Door Loes: Kleine aanpassingen voor minder plastic in het gezin

Loes en ik gaan ‘way back’. Voordat Elkeblogt ooit bestond. Loes schrijft ontzettend leuk en ze is goed voor de natuur. Ik wil dat ook! Vandaar dat ik Loes heb gevraagd om een artikel te schrijven voor minder plastic in het gezin. Misschien als we dit allemaal doen dat we dan de wereld een heel klein beetje beter maken.

 

minder-plastic

 

Loes:

 

Minder plastic

Heel lang dacht ik; dit is vast weer zo’n hype van die ‘red-de-wereld-van-de-ondergang’ figuren. Of; dit is de grootste bullshit die ik ooit heb gehoord! En zelfs; ja hoor, alsof dat echt is, meer zooi dan vissen in onze oceanen. Maar…Tegenwoordig zijn alle grote milieuorganisaties bezig met één ding. Het tegengaan van PLASTIC.

Ik denk er steeds vaker over na en kom voor mezelf tot de conclusie dat ik plastic eigenlijk heel erg eng vind. Het vergaat niet en het is ondertussen overal! Om ons eten, in onze verzorgingsproducten, in ons water, onze kinderen spelen ermee en drinken er zelfs uit! Om maar niet te spreken van dat enge microplastic dat, volgens slimme onderzoekers, op den duur niet meer uit ons drinkwater te filteren zal zijn. Dat betekent dus dat je zelfs plastic drinkt. Eén woord; ENG. Minder plastic dus voor ons.

 

 

Hoe ruimen we het op?

Daarnaast, hoe ruim je iets op wat niet wordt afgebroken door de natuur? En verbranden kankerverwekkend is? Het enige wat je met plastic afval kan is maken tot een ander “nieuw” plastic product.
Ik vind de beelden van vuilnisbelten, zeedieren en havens vol plastic zo dramatisch dat ik wel iets moet doen. Het vooruitzicht van de oceanen die in 2050 meer plastic dan vis bevatten, is het aller ergste wat we onze kinderen aan kunnen doen. Als wij nu niet beginnen met opruimen, dan moeten zij dat gaan doen…

 

Mijn richtlijnen

Voor mezelf heb ik een aantal richtlijnen bedacht of afgekeken. Het is het topje van de ijsberg, dat besef ik me heel goed. Maar we moeten ergens beginnen. Minder plastic dus voor ons.

* Geen plastic tasjes meer!! Niet voor de boodschappen, niet voor je fruit en groeten wat je pakt uit schappen bij de supermarkt, niet voor je nieuwe broek van de H&M, niet voor je nieuwe luchtje van de parfumerie. Neem een linnen tas mee of stop het in je hand-, rugtas.

* Koop vanaf nu zo weinig mogelijk of géén plastic speelgoed meer voor je kinderen (dit is een hele uitdaging, snap ik). Willen ze toch heel graag een nieuw My Little Pony figuur, probeer die dan tweedehands te scoren!

* Smooties zijn nou eenmaal lekkerder door een rietje. Er bestaan al heel veel alternatieve voor plastic-wegwerp rietjes zoals deze; strawburrys.com . Of laat de kinderen er zelf één uitzoeken. Leuk én milieubewust.

* Kies bij de ijssalon altijd voor een horentje. Scheelt weer een bakje en plastic-wegwerp lepeltje.

* Zomer BBQ? Niet genoeg servies en bestek voor al je vrienden? Zoek een kartonnen alternatief of als je wilt opscheppen, serveer alles op hout! En anders kan je altijd nog drie keer afwassen die avond 😉

* Pak alles waar al een (biologisch afbreekbaar) alternatief voor bestaat met beide handen aan! Tandenborstels, wattenstaafjes en zelf lunchtrommels en servies voor de kinderen bestaan al, gemaakt van bamboo (en vast nog veel meer waar ik nog niet vanaf weet!).

*Leer je kinderen dat plastic slecht is! Je hoeft geen horrorverhalen op te hangen natuurlijk maar vertel ze dat ze voor hun appeltje geen plastic zakje hoeven pakken. Geef het door.

* Last but not least én misschien wel even belangrijk als alle punten hierboven. Houd plastic afval altijd gescheiden van je andere afval! Sinds wij drie (kleine) prullenbakken in de keuken hebben staan, is afval scheiden geen moeite meer. Voor het non-plastic afval gebruik ik tegenwoordig bio-zaken (gewoon te koop bij de Appie), anders heb je net zo je best gedaan om te scheiden, zit het alsnog in plastic vuilniszakken..

 

Blijft lastig

Het is jammer dat je in de tijd onmogelijk om plastic heen kan. Frustrerend vind ik het soms ook dat hoeveel ideeën je zelf ook bedenkt, je nog steeds die van internet bestelde hippe jas, die alleen uit Engeland te verkrijgen was, met een bom van plastic verpakking binnen krijgt. Auw.
Op mijn werk is het vaak zelfs zo dramatisch dat je een enorme doos levering binnen krijgt en dat die dan voller zit met plastic bubbel-bescherm materiaal dan met producten voor in de winkel. Dramatisch. De allergrootste verantwoordelijkheid ligt al met al bij de producenten van onze levensmiddelen, hebbedingetjes en gebruiksvoorwerpen. Hopelijk komen zij ook ooit tot het inzicht dat het zo niet verder kan en dat we voor minder plastic moeten zorgen. Hopelijk kijken zij ooit naar hun kinderen en beseffen ze; ‘Ik gun jou een schonere wereld dan hoe deze nu is.’
Maar tot die tijd, doe wat je kan, wees een held voor je kinderen en hun wereld.

 

Leestip: Mijn eerste zwangerschap en bevalling door Loes

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.