Potje of wc eng? 7 tips!

potje

Potjestraining vind ik echt een lastig onderdeel van de opvoeding. Daarom vroeg ik laatst mijn Instagramvolgers om tips. Want wat als je kindje op het potje of op de wc gaan eng of spannend vindt?

Elk kind is anders

Laat ik beginnen met te vertellen dat elk kind anders is. Mensen geven tips aan mij waarvan ik zeker weet dat het bij mijn kind nooit zal werken. Dat betekent niet dat het slechte tips zijn maar dat betekent dat elk kind anders is. In ieder geval flink wat tips op een rijtje waar je vast iets mee kunt als je kindje het potje of de wc eng vindt.

Leestip: De 10 leukste boekjes over zindelijkheid

Potje of wc eng? 7 tips!

Is je kindje echt wel klaar?

Soms is een kindje er gewoon nog niet klaar voor. Is er nog genoeg tijd voordat je kindje naar de basisschool gaat? Laat het dan nog even voor wat het is en probeer het over een paar maand weer. Of wacht tot je kindje zelf er mee komt.

Zorg voor afleiding

Zo kreeg ik als tip dat mensen het potje voor de tv zetten zodat het kind afgeleid wordt. Van mijzelf heb ik foto’s van op het potje dat ik een boekje aan het lezen ben. Kan ook natuurlijk.

Gelijk belonen

Soms is het gewoon een kwestie van even door de zure appel bijten. Bij ons thuis was dit vooral het geval en hielp het om gelijk te belonen. Ik hing bij de stickerkaart een doorzichtig zakje op en deed daar een paar smarties in. Ja ik weet het, super onverantwoord bladiebla maar het hielp wel. Na een paar dagen was er geen spanning meer rondom het potje.

Privacy

Soms willen kinderen gewoon een beetje privacy. Doe de deur op een kier of ga even ergens anders heen als je kindje op het potje moet.

WC-verkleiner en opstapje

Voor kinderen is een wc natuurlijk 1 groot gapend gat waar van alles in verdwijnt. Vind je het gek dat dat een beetje eng is. Een WC-verkleiner en een opstapje kunnen het iets makkelijk maken.

Luier in het potje

Dit vond ik zo’n bijzondere en slimme tip. Soms kan het helpen om een luier in het potje te leggen. Zo went het kindje langzaam aan het plassen op potje maar toch met de oude vertrouwde luier. Is je kindje gewend dan kun je eens kijken of je het kan afbouwen.

Hangpotje

Voor jongens is er natuurlijk ook de mogelijkheid om staand te leren plassen. Er zijn speciale kinderurinoirs te koop waar de jongetjes gewoon bij kunnen staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.