Hier in huis is het een groot succes! Maar wat is Toy Rotation en waarom zou je het doen? Ik vertel je alles.

Wat is Toy Rotation?
Kinderen hebben vaak bergen met speelgoed. En net zoals hier in huis wordt er met een deel totaal niet gespeeld. Terwijl jij als ouder misschien wel weet dat het heel leuk of leerzaam speelgoed is. Toy Rotation kan daarbij helpen. Toy Rotation is niks anders dan om de zoveel tijd het speelgoed omwisselen. Een deel van het speelgoed kun je bijvoorbeeld ordelijk en overzichtelijk tentoonstellen. Hoe vaak je wisselt hangt helemaal af van jouw kids. Kijk zelf wat voor jouw kinderen een fijne ‘wisseltijd’ is. Deze manier van met speelgoed omgaan komt uit de Montessori- pedagogiek. De grondlegger, Maria Montessori geloofde dat kinderen leren met plezier en ieder op zijn eigen tempo.
Voordelen van Toy Rotation
- Er is minder keus. Dus is het voor kinderen makkelijker om te kiezen waar ze mee spelen.
- Je ziet de interesses duidelijker. Als zelfs als een puzzel al een week uitgestald staat je kind er niet naar kijkt dan is het misschien tijd om die puzzel richting de kringloop te doen. Dit spreekt hem of haar dus niet aan.
- Het is netter in huis. Doordat niet al het speelgoed constant toegankelijk is zal er dus minder speelgoed in de kamer slingeren.
- Er wordt meer en vaker gespeeld. Ook met speelgoed dat achterin de kast lag. Het is niet eens dat kinderen dat speelgoed niet wilden pakken. Het lag gewoon niet in het zicht.
Welk speelgoed leg je neer?
Dit is een voorbeeld. Er zijn geen regels aan verbonden. Doe vooral waar jij zin in hebt.
- Iets creatiefs of om de fijne motoriek mee te oefenen. Denk aan een knutselset, klei, kralen, kartelscharen met papier, een sensory bin etc.
- Fantasierijk speelgoed als een setje verkleedkleren, playmobile, poppenhuis, poppetjes, diertjes, speelhuisje, pop met wagen.
- Constructiemateriaal denk aan Lego, Duplo, K’nex, blokken, Mecano, magneetset.
- Educatief speelgoed als boekjes, puzzels, een wereldbol, telraam, magneetbord met letters en cijfers, leerklok, microscoop.
- Voertuigen met een straat, een brandweerkazerne, auto’s.
Leestip: 10 tips: bewegen met het leukste speelgoed
Toy Rotation – Zo doe ik het
Het begon met een Trofastkast die ik voor een paar tientjes kocht op Marktplaats. Ik had al plankjes voor in de kast en daarom perfect voor het wisselen van speelgoed. Net zoals volgens mij bij iedereen is er gewoon speelgoed waar niet mee gespeeld wordt. En dat terwijl ik weet dat de kinderen het leuk speelgoed vinden. Woensdag is mijn ‘wisseldag’ en pak ik voor de kleuter een boek, een spel en vul ik de rest met speelgoed. Dit doe ik voor hem in de kast. Op de vensterbank zet ik ook nog wat items waar hij mee kan spelen. Voor de dreumes vul ik de onderste 2 delen. Ik zet er iets neer wat geschikt is voor zijn leeftijd. Ook voor hem zet ik op de vensterbank ook nog speelgoed waar hij mee kan spelen.

Tot nu toe bevalt het me heel goed. Ik zie echt dat de jongens even weer met iets anders spelen. Al blijft die grote bak met auto’s, die altijd in de kamer staat favoriet. Maar dat geeft niks dat mag. In de speelkamer staat het speelgoed wat ik heb weggezet en ik zorg er voor dat het goed gesorteerd opgeruimd is zodat ik het snel kan pakken. Mocht de kleuter om iets anders vragen? Dan mag dat uiteraard altijd!
