Beginnen met bloggen? Dit is je starterspack

beginnen-met-bloggen

Beginnen met bloggen klinkt zo makkelijk en leuk. Toch komt daar iets meer bij kijken. Ik geef je tips en vertel je wat je ultieme starterspack is.

Een goede telefoon

Een telefoon is een must voor een blogger. Je gebruikt hem voor een leuke Instagrampost, om even je mail te checken en om te reageren op je volgers. Bepaal je budget bij het aanschaffen van een exemplaar. Geen beperkingen op dat gebied? Ga dan voor de Iphone 14 Pro Max. Zo heb je het beste uit het assortiment in je hand met onder andere een verbeterde hoofdcamera met een sensor die 65 procent groter is dan in de iPhone 13 Pro, een snellere chip en een essentiële veiligheids­feature. Met dit toestel heb je geen beperkingen. Maar begin je net? Dan is een basisexemplaar ook prima!

Snelle laptop

Een laptop is essentieel voor een blogger. Wil je het bloggen serieus aanpakken dan moet je investeren in een goed exemplaar. Wil je overal kunnen bloggen? Kies dan voor een exemplaar dat je makkelijk mee kunt nemen en dat niet te lomp is. Of ga je voor een laptop die je in je werkkamer kan neerzetten en die vooral ergonomisch goed is. Oftewel, genoeg om over na te denken en om uit te kiezen.

Duidelijke website

Een blogger zonder website is natuurlijk onmogelijk. Zoek een host en kies een domeinnaam. Tip: Kies een eenvoudige naam. Eentje die makkelijk te onthouden is, en te typen is zonder spelfouten. Het liefst neem je in je domeinnaam het onderwerp waarover je schrijft mee. Dus ‘paardenblogger.nl’ is gelijk duidelijk. Nadeel is wel dat als je een jaar later toch liever over katten blogt je wel een probleempje hebt. Hoe duidelijker hoe beter.

Camera met statief

Als beginnende blogger is een professionele camera echt nog niet nodig. Loopt je blog goed en wil je gaan groeien? Dan kan een goede camera je naar het volgende niveau brengen. Een foto is toch het visiteplaatje van je website maar ook van je sociale media. Koop je een statief er bij? Dan kun je zonder hulp van anderen goede foto’s maken. Een cursus is niet altijd nodig maar kan je wel helpen om het beste uit het toestel te halen.

Genoeg tijd

Wil je een goedlopende blog opzetten? Dan moet je er flink veel tijd in investeren. Niet alleen in het begin maar juist consequent. Je blog moet wekelijks gevuld zijn met nieuwe content, je moet aandacht besteden aan je socials en constant vernieuwen. Vergeet ook niet om tijd te steken in je website en de vindbaarheid daarvan.

Veel plezier

Er zijn genoeg bloggers die het voor de ‘fame’ of gratis spullen doen. Als dat je doel is, dan houd je het niet lang vol. De eerste jaren moet je vooral investeren in de website en je social media. Oftewel, je moet er echt plezier in hebben om het vol te houden. Je moet iets opbouwen. Zo lang je nog geen groot bereik hebt zullen grote samenwerkingen op zich wachten. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je er maar lol in hebt.

Geduld

Verwacht niet binnen een maand een goedlopende blog te hebben. Het is frustrerend om te merken dat niemand je content leest terwijl je er zoveel tijd in investeert. Heb geduld, het kan jaren duren voordat je een leuk en stabiel bereik hebt. Probeer tot die tijd te vernieuwen en te onderzoeken wat beter kan. Welke artikelen worden wel goed gelezen? Waar reageren mensen veel op? En hoe krijg je meer interactie. Probeer er een beetje mee te spelen je zult zien dat de aanhouder wint.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.