Overspannen of Burn-out. Wat heb ik?

Waarom duurt herstellen van overspannen zijn bij mij zo lang? Of heb ik misschien toch een Burn-out?

 

 

Waarom duurt herstellen zo lang?

In het begin van mijn overspannen zijn telde ik de weken. Ik had namelijk gehoord van de bedrijfsarts dat als je overspannen bent de periode van herstel net zo lang duurt als de periode van stress. De verbouwing van ons huis duurde ongeveer 3 maand. Dus het rekensommetje was snel gemaakt. Aan het eind van de zomervakantie zou ik beter zijn en kon ik dus het nieuwe schooljaar weer lekker beginnen. Boy, I was wrong.

 

Nog niet beter

Inmiddels is het al september en is het einde nog niet in zicht. Natuurlijk gaat het veel beter maar ik ben er echt nog lang niet. En het tellen van weken is over gegaan in het tellen van maanden. Inmiddels ben ik 5 maand overspannen en denk ik wel dat ik over de helft ben. Ik denk namelijk dat de verhuizing de druppel was maar dat ik al veel langer over mijn grenzen ben gegaan.

 

Heb ik toch een burn-out?

Ik vroeg het mijn coach (psycholoog maar dat vind ik zo’n vervelend woord :p). Mijn coach vertelde dat overspannen zijn en burn-out gewoon veel op elkaar lijken. Een burn-out is een stapje verder dan overspannen zijn maar heeft dezelfde behandelwijze. Overspannen zijn is vaak het gevolg van een stressvolle periode terwijl een burn-out het gevolg is van járenlang tegen grenzen aan lopen. Er zijn mensen die overspannen zijn best snel weer genezen. Er zijn ook mensen met een burn-out die niet eens meer kunnen lopen. Ik zal daar een beetje tussenin zitten.

 

Overspannen of Burn-out?

Mij persoonlijk maakt het niet uit. De label overspannen of burn-out is niet wie ik ben. Wel heb ik onder ogen moeten zien dat ik jarenlang niet naar mijn lichaam heb geluisterd. Periodes dat ik veel moe was, ziek was, toch doorging. Veel stress en paniek. Ik denk dat ik hier alleen maar sterker uit kan komen <3

 

 

Maakt het verder uit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.