Home » De pelletkachel als hoofdverwarming + review

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

De pelletkachel als hoofdverwarming + review

Voordat wij besloten een pelletkachel als hoofdverwarming te nemen heb ik me een ongeluk gezocht naar een goed review op internet. Een review dat duidelijk de voordelen en nadelen van een pelletkachel benoemd. Denk maar niet dat ik die ergens kon vinden. Nou, dan schrijf ik hem zelf wel.

 

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

 

 

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een warmtebron, een kachel dat brand op pellets. Nee geen pallet als in zo’n vierkante meter aan hout maar pellets. Kleine stukjes samengeperst hout. Voor mij is het een schonere en vernieuwende versie van de houtkachel. Pellets zijn namelijk gemaakt van restafval en zijn een stuk schoner dan de verbranding van gewoon hout. Uitgebreide voordelen en nadelen verder in dit blog. Een pelletkachel lijkt op een houtkachel. Het heeft dezelfde uitstraling en warmte alleen kun je een pelletkachel makkelijker bedienen. Je kunt temperatuur inschakelen en hem via een afstandsbediening aan en uit zetten.

 

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

 

Waarom zou je een pelletkachel aanschaffen?

Toen wij ons klushuis kochten zat er een grote open haard in. In eerste instantie wilde ik hem heel graag houden. Maar daarmee zouden we best veel ruimte verliezen. Toen kwamen we achter het bestaan van een pelletkachel. Mijn collega had er eentje en ze was erg enthousiast. We hebben veel research gedaan maar konden er niet zo heel veel objectieve informatie over vinden. Toch trok zo’n kachel ons aan. Ten eerste om de kostenbesparing. Je betaalt éénmalig wat meer kosten voor de aanschaf van zo’n kachel maar voor ons was dat niet het probleem aangezien we anders nieuwe CV’s aan hadden moeten schaffen. Verder kun je elke maand besparen doordat in verhouding pellets goedkoper zijn dan het stoken van een CV. Ook vonden we het een fijn idee dat een pelletkachel milieuvriendelijker is dan een houtkachel. De pellets zelf zijn CO2 neutraal. Dit betekent dat het verkrijgen van de pellets zelf niet voor vervuiling zorgt.

 

https://www.stokertje.nl/images/zibro-pelletkachel-milieu.jpg

 

Toch niet zo schoon?

Nu moet ik zeggen dat volgens meerdere bronnen een pelletkachel helemaal niet zo schoon is dan mensen beweren. Dat komt doordat de verbranding van de pellets veel schoner is dan een open haard of houtkachel maar niet schoner is dan stoken op elektriciteit of gas (bron). Stook je dus in plaats van een houtkachel dat ben je lekker bezig maar ga je de pelletkachel vervangen voor een CV dan ben je dus helemaal niet zo mileuvriendelijk bezig. Tja.. Wel is zorgt het stoken met een pelletkachel voor veel minder fijnstof in huis en daarbuiten dan het stoken met een houtkachel.

 

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

 

Hoeveel kost een pelletkachel?

De aanschaf van een pelletkachel kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wij zelf hebben pelletkachel ‘Julia‘. Deze kachel heeft een mooi prijsje maar heeft toch de kwaliteit die wij zochten. De kachel zelf kost €1095,-. Inclusief plaatsen was dit rond de €1500,-. Wij hebben ook €500,- subsidie teruggekregen. De pellets zelf koop je in grote zakken. Op een winterdag gaat er wel een zak per dag doorheen. Zo’n zak kost rond de €5,- en kun je aanschaffen bij de bouwmarkt of zelfs bij bol.com.

 

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Hoe groot is de ruimte die je wilt verwarmen? Gebruik je de pelletkachel als hoofdverwarming? Wij hebben aan 8kW genoeg maar als je een hele grote ruimte moet verwarmen dan is dit niet genoeg. Heb je al een rookkanaal of een schoorsteen? Dan gaat het aansluiten vaak wat makkelijker anders moet er een uitgang gecreëerd worden. Vraag een expert om je hiermee te helpen.

 

Hoe gebruik je een pelletkachel?

Het gebruik van de kachel is simpel. ’s Morgens als ik op sta moet ik eerst de as uit de kachel zuigen. Dit is wel één van de grootste nadelen van de kachel. Ook het glaswerk moet even schoongemaakt worden met een doekje. Daarna vul ik de pellets bij en zet ik met een afstandsbediening de kachel aan op de gewenste temperatuur. De kachel heeft zo’n 5 tot 10 minuten nodig om op te starten en pellets bij te vullen. Tegen de tijd dat ik mijn haar en make-up heb gedaan staat hij al lekker te branden. Verder heb je er weinig omkijken naar.

 

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

 

 

De pelletkachel als hoofdverwarming

Wij gebruiken de pelletkachel als hoofdverwarming. Toch hebben we in onze kamer en keuken wel 2 verwarmingen staan. Dit hebben we gedaan op advies van de loodgieter. Maar om eerlijk te zijn hebben we die nog nooit aangehad. Achteraf gezien hadden we ze beter weg kunnen laten want ze voegen niks toe. In de rest van het huis hebben we wel verwarming maar dit staat bijna altijd uit. Je zou het zo kunnen regelen dat de pelletkachel het hele huis verwarmd via een bioketel maar hoe dit werkt durf ik niet te zeggen.

 

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

Geluid

De pelletkachel maakt geluid. Het geknetter van het branden van de kachel hoor je maar ook hoor je de pellets vallen in de kachel. Dit is geen storend geluid, je went er snel aan.  kachel via een ventilator de warmte in de kamer, dit maakt dan wel even wat meer geluid. Het is soms net alsof heel in de verte een stofzuiger draait.

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

 

Voordelen en nadelen van een palletkachel

Ik wil helemaal eerlijk zijn over zo’n kachel. Het heeft zeker voordelen maar ook nadelen. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Voordelen pelletkachel:
 • Milieuvriendelijker dan een houtkachel
 • Makkelijk in gebruik
 • Kachel is programmeerbaar (tijden, temperatuur)
 • Lekkere warmte in huis
 • Uiteindelijk bespaar je geld
 • Je krijgt er subsidie op

 

Nadelen pelletkachel
 • Je moet hem dagelijks uitzuigen
 • Je moet zelf pellets regelen en bijvullen
 • éénmalig hogere aanschafkosten
 • Minder milieuvriendelijk dan CV of gas
 • Droge lucht
 • Pellet heeft stroom nodig om op te starten

 

Conclusie

Mijn conclusie is dat een pelletkachel zeker voordelen en nadelen heeft. Het is per huishouden en persoon verschillend of het aantrekkelijk voor jou is om aan te schaffen. Wij persoonlijk zijn er erg blij mee. Het brengt een fijne sfeer in huis en is makkelijk in gebruik. Wij zijn blij met onze pelletkachel als hoofdverwarming.

 

4 reacties

 1. Gert zegt:

  Hallo,
  Hebben jullie geen last van het geluid dat je hoort van de pelletmotor,die de pellets doorvoert?
  Het geluid dat je na iedere 5 seconden hoort?

  Groet,Gert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.