En nu moet ik lactose vrij eten

Eigenlijk heb ik al heel lang buikpijn. Dat het een intolerantie kon zijn heb ik nooit bedacht. En nu moet ik dus zoveel mogelijk lactose vrij eten.

Altijd buikpijn

Ik heb wel eens vaker gedacht: heb ik niet gewoon ergens last van? Maar ik kon het niet goed plaatsen. Soms had ik dagen geen last, soms had ik een beetje last en soms had ik gewoon heel veel buikpijn. De laatste maanden werd het voor mijn gevoel erger. Ik probeerde te bedenken waar het van kon komen. Ik was wat met medicatie aan het rommelen, dat zou het natuurlijk best kunnen zijn. Ook had ik het idee dat het hormoon gebonden was. De week na mijn menstruatie was het namelijk het ergst. Ook viel het mij op dat ik vooral rond het middageten last had. Ik probeerde te bedenken wat het zou kunnen zijn.

Eureka!

In mijn broodtrommel gaat altijd een beetje groente. Tomaatjes, komkommertjes, dat soort dingen. Dat zou het moeten zijn. Ik besloot het maar een paar dagen links te laten liggen. Maar zodra ik mijn brood op had begon mijn buik al te rommelen. Dat was het blijkbaar niet. Ik had niet het idee dat het gluten waren. Al zoekende kwam ik bij informatie over lactose intolerantie. In eerste instantie had ik niet het idee dat dat het kon zijn. Zo erg last had ik toch niet? Maar ik vond het het proberen waard.

Lactose vrij eten

Zo gezegd zo gedaan. Een enorm gepuzzel van wat wel mag en wat niet mag maar ik hield het een paar dagen vol. Had ik nou echt minder last of zit het tussen de oren? Na 2 dagen wilde ik zo graag een cracker met smeerkaas dat ik besloot dat gewoon maar te doen. Zodra de cracker in mijn buik zat voelde ik al dat het helemaal niet goed viel. 10 minuten later had ik me toch een buikpijn. Dit moest het zijn! Ik ben gewoon lactose intolerant.

Dit is echt stom!

Oké en nu? Ik besloot eerst maar eens de huisarts te bellen. Ik moet nu eerst maar een maand volledig lactose vrij gaan eten en contact op gaan nemen met een diëtist. Ik ben eerst maar eens uit gaan zoeken wat ik wel en niet mag eten. Ik werd er eigenlijk best verdrietig van. Het waren niet alleen de melkproducten die ik moest laten staan maar blijkt dat er véél meer producten zijn die ik niet mag hebben. Zo mag ik logischerwijs geen melkchocola. En moet ik dus mijn geliefde Tony’s caramel laten staan. Daarnaast zijn er heel veel koekjes die niet mogen, heel veel chips is met melk gemaakt en ook mijn lievelingscrackers moet ik laten staan. En eigenlijk werd ik daar best een beetje verdrietig van.

Hoe erg kan het zijn?

Zo af en toe denk ik: Ach, een klein chocolaatje of zo kan toch wel. Vooral als kinderen bij mij op school trakteren. Dan vind ik het heel lastig om dat lekkers te moeten laten liggen. Maar binnen een half uur heb ik dan alweer spijt. Ook heb ik toch ook wel wat producten gevonden die mijn leven een klein beetje leuker maken. Ik mag de smeerkaas ‘prestige’, zijn er 3 tony’s repen die ik kan eten en bestaan er heel veel lactose vrije producten. Is het allemaal leuk? Nee! Maar hoe erg is dit nou eenmaal..

8 Comments

 1. Het is niet erg alleen mensen denken dat je af en toe best kan spijbelen, je alleen geen melk producten mag en er is gewoon weinig over bekend. Logisch want waarom informatie er over opzoeken als je er zelf geen last van hebt. Onze kleine dame heeft het ook. Puzzelen maar gelukkig kan je tegenwoordig veel goede alternatieven vinden, ook per merk kan het enorm schelen!

 2. Heej Elke. Wat vervelend om te horen. Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik er adviespuntjes heb opgeschreven, zo wel, maakt niet uit delete dit dan maar gewoon.
  Bij kruidvat kun je lactolerantiepillen kopen. Neem je eerst een pil, dan chocola en heb je nergens last van. In die pillen zit lactase, het probleem is namelijk dat je darmen zelf niet genoeg lactase aanmaken om de lactose af te breken.
  Verder is er heel erg veel lactosevrij te krijgen, bij Jumbo moet ik wel eens de aanvraag opnieuw doen maar verder hebben zij nagenoeg het hele minusL assortiment.
  Mijn jongste kan niet tegen lactose (krijgt hij eczeem van), mijn zus eet fodmap vrij (lactose vrij en glutenvrij en nog wat meer dingen).
  Ook in harde Nederlandse kazen zit nauwelijks lactose in, voor mozzarella kun je er lactosevrije variant kiezen.
  Hoop dat je hier wat aan hebt!

 3. Wat mij in het verleden ook heeft geholpen zijn de lactose pillen van de Kruidvat. 1 zo’n pilletje zorgt er voor dat de hoeveelheid lactose die in een glas melk zit, goed wordt afgebroken zodat je er geen last van hebt. Fijn om in je tas te hebben als je uit eten gaat en niet van de menukaart een grote afstreeplijst wilt maken met gerechten die je allemaal niet kan eten. Sterkte!

  1. Ja die ik heb ik ook al een paar keer gebruikt.

 4. Het went, hoor. En al gauw weet je wat wel kan en van welke merken iets wel kan. Maar het blijft opletten en etiketten lezen, dat wel.

  1. Vind het tot nu toe nog een gedoetje hoor

 5. HA Elke,
  Hier in huis 2 (incl. mezelf) met lactose intolerantie, 1 met koemelkallergie incl lactose. In het begin was het even zoeken van wat wel en wat niet. Nu hebben wij we het ons zelf makkelijk gemaakt en er is geen koemelk in huis en bijna geen producten met koemelk erin. Als wij ergens zijn dan wel even opletten dat de jongste niks eet / krijgt waar koemelk inzit anders is het feest..

  1. Ik vind het nog steeds een gedoetje hoor. Het voelt alsof ik straf heb. Zal nog wel even wennen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.