De pelletkachel als hoofdverwarming + review

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

Voordat wij besloten een pelletkachel als hoofdverwarming te nemen heb ik me een ongeluk gezocht naar een goed review op internet. Een review dat duidelijk de voordelen en nadelen van een pelletkachel benoemd. Denk maar niet dat ik die ergens kon vinden. Nou, dan schrijf ik hem zelf wel.

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een warmtebron, een kachel dat brand op pellets. Nee geen pallet als in zo’n vierkante meter aan hout maar pellets. Kleine stukjes samengeperst hout. Voor mij is het een schonere en vernieuwende versie van de houtkachel. Pellets zijn namelijk gemaakt van restafval en zijn een stuk schoner dan de verbranding van gewoon hout. Uitgebreide voordelen en nadelen verder in dit blog. Een pelletkachel lijkt op een houtkachel. Het heeft dezelfde uitstraling en warmte alleen kun je een pelletkachel makkelijker bedienen. Je kunt temperatuur inschakelen en hem via een afstandsbediening aan en uit zetten.

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

Waarom zou je een pelletkachel aanschaffen?

Toen wij ons klushuis kochten zat er een grote open haard in. In eerste instantie wilde ik hem heel graag houden. Maar daarmee zouden we best veel ruimte verliezen. Toen kwamen we achter het bestaan van een pelletkachel. Mijn collega had er eentje en ze was erg enthousiast. We hebben veel research gedaan maar konden er niet zo heel veel objectieve informatie over vinden. Toch trok zo’n kachel ons aan. Ten eerste om de kostenbesparing. Je betaalt éénmalig wat meer kosten voor de aanschaf van zo’n kachel maar voor ons was dat niet het probleem aangezien we anders nieuwe CV’s aan hadden moeten schaffen. En naast CV’s moet je natuurlijk ook radiatoren aanschaffen want enkel met een CV kom je er niet. Daarnaast zijn radiatoren lang niet zo gezellig als een pelletkachel. Het is heerlijk om in de winter rond de kachel te zitten. Verder kun je elke maand besparen doordat in verhouding pellets goedkoper zijn dan het stoken van een CV. Ook vonden we het een fijn idee dat een pelletkachel milieuvriendelijker is dan een houtkachel. De pellets zelf zijn CO2 neutraal. Dit betekent dat het verkrijgen van de pellets zelf niet voor vervuiling zorgt.

Toch niet zo schoon?

Nu moet ik zeggen dat volgens meerdere bronnen een pelletkachel helemaal niet zo schoon is dan mensen beweren. Dat komt doordat de verbranding van de pellets veel schoner is dan een open haard of houtkachel maar niet schoner is dan stoken op elektriciteit of gas (bron). Stook je dus in plaats van een houtkachel dat ben je lekker bezig maar ga je de pelletkachel vervangen voor een CV dan ben je dus helemaal niet zo mileuvriendelijk bezig. Tja.. Wel zorgt het stoken met een pelletkachel voor veel minder fijnstof in huis en daarbuiten dan het stoken met een houtkachel.

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

Hoeveel kost een pelletkachel?

De aanschaf van een pelletkachel kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wij zelf hebben pelletkachel ‘Julia‘. Deze kachel heeft een mooi prijsje maar heeft toch de kwaliteit die wij zochten. De kachel zelf kost €1095,-. Inclusief plaatsen was dit rond de €1500,-. Wij hebben ook €500,- subsidie teruggekregen. De pellets zelf koop je in grote zakken. Op een winterdag gaat er wel een zak per dag doorheen. Zo’n zak kost rond de €5,- en kun je aanschaffen bij de bouwmarkt of zelfs bij bol.com.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Hoe groot is de ruimte die je wilt verwarmen? Gebruik je de pelletkachel als hoofdverwarming? Wij hebben aan 8kW genoeg maar als je een hele grote ruimte moet verwarmen dan is dit niet genoeg. Heb je al een rookkanaal of een schoorsteen? Dan gaat het aansluiten vaak wat makkelijker anders moet er een uitgang gecreëerd worden. Vraag een expert om je hiermee te helpen.

Hoe gebruik je een pelletkachel?

Het gebruik van de kachel is simpel. ’s Morgens als ik op sta moet ik eerst de as uit de kachel zuigen. Dit is wel één van de grootste nadelen van de kachel. Ook het glaswerk moet even schoongemaakt worden met een doekje. Daarna vul ik de pellets bij en zet ik met een afstandsbediening de kachel aan op de gewenste temperatuur. De kachel heeft zo’n 5 tot 10 minuten nodig om op te starten en pellets bij te vullen. Tegen de tijd dat ik mijn haar en make-up heb gedaan staat hij al lekker te branden. Verder heb je er weinig omkijken naar.

