Er komt een moment dat het fijner is om als familie dichterbij te hebben. Om even te kunnen helpen, wat aandacht te geven en zorg. Maar beide partijen willen graag hun privacy behouden en toch nog een eigen plekje. In dat geval kan een mantelzorgwoning die je kan laten plaatsen in de tuin een uitkomst zijn. Maar hoe zit het met vergunningen, en is het niet een gigantisch gedoe? Tegenwoordig kan een zorgwoning plaatsen snel en efficiënt.
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener. Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis.
Zo’n woning is in de meeste gevallen erg praktisch ingericht. Dit heeft deels te maken met regelgeving van zo’n extra woning. Maar komt ook omdat ontwerpers deze woningen al jaren lang maken en waar nodig is verbeteren. Dat zorgt ervoor dat zo’n woning vaak compact is maar toch ruimtelijk oogt en voelt. Zowel de mantelzorger als de ontvanger houden dus hun eigen plekje met privacy. Toch is de mantelzorger dichtbij. Juist die balans zorgt ervoor dat steeds meer mensen zit overwegen en uiteindelijk ook een mantelzorgwoning bouwen of laten bouwen.
Een mantelzorgwoning laten plaatsen
Een mantelzorgwoning bouwen gebeurt vaak voor een groot deel al in de fabriek. Dat heeft als voordeel dat het vaak snel en vakkundig geplaatst kan worden. Soms zelfs binnen een dag. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in dit soort woningen kan met je meedenken in de zoektocht naar de juiste woning. Welke aanpassingen zijn er nodig? Welke wensen zijn er? Dat zijn allemaal dingen waarin ze mee kunnen denken. Ook hebben ze verstand van het plaatsen zelf en het regelwerk wat er bij komt kijken. Mocht de woning op een gegeven moment overbodig zijn, dan kan deze ook vaak snel en professioneel worden verplaatst.
Hoe zit het met vergunningen?
In veel gevallen kan zo’n zorgwoning vergunningsvrij geplaatst worden. Uiteraard zijn er regels en richtlijnen die gevolgd moeten worden. Zo mag de woning alleen geplaatst worden bij een bestaande woning op het terrein, en mag de mantelzorgwoning maximaal 100 m2 groot worden. Naast deze voorbeelden zijn er nog meer regels waar men zich aan dient te houden. Neem je contact op met een gespecialiseerd bedrijf dan kunnen ze ook bij deze stap van het proces begeleiden en adviseren.
Heb jij ervaring met het plaatsen van een mantelzorgwoning? Of heb je er wel eens over nagedacht?