Ik heb me toch wat leuks! Anniek van Speltmail gaat zo af en toe een lekker recept plaatsen op Elkeblogt. Vandaag een recept voor Käsekuchen. Ik ren alvast naar de winkel 😉
Anniek:
Echt waar deze taart kan niet mislukken! Ook voor de mensen die geen kaas lusten, zoals mijn vriend, is dit een lekkere taart. Tenminste daar ga ik vanuit. Hij heeft namelijk de halve taart in zijn eentje opgegeten. Mijn vriend is een gretige afnemer van mijn taarten die ik bak. Naast mijn vriend, is mijn kat ook blij als ik weer aan het bakken ga. Zij loopt dan ook vrolijk achter mij aan in de keuken om mijn sporen uit te wissen; zoals koekkruimels en slagroomvlekken. Geen paniek. Ik weet het. Katten hebben een lactose intolerantie. Dus mogen geen slagroom. Maar wel mijn slagroom, want die is lactosevrij. Ik bak vaak met zo min mogelijk lactose en zo min mogelijk tarwe. Ik gebruik voor mijn baksels vaak spelt, omdat mijn darm daar blij van wordt.
Taartenliefde
Ik kan altijd wel een reden vinden om een taart te bakken. Wil je weten wat de reden was voor dit recept voor Käsekuchen? Lees het op www.anniekkoning.nl Heb je geen zin in de oorsprong van de taart, maar wil je gewoon het recept? Scrol dan even verder.
Leestip: Arretjescake van overgebleven chocola
Käsekuchen
Käsekuchen zit tussen de kwarktaart en de cheesecake in. Deze taart komt oorspronkelijk uit Griekenland. Jezus kan deze taart ook hebben gegeten. De taart werd namelijk al voor zijn geboorte gemaakt (zegt men). Zie je het al voor je? Jezus die een cheesecake in 13 stukken verdeeld. Twaalf stukken voor zijn apostelen en een stuk voor hemzelf. Oké. Even serieus. De taart werd voornamelijk gegeten door de atleten van de olympische spelen. Daarna werd het vaak op Griekse bruiloften gegeten als bruidstaart. Het eerste geschreven recept dateert van 230 jaar na Christus. De Romeinen kregen ook lucht van deze taart en gaven hier hun eigen twist aan. Zij offerden hun cheesecake in de tempel aan hun goden. Zonde toch?!! Uiteindelijk werd in de 18e eeuw de kaastaart in heel Europa bekend. De Europese immigranten namen het recept mee naar de VS. Daar werd het heel populair en met als resultaat heel veel cheesecake bedrijven. Ieder land heeft zo zijn eigen variant. Wij Nederlanders vervingen de kaas door kwark en laten de taart stollen in plaats van dat wij hem bakken. Rare kaaskoppen. De Amerikanen gebruiken koekkruimels als taartbodem. De Duitsers gebruiken zandtaartdeeg. Vervolgens maken zij een beslag van roomkaas, eieren, kwark en suiker. Dit bakken ze in de oven en strooien er daarna nog wat poedersuiker overheen. Hieronder volgt een Duits recept voor Käsekuchen.
Recept voor Käsekuchen
Ingrediënten:
Zandtaartdeeg:
125 gram (spelt)meel
30 gram suiker
55 gram boter
1 eigeel
Vulling:
2 eieren
snufje zout
60 gram suiker
200 gram mascarpone
200 gram kwark
15 gram maïzena
1 pakje vanillesuiker
2 eetlepels marmelade
Garnering:
poedersuiker
eventueel: kersenvulling of ander roodfruit
(Je kan de maïzena en vanillesuiker vervangen door 30 gram vanillepuddingpoeder. Dan smaakt je taart iets meer naar vanille en wordt de taart iets geler.)
springvorm van 18cm doorsnede
Bereidingswijze:
Zandtaartdeeg:
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit tot een bal. Wikkel deze deegbal in huishoudfolie en leg dit voor een halfuur in de koelkast. Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het afgekoelde deeg over de bodem en vorm aan de zijkant een opstaande rand van ongeveer 1 cm.
Prik in de bodem met een vork een aantal gaatjes. Leg er bakpapier op en verzwaar dit met bakkogels of spliterwten. Bak je bodem voor 20 minuten in de oven. Laat je bodem afkoelen. Bestrijk je afgekoelde bodem met marmelade.
Vulling:
Split de eieren. Klop het eiwit met een snufje zout stijf. Klop in een andere kom het eigeel met het suiker schuimig. In een derde kom de mascarpone, kwark, maïzena, vanillesuiker kort mixen totdat er een egale massa ontstaat. Verroer dit vervolgens met het eigeel. En tot slot het stijfgeslagen eiwit toevoegen.
Giet de vulling op de bodem en bak de taart in het midden van de oven circa 50 minuten. Mocht de bovenkant te donker worden, bedek deze dan met aluminiumfolie. Laat de taart in de oven afkoelen en daarna in de koelkast. Bij mij haalt deze taart de koelkast vaak niet, want warm smaakt die ook erg goed. Bestrooi de taart met poedersuiker. Je kan de taart ook nog bedekken met kersen (of ander roodfruit).
Eetsmakelijk!
Liefs,
Anniek Koning
Speltmail