Zodra je een badkamer laat ontwerpen, of zelf ontwerpt kom je al snel bij de vraag of je wel of geen bad plaatst. Is een bad echt noodzakelijk bij bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen? Of is het vooral overbodige luxe. Alle voordelen en nadelen op een rij.
Bad neemt ruimte in
We hebben niet allemaal een grote balzaal als badkamer. Daarom moet je afwegen of een bad de ruimte wel waard is. Een standaard bad is 170×70 cm of 180×80 cm groot en zal dus flink wat ruimte innemen. Misschien moet je concessies doen met bijvoorbeeld een ander badkamermeubel. Dus wel een bad, geen dubbele wasbak. Al kan iemand die gespecialiseerd is in het ontwerpen van een badkamer vaak heel creatief uit de hoek komen waarbij er soms meer mogelijk is dan je denkt. Door bijvoorbeeld te werken met een zwevende badkamerkast, een handige inloop, of verwarming dat is weggewerkt. Hoe dan ook is een bad groot en zal het ruimte innemen.
Leestip: De verbouwing van onze badkamer
Makkelijk bij kleine kinderen
Het voordeel van een bad is dat het makkelijk is om meerdere kinderen tegelijk te wassen. Drie kleintjes in bad is makkelijker dan om beurt de kinderen in de douche te doen. Zijn ze heel klein dan kun je vaak ver komen met een babybadje of desnoods een wasmand. Maar zodra ze een beetje groter zijn is een bad makkelijk en fijn.
Duurzaamheid
In een bad gaat veel meer water dan je gebruikt bij een douchebeurt. In een gemiddeld bad kan 120 liter water. Dat kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten. Aan de andere kant maakt het niet zo heel veel verschil als je je kinderen tegelijk in bad doet. Toch is het iets om rekening mee te houden.
Lekker ontspannen
Veel mensen vinden een bad ontspannener dan een douche. Dat komt vooral omdat je in een douche gedwongen bent om te staan of soms te zitten. In een bad kun je liggen en zorgt voor een constante geleidelijke warmte. Alleen al het kijken naar deze de plaatjes van de badkamers van Sanitairwinkel.nl laat je ontspannen. Maar met wat kaarsjes aan en een muziekje op de achtergrond ben je binnen no-time ontspannen. Geen ruimte voor een bad? Denk dan eens aan een regendouche of stoomdouche. Daarmee creëer je zeker ook je eigen ‘wellness’ in je badkamer.
Alles op een rij:
Voordelen:
- Een bad is makkelijk met kleine kinderen
- Een bad voelt vaak ontspannener aan
- Je creëert thuis je eigen spa-gevoel
Nadelen:
- Bad neemt veel ruimte in
- Een bad verbruikt meer water
Een bad heeft dus allerlei voordelen maar ook zeker nadelen. Welke passender is voor jullie huis is dus vooral gericht op jullie persoonlijke voorkeur. Laat je goed informeren en heel veel succes bij het maken van jullie keus!