Fructanen intolerantie – buikpijn, maagproblemen en darmproblemen

Inmiddels is de lijst met dingen die ik niet mag langer dan de lijst met dingen die ik wel mag. Er is namelijk een nieuw ding bij gekomen. De fructanen intolerantie. Dat verklaart mijn buikpijn, maagproblemen en darmproblemen.

Fructanen-intolerantie-buikpijn- maagproblemen-darmproblemen

Intolerantie nummer 342

Oké, het komt niet helemaal uit de lucht vallen. Eigenlijk wist ik al heel lang dat ik niet goed tegen fructanen kan. Fructanen zitten namelijk in veel soorten groente als prei, ui, knoflook en bonen. Die ontwijk ik dan ook al een hele tijd. Heb het gewoon nooit een naam gegeven. Na mijn diagnose lactose intolerantie ging het eigenlijk heel lang heel goed. Laat ik het zo zeggen, eerst had ik dagelijks buikpijn en nu maar een paar keer in de week. Voor mij was dat echt een mega verbetering. Ik was blij 😀

Geen gluten maar fructanen

Tot ik laatst bij de bakker voor mijzelf een halfje donker brood kocht. Hoe heet zulk brood, meergranen ofzo? Mijn man en kind lusten dat niet dus ik at dat halfje alleen binnen een dag of 3 op. En ik had me in die 3 dagen toch een buikpijn. Niet normaal. Ik kon de link eerst niet leggen. Ik denk altijd dat ik dan per ongeluk iets heb gegeten met melk maar ik wist zeker dat ik dat niet had gedaan. Tot mijn man met het heldere licht kwam. Hij had ooit een documentaire gezien over een stofje ‘fructanen’ dat in bonen, prei, ui etc. zit maar dus ook in brood met veel granen. Veel mensen die denken dat ze een glutenallergie hebben, zouden volgens hem eigenlijk een fructanen intolerantie hebben.

Bingo! Fructanen intolerantie

Nu heb ik een heel handige app genaamd Fodmap. Ja, kost wel iets van 7 euro maar als je meerdere intoleranties hebt is het heel handig. In die app kun je dus precies zien in welke producten bepaalde intoleranties zitten. En verrek in dat donkere brood zaten bulten fructanen. Dit zou het haast wel moeten zijn. In speltbrood bleken veel minder fructanen te zitten. Dus na een paar dagen dit te hebben gegeten merkte ik dat mijn buik weer helemaal rustig was.

Wéér een intolerantie erbij

Ja, ik word er ondertussen ook een beetje knettergek van. Gelukkig weet ik dat wel wat fructanen kan eten. Ik moet er gewoon op letten dat ik over de dag heen niet te veel fructanen eet. Dan is het allemaal goed te doen hoor. En natuurlijk baal ik en is het superirritant maar nu weet ik tenminste wel wat het is. En heb ik momenteel dus zo goed als nooit meer buikpijn. Dat is het wel waard hoor. Maar uit eten gaan? Ze zien me al aankomen met mijn mega-lijst met intoleranties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.