Besmet met het Marie Kondo virus

Ik kon me niet voorstellen dat mensen serieus hun huis gingen opruimen na het zien van de afleveringen van Marie Kondo. Maar het is echt, ook ik ben besmet met het Marie Kondo virus.

Marie Kondo

Of je denkt nu, waar heb je het over? Of je kent de rare verslaving ook. Mijn collega had het al een tijdje over Marie Kondo. En toen een tijdje geleden er op Netflix een serie kwam, ‘Tidying up with Marie Kondo’ leek heel Nederland wel te vallen voor deze manier van opruimen. En ik ook! Ik had nog maar 1 aflevering gezien of de volgende dag kocht ik allerlei bakken om te kunnen opruimen. En het werkt echt verslavend!


Marie Kondo in het kort

Marie Kondo heeft een aantal richtlijnen voor het opruimen. Even in het kort:

 • Word je er blij van? Does it gives you ‘Spark Joy?’ Dan houd je het, zo niet dan kan het weg. Recycle of gooi het in de prullenbak.
 • Door op te ruimen haal je eerst alles leeg en deel je het opnieuw in.
 • Ruim alles zo op dat gelijk zichtbaar is hoeveel je er van hebt. Dus niet stapelen.
 • Ruim alles in een bepaalde volgorde op. Eerst kleding, daarna boeken, dan papierwerk, allerlei en als laatste emotionele spullen.

Uiteraard is dit maar een fractie van haar manier van ontspullen. Wil je hier nou meer over weten, Mamaliefde schreef een uitgebreid artikel over deze manier van opruimen.

En nu ik

Oké, voordat ik vertel hoe ik het heb aangepakt moet je weten dat ik van mijzelf best heel netjes ben. Soms tot grote ergernis van mijn man. Ik kan me er bijvoorbeeld dood aan ergeren dat mijn man zijn rommel laat slingeren. Daar word ik echt ontzettend chagrijnig van. Maar aangezien we vorig jaar zijn verhuisd en ik daarna een burn-out kreeg is van dat opruimen de laatste tijd niet zoveel terecht gekomen. Niet dat ik een grote rommelkont ben, helemaal niet maar het is gewoon niet zoals ik zou willen. Ik had gewoon even niet de energie om er iets aan te doen.

Laat het opruimen beginnen

Nu probeer ik dus elke vrije dag even 1 la of kast op te ruimen en het werkt gewoon zo verslavend. Ik ben er ook echt van overtuigd dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd is. Nu ben ik al niet zo’n bewaarder maar om even weer goed te kijken in hoe verre je spullen echt gebruikt is gewoon goed. Wat ik niet meer wil gaat of op Marktplaats, recycle ik of gaat in de prullenbak. Tot grote ergernis van mijn man ga ik het hele huis door met mijn bakjes en doosjes. Ik ben nu al 2 keer weer naar de Action geweest voor nieuwe bakjes en doosjes. Ik word er gewoon zo blij van 😀

Manier van opruimen

Vooral haar manier van opruimen en vouwen spreekt mij ontzettend aan. Niet dat ik alles op de origami manier aan het vouwen ben maar wel dat je het probeert zo in te delen dat je alles kunt zien. Dus in plaats van te stapelen moet je dingen verticaal neerzetten. Dat klinkt voor mij ontzettend logisch. Iedereen kent het wel, je hebt een bak met spullen maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat er nu in die bak zit.

Mooi opruimen en weggooien

Volgens Marie Kondo moet je zichtbaar opruimen, dus het niet achter een kastje drukken maar vooral mooi opruimen. Dus het mag best zichtbaar zijn. Denk aan mooie doosjes en organizers. Maar denk ook bijvoorbeeld een mooie prullenbak*. Zo ben ik eigenlijk op zoek naar een mooie prullenbak voor het goed sorteren van het afval. Nu hebben we een oude staan in de gang voor het plastic maar misschien wordt sorteren wel een stuk aantrekkelijker in een mooie prullenbak als eye-catcher. O jongens, mijn handen jeuken alweer om de boel aan te pakken.

Nog lang niet klaar

Dit werkt gewoon ontzettend verslavend. Ik moet mijzelf echt soms even afremmen hierin want voordat ik het weet heb ik de hele kast al leeg om alles weer opnieuw in te delen. Ik wil ook proberen om wat bewuster spullen te kopen. Dus niet persé mezelf verbieden dingen te kopen maar bewuster dingen wel kopen. Ik wil proberen steeds minder in de prullenbak te hoeven gooien. In het kader daarvan bakte ik al eens een arretjescake van overgebleven chocola. Vreselijk dat ontspullen 😉

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties. Meer mensen de verslaving te pakken?

*Samenwerking

4 Comments

 1. Goh ik moet de serie ook maar gaan kijken, misschien heb ik dan weer nieuwe motivatie om op te gaan ruimen haha.

 2. Twee jaar geleden heb ik na een lange depressie het boek gekocht en gelezen. Langzaam aan is heel mijn huis straks “geMarieKondod” Dat is bijna een werkwoord hier in huis. Het werkt echt. Ik was al een zeurdoos met spullen in de kast, op kleur, op seizoen en grootte…
  Een opgeruimd huis is echt heerlijk voor je hoofd. Op mijn Pinterest Ariella Mostertman vind je dan ook een sectie opgeruimd huis, opgeruimd hoofd met daarin foto’s voor en na en tips van anderen. Ook heb ik de sectie opgeruimd met vele pins van overal.
  Succes met ruimen en veel gezondheid en geluk gewenst.
  Ariëlla

 3. Hier ook begonnen, mijn man heeft nogal moeite met weg doen maar toen hij de nieuwe indeling van de kledingkast zag werd hij blij en kon hij zomaar afscheid nemen van een stapel oude shirts. Nu de rest van het huis nog, maar dat nieuwe vouwen scheelt al zoveel!

 4. Ik hou van bakjes en heb het doorgevoerd op mn werk, bijna iedere werklokker heef5 een plastic bakje voor hun prulletjes in hun kastje staan en de mannen zijn er erg blij mee!! Ik spaar het nog die fruitbakjes, heerlijk!
  Heerlijk om te zien dat het bedrijf zo mooi schoon wordt, dan heb je eer van je werk! Heb ook al veel weg mogen gooien met hun toestemming!
  Maar nu moet ik het thuis ook doen 😏 dan gaat het langzamer, maar de woonkamer wordt weer netjes en daar ben ik blij mee!!🤩❣🌷

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.