‘Eerste bevalling en zwangerschap’ door Deborah

In mijn rubriek ‘Mijn eerste zwangerschap & bevalling’ vertelt elke week een mama over de eerste keer zwanger zijn en bevallen. Vandaag is het de beurt aan Deborah.

 

Deborah

 

Ik ben Debora smit 30 jaar en getrouwd met Frans Smit 33 jaar, inmiddels al weer 9 jaar samen waar van 1 jaar getrouwd we wonen  in een leuk huis in Emmen (Rietlanden). Vorig jaar zomer zijn we getrouwd omdat ik toch eigenlijk wel de zelfde achternaam wou hebben als mijn dochter .

Wanneer waren jullie klaar voor een eerste kindje?

Een kinderwens heb ik altijd wel gehad, nadat wij langer bij elkaar waren en we beide werk en een mooi huis hadden waren we er wel klaar voor en ben ik gestopt met de pil ik was toen 29.

 

Lukte het zwanger worden? Hoe ging dat?

Het was 23 juni 2016 ik weet het nog als de dag van gisteren, ik deed in de middag na mijn werk thuis boven in de badkamer een test en die 2 streepjes kwamen al heel snel daarna heb ik er nog 2 gedaan en ook die gaven twee streepjes aan!! Yes zwanger!! Na een half jaar te zijn gestopt met de pil kon ik het nog niet echt geloven.  Frans en ik waren ontzettend blij dat het ons gegund is.  we weten inmiddels dat het niet voor iedereen zo van zelf sprekend is.

Hoe verliep je eerste zwangerschap? 

De zwangerschap ging super .wel ben ik met 24 week gestopt met werken dit werd te zwaar en had dan ook vreselijk veel rug en buik pijn, nadat ik thuis bleef ging het met mijn rug veel beter en hobbelde we eigenlijk wel lekker door de rest van de zwangerschap. De bezoekjes aan de verloskundige  waren altijd zo gezellig en leuk soms mis ik die nog wel is.

Uiteindelijk werd het februari ik was 23 februari uitgerekend en moest 21 februari op controle bij de verloskundige. Die maandag (20 februari)  voelde ik bij niet zo heel lekker later op de avond werd het alleen maar erger veel harde buiken en heeeeel veel maagzuur we zijn naar bed gegaan ik ben die nacht 6x naar de wc geweest om te plassen, maar verder niks meer aan de hand het niet lekker voelen bleef wel.

Het was inmiddels 04:15 en Frans zijn wekker ging hij had ochtend dienst hij liet mij nog duidelijk weten als er iets is bel me! Ik ben weer terug naar bed gegaan en nadat Frans de deur uit ging kreeg ik een aantal weeën maar die waren na een half uur/ uurtje ook weer weg en ik ben weer in slaap gevallen.

Om 13:00 uur moest ik bij de verloskundige zijn Frans had eerder vrij genomen en wou er graag bij zijn hij had vanaf maandag al het idee dat het wel is kon gaan gebeuren.

Na mijn verhaal gedaan te hebben bij de verloskundige wou ze een inwendig onderzoek doen ik was inmiddels niet mijzelf door die weeën eerder die ochtend . Ik had een kleine centimeter ontsluiting en daar ineens kwam het vruchtwater op de bank bij de verloskundige! Voor haar was dit de 2e keer dat het gebeurde in de praktijk en voor de stagiaire was het helemaal mooi natuurlijk!

We mochten weer naar huis  we kregen bel instructies mee en de diensthebbende verloskundige zou later in de middag bij ons thuis langs komen.

 

De bevalling

Er gebeurde van alles behalve de weeën, die nacht gebeurde er ook niets, pas eind van de ochtend begin middag de volgende dag(woensdag) begonnen eindelijk de weeën. Rond 16:00 uur werden de weeën erger en mochten we naar het ziekenhuis komen.

Ontsluiting was begin van de avond 2 centimeter en om de weeën een beetje op te kunnen vangen ben ik eerst onder de douche gestapt en later die avond ben ik verhuisd van kamer, ik mocht in bad! Heerlijk in bad! daar kon ik de weeën opvangen en zelfs een beetje ontspannen maarja ik moest er ook weer uit . Ik moest weer aan het CTG-apparaat want de hartslag van Lenthe was een beetje laag.

Naar een half uur ongeveer mocht ik weer in bad alleen was het water afgekoeld en was ik mijn concentratie helemaal kwijt en toen ik hem weer een beetje terug had Frans had warm water er bij gedaan kwam de zuster er weer aan ik moest weer uit bad ze hebben me uit bad moeten tillen /trekken ik wou niet uit dat bad. Ik moest weer aan het apparaat. Toen was het mis. Er kwam een weeënstorm. Ik kon de weeën helemaal niet meer opvangen en zat er ook helemaal door heen.

 

Ik kon de weeën helemaal niet meer opvangen en zat er ook helemaal door heen.

 

Er is toen besloten om toch een ruggenprik te plaatsen, ik had heel de zwangerschap gezegd dat ik geen pijnmedicatie wou maar goed, wat was ik blij dat ik het wel gedaan had. Wat was dat heerlijk, even geen weeën te voelen. De pijn zakte weg en we hebben nog eventjes kort kunnen slapen. Het was inmiddels al 01:00 geweest of misschien wel later maar dat staat niet helemaal helder meer in mijn geheugen. De hartslag van Lenthe zakte steeds verder naar beneden en mijn bloeddruk steeg. Ik kreeg 40 graden koorts en kreeg weeënopwekkers maar ook deze hielpen niet.

Ik bleef hangen op 6 centimeter ontsluiting en Lenthe had in het vruchtwater gepoept! Het werd dus een spoed keizersnede voor ik het wist lag ik al op de operatie tafel en was Lenthe geboren. Het ging zo snel allemaal! Ze werd gauw boven het doek omhoog getild zo dat wij haar konden zien. Daarna ging ze met papa naar een ander kamertje waar zei beademd werd vanwege een moeilijke start.

 

 

Nadat Lenthe en papa weer bij waren gekomen  van de bevalling en Lenthe  zelf adem haalde gingen ze  op weg naar de kinderafdeling en een uur later mocht ook ik naar de kinderafdeling. We hebben nog een week in het ziekenhuis moeten blijven. Lenthe kreeg antibiotica omdat ik koorts had tijdens de bevalling. Inmiddels zijn we een half jaar verder en gaat het hartstikke goed met

Lenthe Smit geboren op de uitgerekende datum 23-02-2017 om 08:10 uur in het scherper ziekenhuis te Emmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.