Voor de tweede keer op zwangerschapscursus

tweede-keer-op-zwangerschapscursus

Vrouwen bevallen al duizenden jaren. Toch wil ik weer goed voorbereid zijn. Daarom ga ik voor de tweede keer op zwangerschapscursus.

Bevallen is niks voor mij

Sommige vrouwen gaan heel relaxed om met de komst van de bevalling. Die gaan gewoon mee met de flow, laten hun lichaam leiden en zijn niet bang voor de pijn en voor wat er komt. Zo’n vrouw? Ben ik niet! Verre van. Voordat de bevalling überhaupt begint heb ik al 100 horrorscenario’s bedacht die allemaal vreselijk eindigen. Tijd dus voor een ietwat realistische kijk. Natuurlijk begrijp ik dat geen enkele bevalling hetzelfde is. Het heeft voor een deel te maken met je mindset, conditie van de mama en je moet een beetje geluk hebben. Bij mij was het vooral die mindset waar ik iets mee moest doen.

Goed voorbereid

Vandaar dat toen ik zwanger was van Gijs ik graag goed voorbereid wilde zijn. Ik wist niks van bevallen. Er waren ook altijd van die tegenstrijdige verhalen. De één vond het de beste dag van haar leven terwijl de ander bijna dood ging. Maar wat er nou precies gebeurde bij zo’n bevalling begreep ik gewoon niet. Het was vaag. Ik ben toch blij dat ik zo’n cursus heb gevolgd bij Gijs. Ondanks dat bevallen voor mij nog steeds iets vaags was werd het mij wel duidelijk hoe het in het lichaam werkt. Ik leerde weeën wegpuffen, we mochten een keer in het ziekenhuis kijken en het was met die andere meiden nog gezellig ook.

Tweede keer op zwangerschapscursus

Toen ik mijn verloskundige vertelde dat ik niet zo’n zin had in mijn tweede bevalling (understatement) raadde ze me met wat andere dingen dan ook aan om me weer op te geven voor zo’n cursus. En eigenlijk vond ik dat een goed plan. Het was ook al 5 jaar geleden. Ik weet nog precies hoe bevallen voelt maar het is toch goed om even wat dingen te herhalen. Dus zat ik de laatste weken weer voor de webcam te puffen 😉 En weet je? Het is goed om dingen te herhalen. Zo heb ik toch een beetje een houvast tijdens de bevalling en daarna. Al weet je natuurlijk nooit hoe het deze keer gaat lopen.

Soorten zwangerschapscursussen

Theorisch en Praktisch

Ik doe zelf de cursus ‘zeker bevallen’. Dit is vooral een heldere duidelijke cursus om je goed voor te bereiden op de bevalling. Je krijgt een stukje theorie, hoe werkt een bevalling? Maar je leert ook ademhalingsoefeningen. Nu met de Corona zijn de informatie-avonden online.

Fit zwanger

Ook zijn er cursussen die gericht zijn op het lichaam. Bij deze cursussen probeer je je conditie te behouden en train je spieren die belangrijk zijn voor en na de bevalling. Vaak worden ook ademhalingsoefeningen geoefend. Yoga is natuurlijk ook een optie. Hier wilde ik mij eerst voor opgeven maar ja, ’the big C’ gooide roet in het eten. Bij yoga leer je te ontspannen en hoe je moet ademen.

Bekijk hier de zwangerschapscursussen in de gemeente Emmen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.