Zo maak je je woning brandveilig

Niemand zit te wachten op een brand in huis. En toch krijgt jaarlijks zo’n 1 op de 67 woningen in Nederland te maken met een woningbrand. Met een paar slimme maatregelen kun je de kans op een brand in huis verkleinen. Dit zijn 4 tips voor een brandveilige woning, waaronder op tijd een professionele schoorsteenveger inschakelen.

Tip 1: Voorkom kortsluiting door waterschade

Veel woningbranden ontstaan door kortsluiting. Dit wordt regelmatig veroorzaakt door waterschade. Daarom is het belangrijk om je woning niet alleen brandproof maar ook waterproof te maken. Dat doe je door je dak goed te onderhouden en minstens één keer per jaar je dakgoot schoon te maken. Zo voorkom je dat een flinke regenbui of lekkage waterschade kan aanrichten. Geen tijd om zelf het dak op het gaan? De dakgoot schoonmaken is een klusje dat je prima kunt uitbesteden aan een loodgieter.

Tip 2: Veeg de schoorsteen

Heb je een gezellige houtkachel of open haard in huis? Dan raadt de brandweer je aan om minimaal één keer per jaar de schoorsteen professioneel te laten vegen. Hiervoor kun je een

schoorsteenveger of schoorsteenvegersbedrijf bellen. Let erop dat deze is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB). Door de schoorsteen goed schoon te houden voorkom je dat onverbrande deeltjes zich aan de binnenwand ophopen en in brand vliegen.

Tip 3: Maak de afzuigkap schoon

Wist je dat een vettige afzuigkap een grote keukenbrand kan veroorzaken? In je afzuigkap zit een filter waar allerlei stof en vet in blijft zitten. Als je dit filter niet regelmatig vervangt, dan wordt het rooster erg vettig en kan de afzuigkap makkelijk vlam vatten.

Sterker nog: bij een steekvlam of vlam in de pan kunnen de vlammen al binnen een paar minuten in de woonkamer staan. Maak daarom minstens één keer per maand met een sopje de binnenkant en het rooster van je afzuigkap schoon. Test ook of het filter nog goed werkt. Met een vetvrije afzuigkap sta je een stuk veiliger in de keuken.

Tip 4: Let op je elektrische apparaten

Maar liefst de helft van alle woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Deze kunnen namelijk aardig warm worden tijdens het opladen. Ook de wasdroger kan makkelijk in de brand vliegen als er stof in het filter en de luchtafvoerslang zit. Maak deze dus regelmatig schoon. Hetzelfde geldt voor apparaten als magnetrons, ovens en föhns.

Zorg verder dat je apparaten zoals je tablet, mobiel en laptop nooit buiten het zicht of ‘s nachts oplaadt. Als je ze oplaadt terwijl je slaapt kunnen ze al snel ‘overladen’ raken en daardoor veel te heet worden. De kans op brand in huis is dan extra groot.

*Gastblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.