Voed ik mijn kind genderneutraal op?

Voor 5 jaar geleden had niemand nog van het woord gehoord. Nu is genderneutraal opvoeden veel in het nieuws. Maar hoe denk ik daarover. Voed ik mijn kind genderneutraal op? En ik liet een aantal lezers aan het woord.

 

 

Wat is genderneutraal opvoeden?

Genderneutraal is opvoeden is een manier van opvoeden waarbij je het gender, dus jongen of meisje geheel los laat. je probeert je kind niet gelijk de stempel te geven van het geslacht maar laat het een beetje in het midden. Je legt er in ieder geval geen druk op. Deze kinderen krijgen vaak van beide geslachten iets mee in de opvoeding.

 

Josette: Heb een zoontje van 6.. en die speelt het liefst met auto’s en houten blokken.
Maar hij wil ook graag een staartje in zijn haren en dat laat ik gewoon toe. Of met een haarband naar school en nagellak. Ik vind het prima. En gelukkig de school ook en de kids uit zijn klas ook. Afgelopen carnaval was hij als Elfje verkleed alles erop en eraan.. wat was ie mooi. Hij straalde helemaal. 
Ze zijn nog zo klein waarom zullen we ze niet gewoon lekker laten alles op hun manier laten ontdekken…😊😉

Sandra: Wij doen niet aan stereotypering maar gender neutraal gaat te ver. We draaien een beetje door lijkt het.

 

Vond ik het geslacht van mijn kind belangrijk?

Uhmm.. Ik wil nee zeggen maar dan zou ik liegen. Ik wilde juist heel graag weten of ik een jongen of meisje zou krijgen. Niet omdat ik persé een jongen of meisje wilde maar gewoon omdat ik denk dat jongens en meisjes toch echt wel anders zijn. Toen ik hoorde dat ik een jongen zou krijgen was ik heel blij. Net zo blij als ik zou horen dat ik een meisje zou krijgen.  Jongens en meisjes zijn niet gelijk, wel evenwaardig.

 

Laura:  Onze zoon krijgt dat wat hij graag hebben wil. Wil hij een Barbie straks? Prima. Wil hij als prinses verkleed? Waarom niet.

Simone: Qua kleding heb ik veel gender neutraal gekocht bij mijn eerste, zoals rompers, slaapzakken, pyjama’s. Ik vind dat broeken meestal al gender neutraal zijn en wilde ook T-shirt gender neutraal kopen maar helaas met zijn blauwe ogen stond blauwe kleding (die vooral echt voor jongens zijn) hem gewoon echt mooi. Idem bij zijn broertje. Qua speelgoed let ik er ook wel op. Hij speelt met poppen en poppen wagen, specifiek voor de zoefzoef dieren gekozen ipv de toettoet auto’s. Maar toch het is een echte jongen gek op auto’s en sleutelen dus dat is ook in huis.
Maar als hij een ketting wil dragen dan mag dat en hij wil soms ook dat mama een jurk maakt van de hydrofiel na het afdrogen prima hoor. Lekker kind laten zijn!

 

Voed ik genderneutraal op?

Nou, niet echt. Ik koop jongenkleding voor mijn zoon, ik vind het leuk als hij er stoer uit ziet en ik koop jongensspeelgoed.. Maar.. Mijn zoon heeft ook een pop, zijn teennageltje is roze en als hij wat ‘meisjesdingen’ zou willen dan zou ik dit prima kunnen accepteren. Als kind speelde ik alleen maar buiten en was ik meer jongen dan meisje, niks mis mee.

 

Leestip: Leggen we te veel druk op onze kinderen?

 

Swanette: Mijn dochter speelt het liefst met auto’s, de duurste poppen gekocht. Maar ze wil net zoals haar grote broer met auto’s spelen… qua kleding gewoon jongen meisje.. al wil mijn zoontje ook echt niet in een jurkje hoor.. mama dat is voor meisjes 😂

Roxanne: Mijn zoontje is 3,5 en een echte jongens jongen.. ik heb niks met genderneutraal en zou ook echt geen meisjes kleding voor hem kopen of make up of nagellak oplaten doen.

Goele: Ik heb er geen problemen mee, in die zin dat ik mijn kind gewoon volg hierin. 
Mijn zoontje was 2 toen hij vroeg om een rokje zoals mama. Eerst was hij blij met verkleedjurkjes, nadien wou hij steeds vaker jurkjes aan. Ik heb er geen probleem mee, ik zie hem helemaal opfleuren als hij er eentje aan mag. Hij is al verschillende keren naar school gegaan met een jurkje of mee naar de winkel. 
Zijn lievelingskleuren zijn paars en roze, maar ondertussen is hij wel gek op klussen samen met papa, speelt heel graag met auto’s,… Voor het eerste carnavalsfeest op school koos hij resoluut om als prinses te gaan, zijn zus wou dan weer ridder zijn. Zolang ze gelukkig zijn, ben ik ook gelukkig. 

 

En als mijn zoon een jurkje aan wil?

In huis vind ik alles prima. Maar als Gijs echt een jurkje naar school aan zou willen dan zou ik om eerlijk te zijn wel even moeten slikken. Ik denk dat ik het eerst niet toe zou staan. Niet zozeer omdat ik het vreselijk zou vinden maar wel omdat ik denk dat hij dan sneller gepest gaat worden. Dat zou ik hem niet gunnen.

 

Ik ben heel benieuwd hoe jij hierover denkt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.