Ja wij vaccineren onze kinderen

O Elke, ga je je echt wagen aan dit onderwerp? WIL je nou echt heibel op de blog? Nou, dat laatste niet. Maar ik wil er wel graag iets over vertellen.

Laat de popcorn maar zitten

Laten we voorop stellen dat ik echt geen zin heb om een discussie uit te lokken. Daarom heb ik me ook altijd een beetje stil gehouden. Ik wil het gewoon gezellig op de blog houden. Maar het lijkt wel alsof er op internet alleen maar mensen zijn die niet vaccineren. Terwijl het grootste deel wel gewoon vaccineert. Zo’n 92-99% vaccineert wel (RIVM). Het beeld lijkt soms anders te zijn. Op de socials hoor je bijna niemand over het wel vaccineren. En daar ligt het probleem. Dus ik spreek me uit, ik vaccineer!

https://rijksvaccinatieprogramma.nl/

Ja ik vaccineer!

Het voelt een beetje alsof ik een groot geheim onthul. Alsof ik me moet verantwoorden dat ik mijn kinderen wel vaccineer. Maar ik doe het eigenlijk om de simpele reden dat ik het volledige vertrouwen heb ik het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties zijn onderzocht en ontwikkeld door wetenschappers en ja, die vertrouw ik. Tja, noem me naïef. Die mensen hebben er voor geleerd en lang ook. Dus als de wetenschappers zeggen dat het goed is om mijn kind te laten vaccineren dan geloof ik dat ook. Natuurlijk denk ik zelf na. Maar voor ons voelt het goed. We hebben er vertrouwen in.

https://rijksvaccinatieprogramma.nl/

Kinkhoest

Één van de redenen dat ik wil vaccineren is omdat ik als kind zelf kinkhoest heb gehad. Ik was denk ik een jaar of 10? En mijn broertje 7? We hadden beide kinkhoest en hebben 6 weken lang zo moeten hoesten dat ik dagelijks er meerdere keren van moest overgeven. Ik weet nog hoe vreselijk dat was. En nu waren wij al ‘grote’ kinderen maar ik kan me heel goed voorstellen dat als baby’s dit krijgen dat dit dodelijk kan zijn, wat dus ook het geval is.


De voordelen van vaccinaties

  • Ze beschermen je kind tegen ernstige complicaties bij infectieziekten.
  • Door vaccinaties komen sommige infectieziekten, zoals polio en difterie, nog maar amper voor.
  • Bij een hoge vaccinatiegraad (95%) treedt ‘groepsbescherming’ op. De kans op een uitbraak van een van de infectieziekten waarvoor wordt gevaccineerd, is dan heel klein. Ongevaccineerde jonge en kwetsbare kinderen en volwassenen die om gezondheidsredenen niet kunnen worden ingeënt (door bijvoorbeeld leukemie), zijn daardoor ook beschermd.

De nadelen van vaccinaties

  • Vaak zijn er lichte bijwerkingen, zoals een rode huid en koorts.
  • In sommige gevallen zijn er heftigere bijwerkingen, zoals een koortsstuip.

Bron: RIVM


Twijfelen mag

Ik zeg niet dat je niet mag twijfelen. Of er zelfs voor mag kiezen om het niet te doen. Maar laat je goed informeren. Nee en niet bij je buurvrouw die een zus heeft wiens vriendin niet vaccineert. Maar bij de bron, bij onze wetenschappers. Op het RIVM staat een lijst met alle antwoorden of de meest gestelde vragen. Of stel je vragen bij het consultatiebureau. De kinderarts wil altijd met je meedenken en je vragen beantwoorden. En welke keuze je ook maakt, we doen het beste voor onze kinderen <3

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.