10 tips voor een succesvolle Facebookpagina

“Elke, mag ik je wat vragen over je Facebookpagina?” Deze vraag krijg ik steeds vaker. Daarom mijn tips voor een succesvolle Facebookpagina.

tips-voor-succesvolle facebookpagina

Ik kan het!

Zonder gelijk op te willen scheppen durf ik te zeggen dat Facebook wel mijn medium is. Ik begrijp dat. Ik weet wat wel en wat niet werkt. Instagram daarentegen begrijp ik weer hartstikke niet. Daar durf ik dan ook wel weer eerlijk over te zijn. Waarom niet delen waar ik goed in ben. Als ik kijk naar mijn volgers en bereik dan is Facebook bij mij zeker het grootst. Wat ik nog even belangrijk vind om te melden is dat mijn Facebookpagina zeker niet nep is, alles wat ik zeg, doe en schrijf is echt. Maar wel altijd met een bepaalde gedachte erachter. Wat is mijn geheim? Ik ben van plan om hier meer artikelen aan te wijden maar ik begin met 10 tips voor een succesvolle Facebookpagina.

10 tips voor een succesvolle Facebookpagina

Bepaal je doelgroep

Wie is je doelgroep eigenlijk? Of wie wil je bereiken? Als je een bakkerij in Drenthe hebt heb je niks aan mensen die je volgen in het zuiden van het land. Dus bepaal welke mensen je wilt bereiken en houdt dit constant in je achterhoofd als je berichten gaat plaatsen. Ik wilde mezelf als doelgroep houden, de Drentse moeder. Alles wat ik plaats zou ik ook tegen een vriendin kunnen zeggen. Ik ben gaan uitzoeken wat ikzelf leuk vind om te volgen. Wat maakt het dat ik zelf ga liken en delen? En wat voor berichten juist niet? Wanneer ontvolg ik een bedrijf? Door dit een beetje in kaart te brengen wist ik wat ik wel en niet moest doen.

Neem je social media serieus

Ik zie te vaak dat bedrijven social media niet zo heel serieus nemen. En misschien hoeft dat ook helemaal niet altijd. Maar als je een online bedrijf hebt zoals ik als blogger dan is het wel heel belangrijk. Steeds meer bedrijven focussen zich op social media en halen daar een deel van hun klanten en inkomsten vandaan. Kijk mijn blog is mijn hobby en heeft niet het doel om er inkomsten uit te halen maar ik durf wel te zeggen dat 80% van mijn bloginkomsten af te leiden is van Facebook. Neem het daarom serieus. Je kunt er ontzettend veel uithalen. Maar dan moet je het wel goed doen.

Wees jezelf & wees persoonlijk

Hoe persoonlijker hoe beter. Zet je werknemers in de spotlight, hoe werkt het bij jullie? Vertel bijvoorbeeld over de geschiedenis van een bedrijf, favoriete klusje binnen het bedrijf, dat soort dingen. Als blogger is dit vaak een stuk makkelijker maar ook als bedrijf is dit zeker mogelijk.

Goed beeldmateriaal

Misschien is dit meer een persoonlijk puntje van ergernis maar dit is wel een reden dat ik bedrijven zou gaan ontvolgen. Je beeldmateriaal is gelijk je visitekaartje. Zorg voor een mooie omslagpagina, een mooie profielfoto en publiceer alleen maar mooie foto’s. En anders maar niet.

Varieer in content

Weet je wat ik zelf heel erg irritant vind? Dat een winkel bijvoorbeeld alleen maar reclame maakt op hun Facebookpagina. Nee, varieer juist daarin. Een mooie sfeerfoto, een keer een poll, een grapje of een mooie recensie. Daarin kun je genoeg variƫren en vinden mensen vaak veel leuker.

Leer van de grote jongens en gebruik humor

Ik ben echt iemand die afkijkt van de grote jongens. Een bol.com of Coolblue staat bij mij in het lijstje van voorbeelden. Als je kijkt wat die grote jongens gebruiken dan is het kernwoord wel humor. Humor werkt, humor laat mensen liken en reageren. Door humor vinden mensen het leuk om je te volgen. Zet het dus in waar het kan.

Met toestemming van bol.com geplaatst
Interactie

Je wilt graag dat mensen gaan reageren en liken toch? Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vraag te stellen of om de mening te vragen van je volgers.

Ga alleen voor kwaliteit

Ik lijk een beetje in herhaling te vallen maar wil je serieus genomen worden als bedrijf? Ga dan voor kwaliteit. Niet alleen qua beeldmateriaal maar ook zeker wat spelling betreft. Ik ben echt geen heilig boontje maar als ik ergens de kriebels van krijg is het wel van berichten op social media waar allerlei spelfouten in zitten. Zo’n bedrijf kan ik dan gelijk al niet meer serieus nemen.

Durf

Ik ben iemand die graag nieuwe dingen wil proberen. Ik ben dan ook niet bang om iets te plaatsen wat misschien niet werkt. Ik heb ook wel eens iets geplaatst en een aantal uur later toch maar weer verwijderd omdat het toch niet aanslaat. Je kunt wel alle tips voor een succesvolle Facebookpagina precies toepassen het blijft toch ook een kwestie van durven.

Staar je niet blind op de volgers en likes

Het is niet dat een post met veel likes gelijk ook meer succes heeft. Dat merk ik vooral bij mijn blogs. Soms wordt een blog wel 50 keer geliket maar net aan 100 keer gelezen en soms krijgt het maar 5 likes en wordt het 800 keer gelezen. Dit zegt dus lang niet altijd iets. Staar je niet blind.

Hoe ik het doe in het kort:

  • Niet meer dan 2 keer op een dag iets plaatsen.
  • Niet meer dan 25% reclame of promotie.
  • Mooi beeldmateriaal gebruiken.
  • Wisselende content.
  • Gebruik humor.
  • Reageer op reacties.

Dit waren ze, de tips voor een succesvolle Facebookpagina. Stel dat je nog een vraag hierover hebt, bericht me dan gerust. Stiekem hoop ik dat ik ooit iets met deze ‘hobby’ mag gaan doen. Wie weet šŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.