Leren en spelen met houten dieren

spelen-leren-houten-dieren

Ik ben gek op houten speelgoed. Voor jouw 10 ideeën om te leren en spelen met houten dieren.

Addicted to wood

Een paar jaar geleden begon ik met mijn verzameling in houten speelgoed. De Wobbel had de primeur. Ik had er een tijdje voor gespaard en was gelijk enthousiast. Het was niet alleen een leuk stuk speelgoed het was ook nog eens een mooie eye-catcher in huis. Al snel was het hek van de dam. Er kwamen houten blokken, de houten regenboog van Grimms en begon ik met mijn dierenverzameling. Ik zal het toegeven, dit houten speelgoed spaar ik net zo goed voor mijzelf als voor mijn kinderen. Ik heb altijd een seizoenstafel met de dieren en planten van het seizoen en het staat regelmatig in de kamer als decoratie (om ook mee te spelen).

Spelen en leren met houten dieren

1.De beginletter zoeken bij het dier. Of misschien al wel het hele woord leggen. Kinderen kunnen ook het woord stempelen of nastempelen.

2. Zoek het rijmplaatje bij het dier. Dus kip – wip, hond – mond, paard – baard, zwaan – maan etc.

3. Dieren sorteren op grootte.

Dieren sorteren van groot naar klein

4. Maak samen met de kinderen een seizoenstafel. Welke dieren zie je in het seizoen waar je nu in zit? Zet ze bij elkaar en leer meer over de seizoenen.

5. Waar leven welke dieren? Welk dier leeft in de zee? Welk dier op het land en welke dieren in de lucht? Sorteer ze en maak er een leuk tafereeltje van.

Welke dieren leven bij de zee?

6. Sorteren op kleur.

7. Dieren omtrekken. Doordat de figuren plat zijn kun je mooi de dieren omtrekken. De kinderen kunnen ze natuurlijk ook mooi inkleuren.

8. Sensory play. Alle boerderijdieren in een bak met mais stoppen. Gegarandeerd uren plezier. Lees alles over sensory play.

Seizoenstafel ‘lente’ met weerset van Grimms

9. Leefomgeving in een schoenendoos maken en daar de dieren inzetten. Zo heb je een leuke speelplek of een mooie kijkdoos.

10. Maak mooie hokken van ander materiaal bijvoorbeeld Duplo of Kapla. Ga lekker spelen.

Houtspel

Houtspel is een beetje mijn vaste ‘houten speelgoed leverancier’ geworden. Ik bestel er graag omdat ze een ruim assortiment hebben met veel merken. Persoonlijke favorieten zijn Grapat, Holztiger en Grimms. Hun nieuwste merk is Bumbu-toys waar de oorsprong in Roemenië ligt. Wat een beauty’s! Ik wacht alleen nog even op dat schip met goud 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.