Wanneer vertel je het grote geheim van Sinterklaas?

Het ene kind gelooft nog heilig bij de leeftijd van 9 terwijl het andere kind bij 5 jaar al twijfels heeft. Maar wanneer vertel je het? En hoe kwam ik zelf achter het grote geheim van Sinterklaas? Ik heb ook volgers gevraagd hoe ze achter het geheim kwamen en de meest bijzondere reacties lees je terug.

Wanneer vertel je het grote geheim van Sinterklaas? 

 

Geheim van Sinterklaas

 

Wanneer vertel je het? 

Als we het hebben over en tijdstip? In de sinterklaastijd dus niet. Ook niet er vlak voor of er na. Heeft Sinterklaas net afscheid genomen van ons landje. En geniet je kindje nog even van de leuke sinterklaastijd en dan kom jij met de boodschap dat het een hele poppenkast was. Nee, niet doen. Het beste is misschien rond september. Nog genoeg tijd om er aan te wennen.

Je kunt natuurlijk ook wachten tot je kindje er zelf mee komt. Maar pas daar wel mee op. Sommige kinderen zijn zo fantasierijk dat ze in de bovenbouw nog prima kunnen geloven. Nu hoeft dat natuurlijk niet gelijk een ramp te zijn. Op veel scholen gaan ze er vaak aan van uit dat de kinderen in de bovenbouw niet meer geloven. Een boodschap aan de juf voorkomt vaak vervelende situaties.

 


Saskia: Mijn ouders hebben op advies van de juf het verteld toen ik in groep 2 zat. Ik kon er nachten niet van slapen enz. veel te veel drama 😅

Nicole: M’n moeder was leerkracht op mijn basisschool. Het sinterklaasfeest op school was afgelopen en ik moest nog even op m’n moeder wachten dus ik liep op een gegeven moment de lerarenkamer in en daar zat sinterklaas met z’n baard onderaan zijn kin gehaakt te nippen aan een borreltje. 😂 
Hij zag mij en deed gauw z’n baard weer omhoog. Ik zat toen al in groep 6 dus het werd ook wel tijd dat ik er eens achter kwam. 😂

Ragonda: Ik trok per ongelijk de baard van de Sint van zijn gezicht toen ik op zijn schoot ging in de kleuterklas dus ik was er vroeg bij. Ze konden mij niet meer voor de gek houden. Mijn dochter weet het nog niet gelukkig! Ze is bijna 5 en geniet enorm van alles eromheen!


Hoe vertel je het? 

Zorg er in ieder geval voor dat je kindje weet dat het grote geheim van Sinterklaas speciaal voor grote kinderen en volwassenen is. Laat je kind zich speciaal voelen. Het is echt een geheim wat alleen grote kinderen en volwassen mogen weten, jij ben nu al groot dus jij mag dit nu ook al weten. Je zou bijvoorbeeld het echte verhaal van Sinterklaas erbij kunnen vertellen. Dat Sinterklaas is afgeleid van Sint Nikolaas van Myra. Dat het een man is van heel vroeger en dat hij goede dingen heeft gedaan, dat soort dingen. Het hele verhaal vind je trouwens hier

Je kind kan best een beetje van slag zijn, misschien zelfs wel boos. Wees rustig en troost hem maar. Het is natuurlijk nogal wat voor zo’n kleintje om te horen. Het kan zelfs zo zijn dat zodra de goedheiligman weer in het land is je kind weer in Sinterklaas gaat geloven. Maakt niks uit, laat hem maar. Gaat vanzelf over.

 


Chantal: De sinterklaas bij ons op de basisschool die deed z’n pak uit voor ons klaslokaal. In groep 5/6 dus toen was het wel duidelijk!

Helma:  De oudste zei gewoon tegen ons “je hoeft het niet meer te spelen hoor, ik weet het al heel lang hoor dat hij niet echt is”. De jongste heb ik het gewoon.

Corinda: Ik heb mijn moeder betrapt zij zette net het inpakpapier waar onze cadeautjes mee werden ingepakt in de meterkast 🤣🤣

Joyce: Ik herkende als kleuter de schoenen van Piet. Die waren van mn oudste zus…. Andere kinderen keken heel jaloers toen mn schoot gevuld werd met pepernoten….


 

 

Wanneer kreeg ik het geheim van Sinterklaas te horen?

Ik denk dat ik een jaar of 8 of 9 was toen ik het geheim van Sinterklaas van mijn moeder hoorde. Eigenlijk accepteerde ik het gelijk maar ik weet nog dat ik echt een paar dagen er van in de war was. Ik moest er constant aan denken. Ook weet ik nog dat toen de beste man in het land kwam ik constant tegen mezelf zei: ‘dit is niet echt, dit is niet echt’.

 

Leestip: 10 tips om je huis gezellig te maken met Sinterklaas

 

Wanneer vertellen we het Gijs? 

Ik heb dit nog niet met mijn man besproken van de kleine man is pas 2 maar dit is hoe ik er zelf over denk. Ik zou het heel vervelend vinden om te moeten liegen tegen Gijs. Als hij op een leeftijd is dat hij vragen gaat stellen over het geheim van Sinterklaas dan wil ik eigenlijk kijken of ik de vragen terug kan koppelen. Dus als Gijs vraagt: ‘Is Sinterklaas echt zo oud?’ Dan wil ik kunnen zeggen: ‘Wat denk je zelf?’ En misschien verzint hij zelf wel een logische reden of anders maar niet. Als hij op een gegeven moment echt gaat twijfelen dan wil ik het hem wel open en eerlijk vertellen.

 


Manon: De sinterklaas bij mij op basisschool droeg blauwe mascara. En de hulp moeder had dat ook altijd 😂

Nicole: Mijn moeder heeft het verteld, bij ons in de buurt werd op dat moment veel ingebroken en als sinterklaas binnen kon komen, de rest ook toch? Dus ik sliep niet meer 🤔

Joyce: De Sinterklaas op school had witte wenkbrauwen en die in de supermarkt grijze. En toen hij ook nog eens op twee plekken tegelijk aankwam, was het mij duidelijk dat het niet klopte 😱


 

Bronvermelding:

www.online-opvoedhulp.nl

www.oudersvannu.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.