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

De pelletkachel als hoofdverwarming

Wij gebruiken de pelletkachel als hoofdverwarming. Toch hebben we in onze kamer en keuken wel 2 verwarmingen staan. Dit hebben we gedaan op advies van de loodgieter. Maar om eerlijk te zijn hebben we die nog nooit aangehad. Achteraf gezien hadden we ze beter weg kunnen laten want ze voegen niks toe. In de rest van het huis hebben we wel verwarming maar dit staat bijna altijd uit. Je zou het zo kunnen regelen dat de pelletkachel het hele huis verwarmd via een bioketel maar hoe dit werkt durf ik niet te zeggen.

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

Geluid

De pelletkachel maakt geluid. Het geknetter van het branden van de kachel hoor je maar ook hoor je de pellets vallen in de kachel. Dit is geen storend geluid, je went er snel aan. De kachel blaast via een ventilator de warmte in de kamer, dit maakt dan wel even wat meer geluid. Het is soms net alsof heel in de verte een stofzuiger draait.

pelletkachel-als-hoofdverwarming-review

Voordelen en nadelen van een palletkachel

Ik wil helemaal eerlijk zijn over zo’n kachel. Het heeft zeker voordelen maar ook nadelen. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Voordelen pelletkachel:
 • Milieuvriendelijker dan een houtkachel
 • Makkelijk in gebruik
 • Kachel is programmeerbaar (tijden, temperatuur)
 • Lekkere warmte in huis
 • Uiteindelijk bespaar je geld
 • Je krijgt er subsidie op
Nadelen pelletkachel
 • Je moet hem dagelijks uitzuigen
 • Je moet zelf pellets regelen en bijvullen
 • éénmalig hogere aanschafkosten
 • Minder milieuvriendelijk dan CV of gas
 • Droge lucht
 • Pellet heeft stroom nodig om op te starten

Conclusie

Mijn conclusie is dat een pelletkachel zeker voordelen en nadelen heeft. Het is per huishouden en persoon verschillend of het aantrekkelijk voor jou is om aan te schaffen. Wij persoonlijk zijn er erg blij mee. Het brengt een fijne sfeer in huis en is makkelijk in gebruik. Wij zijn blij met onze pelletkachel als hoofdverwarming.

16 Comments

 1. Dank je voor de uitgebreide review!

 2. Hallo,
  Hebben jullie geen last van het geluid dat je hoort van de pelletmotor,die de pellets doorvoert?
  Het geluid dat je na iedere 5 seconden hoort?

  Groet,Gert.

  1. Nou.. Het is dat je het nu zegt en dat ik er op let. Je hoort het zeker wel hoor, maar het is geen storend geluid. Tenminste voor mij niet. Het heeft bijna wel iets gezelligs.

  2. Gert, de Julia next is de opvolger van de Julia. Verbeter punt is dat de pellet motor continu draait, i.p.v gepulseerd. Hierdoor niet meer hoorbaar.

 3. Ik heb ook een julia pellet kachel en er is een groot nadeel hij moet helemaal uit elkaar met onderhoud Ga dit niet binnen doen want je bent helemaal zwart als je er mee klaar bent . Het is allemaal zelf te doen maar reken dat je hier ruim een ochtend of middag me bezig bent . Controleer ook de rvs afvoer pijp die aan gesloten zit op je pellet kachel die van mij zijn rvs verkocht maar de gaten springen er in na 3 jaar al in .

 4. hey Elke, even n vraag. wij hebben de Julia Next nu n paar weken. blij mee, maar er is iets wat we niet onder controle krijgen. misschien heb jij als ervaren gebruiker de sleutel. als de kachel op temperatuur is er ik het warm genoeg vind, zet ik de temperatuur en vermogen lager, maar na verloop van tijd geeft hij op t display nog steeds n temperatuur aan die boven de ingestelde temperatuur ligt. de ingestelde temperatuur staat dan b’v. op 12 graden, maar de kachel geeft bv 28 graden aan. de gevoelstemperatuur in de kamer voelt ook eerder 28 als 12 graden aan. wat doen we “fout”?
  bvd, remco

  1. Hoi Remco,

   Dat klopt inderdaad! Wij zetten dan de kachel maar gewoon uit. Hij kan inderdaad heel moeilijk de juiste temperatuur houden.

   1. Hoi Remco en Elke, ga ff googelen op instellingen van de julia next, parameter pro28 kan je instellen voor start/stop van de kachel. Deze staat standaard op of, zet deze op 01 en de kachel gaat uit op de ingestelde temp.
    Ik heb zelf ook de julia next, zeer tevreden er mee.
    Gr Harry

  2. Remco, lees eens de BlueSolid veel gestelde vragen door over dit onderwerp. Misschien kan dit je helpen. https://www.bluesolid.nl/veelgestelde-vragen/ik-heb-de-pelletkachel-aan-het-wordt-te-warm-/

 5. Heeft een pelletkachel een afvoer en een aanvoer nodig? Onze kachel staat tegen de buitenmuur en maakt ontzettend geluid. De kachel hangt ook tegen de muur.

