‘Mijn eerste zwangerschap en bevalling’ door Marjolein

In mijn rubriek ‘Mijn eerste zwangerschap en bevalling’ vertelt elke week een mama over de eerste keer zwanger zijn en bevallen. Vandaag is het de beurt aan Marjolein. Bij de bevalling bleek dat de navelstreng 2 keer om het nekje zat. Benieuwd hoe dit afloopt?


Wie ben ik?
Ik ben Marjolein Murray, 31 jaar oud en ik woon in Heerhugowaard. Ik ben bijna 4,5 jaar samen met Tim. We werken allebei bij de Koninklijke Marine.

Wanneer waren jullie klaar voor een eerste kindje? 
Nadat mijn vriend zijn opleiding voor het werk had afgerond hebben we samen (lekker klef) de lege pil strip weggegooid. We hebben expres gewacht tot Tim klaar was met de opleiding zodat hij ook alle tijd voor ons kindje zou hebben. Ik was 30 jaar toen we de grote stap maakten en Tim was 29.

Lukte het zwanger worden? 
In april ben ik gestopt met de pil. In oktober had ik een positieve test in mijn handen! Ik vond het best wel snel.

Hoe kwam je erachter dat je zwanger was?
Ik was vanaf het begin dat ik stopte met de pil heel regelmatig ongesteld. Een week voordat ik ongesteld moest worden had ik een beetje kramp en wat bloedverlies. Omdat ik dit raar vond heb ik even gekeken op Google en kwam erachter dat dit wel eens de innesteling zou kunnen zijn. Tim was in Engeland en dus heb ik de rest alleen gedaan op maandag ochtend voordat ik naar m’n werk ging. Ik wilde al naar beneden lopen toen ik me de test herinnerde. Ik keek en ja hoor.. En dikke vette plus. Duidelijker kon niet. Ik heb nog drie testen gedaan omdat ik het niet kon geloven en heb daarna meteen Tim gebeld.

Mijn moeder heb ik het de volgende dag verteld omdat ik het met iemand erover wilde hebben en Tim er niet was. Ik heb haar een Blond mok gegeven met oma erop. Het duurde even voordat het kwartje viel want ze is al een keer oma. Mijn vader hebben we een fotolijstje gegeven met daarin de eerste echo foto. Mijn schoonmoeder kreeg het grote voorleesboek van oma. Om het mijn broertje en schoonzusje te vertellen hebben we een rompertje voor mijn neefje laten maken met daarop; hoera ik wordt grote neef. De zus van Tim hebben we het verteld door haar een fles wijn te geven met daarop tante Marieke.


zwangerschap en bevalling

Hoe verliep je eerste zwangerschap? 
De zwangerschap was een feestje. Vanaf het begin af aan heb ik nergens laat van gehad behalve moeheid. We zijn zelfs nog op vakantie naar Lapland gegaan. Op het einde kreeg ik een last van mijn bekken, maar dat waren de laatste loodjes.
Ik ben gestopt met werken met 34 weken. Niet omdat ik moest maar omdat ik het zelf fijn vond.

Wat vond je het leukste aan zwanger zijn?
Mijn dikke buik, het getrappel in mijn buik. En de aandacht. Iedereen is extra lief voor je. Vond ik erg fijn.

Wat vond je het stomste aan zwanger zijn?
Ik kon op een gegeven moment nog maar korte stukjes wandelen en kreeg last van mijn bekken. Ook omdraaien in bed werd lastig erg stom vond ik dat.

Wist je het geslacht van je kindje? Vertel er eens over?
We hebben de combinatie test laten doen en toen was het al te zien dat we een meisje kregen! We hebben nog vier weken onze mond gehouden tot de 16 weken echo zodat we het zeker wisten.

Hoe keek je tegen de bevalling aan? Hoe zag je de bevalling voor je?
Ik zag er niet tegenop. Ik was best realistisch. Ze moet er toch uit. Ik was wel heel bang voor een ruggenprik of keizersnede. Ik wilde het zo graag zelf doen. We hadden wel besloten om naar het ziekenhuis te gaan Tim vond dit een fijn idee, als er iets mis ging waren we in ieder geval al op de goede plek.

Hoe begon je bevalling?
Ik ben met 39 +2 ingeleid. Ik had zo’n last van mijn bekken dat het niet meer ging. 14-7 hebben we ons op 7 uur ’s ochtends in het ziekenhuis gemeld. Ik kreeg eerst een pilletje om mijn boermoedermond te weken. Ik had al 2 cm ontsluiting. Dit pilletje deed niks en ik kreeg er om 12 uur nog een. Daarna zijn we nog gaan lunchen. Om 2 uur begonnen de weeën.

Ze waren prima te doen tot 9 uur ’s avonds. Ik kwam in een weeën storm terecht en had niet de tijd om ze weg te puffen. Om 22.30 keek de verloskundige hoeveel cm ik had en het bleken er maar 3 te zijn. Toen heb ik gevraagd om een ruggenprik. Ik dacht als ik zo de nacht in moet en dan morgen bevallen red ik het niet. Om als twaalf was de ruggenprik gezet. Mijn bloeddruk daalde en ben nog even flauwgevallen. Gelukkig lag ik in bed en had ons meisje er geen last van. Als haar bloeddruk ook zou dalen hadden ze me meteen doorgereden naar de OK. Ik werd weer naar mijn kamer gereden en heb heerlijk geslapen tot 04.30. Ik voelde een plop en meteen er na water. Mijn vliezen waren gebroken. De verloskundige kwam kijken en zei me verder te gaan slapen. Vlak voor de overdracht om 07.30 had ik 9 cm ontsluiting. Slaap nog maar even zei de verloskundige er wordt eerst overgedragen. Om 09.00 uur ging dan eindelijk de ruggenprik uit. Wat een hel! Van geen pijn naar ontsluiting weeën. Oh wat deed dat zeer. Ik had been weeën en kreeg ze met geen mogelijkheid weggepuft. Om 09.50 kreeg ik groen licht om te persen. Al snel bleek dat de navelstreng 2 x om de nek van ons meisje zat. Nadat het hoofdje geboren was hebben ze meteen de navelstreng doorgeknipt en vrijwel meteen werd ons meisje geboren. Om 10.22 was ze daar dan. Lieke Yvonne. Wat waren we trots, wat een wonder.
Achteraf zei mijn vriend dat ie zich nog nooit zo nutteloos heeft gevoeld. Zijn vrouw had pijn en hij kon niks doen. Ik heb dit niet zo ervaren. Ik heb heel veel aan hem gehad.

zwangerschap en bevalling

Op 15-7-2017 om 10.22 in Alkmaar is Lieke Yvonne geboren.

 

Bedankt voor je verhaal Marjolein! Benieuwd naar mijn eerste zwangerschap en bevalling? Klik dan hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.