij gaat dan ook altijd met veel plezier naar beide scholen.


Wat wil ik hiermee bereiken?

Ik heb een soort innerlijk gevoel dat ik op moet komen voor de kinderen die het minder hebben in deze maatschappij. En echt niet dat kinderen op het SBO of SO zielig zijn of geen toekomst hebben. Maar ik weet wel dat er gigantisch veel vooroordelen zijn. Bedenk je dat het ook gewoon kinderen zijn. en vaak hebben deze kinderen al veel tegenslag gehad. Dus nodig dat buurjongetje een keertje uit te spelen, vraag het oud-klasgenootje ook op het verjaardagsfeestje. En vertel je kind over de leerlingen die opgehaald worden in het busje, dat deze kinderen ook heel leuk en lief zijn maar dat ze op een andere school beter geholpen kunnen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.