 6. Er is inderdaad veel verschil in palletkachels, van zeer voordelige tot vrij kostbare ik zelf heb de 3 getest de afgelopen jaren.

  Kachel 1

  Aduro h3 deze heeft maar 1 dag mogen doen toen kwam de 2e Aduro H3 deze heeft met heel veel moeite het 2 dagen vol gehouden, is uiteindelijk vastgelopen en doorgebrand.
  Maakte veel lawaai
  Stonk naar rook
  Ruit werd gitzwart
  Viel iedere keer in storing en uiteindelijk kapot gegaan.

  Kachel 2
  Dielle Maetrale
  Deze is wel goed brand mooi is zeer stil en zuinig in verbruik, kortom deze is het aanschafbedrag wel waard.
  Ruit blijft tot 3 dagen non-stop branden mooi
  Kachel zelf hoef je ook pas na 3 dagen non-stop branden de salade te legen.
  Zuinig in gebruik.

  Kachel 3
  La nordica exstraflame

  Kachel uit het middensegment
  Ruim 5 jaar plezier van gehad
  Deed wat die moest doen
  Maakte redelijk maar geen hinderlijk geluid
  Verbruik was ook goed te noemen
  Ruitje wel dagelijks schoon maken net als de kachel natuurlijk.

  Hiervoor een houtkachel gehad dat Brande ook altijd mooi maar geeft natuurlijk wel meer uitstoot en je hebt er meer werk mee.

  Kortom ik heb verschillende ervaringen opgedaan met zowel verschillen merken en dealers er zit inderdaad verschil in dealers van de kachelmerken bij de kachel 2 en 3 ben ik zeer tevreden over zowel de dealer als de installateur en de service, nummer 1 voldeed niet aan de verwachtingen.

 7. Kun je echt je stoel zo dicht naast de kachel zetten?

  1. Ja dat kan. De kachel is vooral aan de voorkant heet.

 8. Hallo lezers en ervaringsdeskundigen,
  Wij zijn nog in de orienteringsfase om een pelletkachel aan te schaffen. En zitten met een paar vragen…
  Hoelang gaat zo’n kachel gemiddeld mee?
  En ik lees veel prijsverschillen tussen de korrels. Wat zijn goede korrels en niet te duur?

 9. Dank u voor uw artikel. Heel hulpzaam. Dan ku.

 10. Zie dit pas vandaag.
  Bij mij brandt al drie winters lang de Julia Artel.
  In de tijd heb ik geleerd er mee te lezen en schrijven.
  Als je m zo uitgebreid bestudeerd hebt is het gebruik ervan optimaal te benutten.
  Zo pas ik met de parameters de kachel aan op de buitentemperatuur en laat m op bepaalde tijden automatisch aan- en uitgaan.
  Ik heb t eerste jaar pech gehad met de kamerventilator die t begaf, maar omdat ie nog nét in de fabrieksgarantie viel kreeg ik n nieuwe opgestuurd en heb m zelf geplaatst.
  Elke avond na n hele dag gebrand te hebben zuig ik m schoon en met een natte doek reinig ik de binnen ruimte.
  Na zijn branduren te hebben gehad en in de service mode springt, haal ik m uit elkaar zuig m helemaal schoon en geef m de reset om weer zijn uren te maken.
  Heb dit jaar wel een nieuw branderbakje moeten aanschaffen omdat de bodem er totaal uitgebrand was.
  Je vraagt je af hoe dat kan, maar sommige pellets scheiden bij t verbranden n bepaald zuur af dat het gietijzeren bakje aantast.
  Verder heeft de Julia tegenover de Julia Next geen keramische ontsteking wat inhoud, dat ie na een bepaald aantal jaren minder hard gaat gloeien, en na n bepaalde tijd zelfs de kachel niet meer aansteekt.
  Ik heb dat in t begin opgelost door er bij t aanzetten een aanmaakblokje n de branderbak te ontsteken.
  Werkt perfect, maar kwam er later achter dat de hoeveelheid pellets in de pellet load stand te groot was voor de zwakker geworden ontstekingskaars om die te laten ontvlammen. De hoeveelheid pellets aanvoer zorgde ervoor dat het kleine vonkje zichzelf verstikte.
  Ik heb dat toen opgelost door de parameters in de pellet load stand te verlagen van 2 naar 0.7.
  Resultaat; hij steekt zichzelf nu weer zonder moeite aan.
  Zal waarschijnlijk toch eens vervangen moeten voor een keramische ontsteking.
  Al met al; een heerlijke kachel om in huis te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.