Goede gewoontes op de lange termijn volhouden

Gezonder eten, meer bewegen, minder drinken of stoppen met roken: het zijn gezonde voornemens en gewoontes die velen van ons wel kennen. Misschien herken je het volgende ook wel: je bent er enthousiast mee gestart, maar volhouden? Dat is toch wel een ander verhaal. En dat is natuurlijk zonde van al je harde werk. Met deze tips lukt het volhouden wél.

Benodigde spullen en gadgets

Je mag jezelf best op gadgets en benodigdheden trakteren, die het mogelijk maken om je goede gewoontes vol te houden. Denk aan nieuwe sportkleding als je vaker in de gym wilt staan. Of draag nieuwe wandelschoenen als je regelmatiger wilt wandelen. Ga je gezonder koken en eten? Kies voor moderne pannen of een blender voor verse smoothies. Accessoires kunnen ook al motiverend zijn, zoals een mooie nieuwe waterfles. Een smartwatch is tevens enorm behulpzaam, omdat je hierin verschillende prestaties bij kunt houden. Van je aantal stappen tot je hartslag. Kies meteen voor fraaie extra’s, bijvoorbeeld Samsung Galaxy Watch bandjes in een toffe kleur! Extra leuk: draag zo’n bandje in je lievelingskleur. Je hebt genoeg opties om uit te kiezen per type smartwatch, ook bij Garmin bandjes. Het liefst doe je zo’n mooi accessoire nooit meer af.

Samen gewoontes delen

Het werkt heel motiverend om samen met iemand anders goede gewoontes uit te voeren. Met je partner, kind, vriend(in) of collega: het is maar net wie er mee wil doen. En bij wie jij je natuurlijk prettig genoeg voelt om alles te delen. Deel namelijk de positieve momenten, maar net zo goed de tegenslagen. Samen staan jullie sterker! Ook gooi je zo minder snel de handdoek in de ring, omdat je je immers tegenover iemand anders moet verantwoorden. En heb je even geen zin om naar de sportschool te gaan, mocht dit je doel zijn? Dan is het net even makkelijker om tóch te worden overgehaald door de ander.

Tegenslagen horen erbij

Veel goede gewoontes worden opgegeven zodra er sprake is van een tegenslag. Laat maar zitten, denk je dan al gauw. Maar dat is nu juist zo zonde! Tegenslagen horen er nu eenmaal bij, wat je goede gewoonte ook inhoudt. Pak de draad daarna gewoon weer verder op en laat het idee dat alle hoop is verloren liever varen. Een foutje is heus niet direct het einde van de wereld. Het is juist erger als je dan maar direct alle hoop opgeeft!

Enkele goede gewoonte per keer

Heb je meerdere gewoontes in gedachten die je wilt verbeteren? Dan raden we je toch aan om per keer één gewoonte aan te pakken. Als je alles tegelijkertijd oppakt, heb je immers wel heel veel op je bordje. Maak het liever behapbaar. Als het goed gaat, kun je na een paar weken of maanden aan de slag gaan met het verbeteren van de volgende gewoonte.

Meten is weten

Tot slot: meten is weten! Je hebt er baat bij om je prestaties bij te houden. Denk aan het aantal sigaretten dat je niet hebt gerookt, het aantal drankjes dat je hebt laten staan of het aantal kilo’s dat je al kwijt bent. Schrijf het op en houd de vorderingen bij: dat is enorm motiverend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.