Buiten spelen in de herfst

Buiten spelen in de herfst is geweldig! Maar het moet wel veilig. Hoe je dit doet en welke leuke dingen je allemaal kunt doen staan op een rij.

buiten-spelen-in-de-herfst-speeltips

Zorg voor een veilige speelplek

Je hebt de neiging om in de herfst wat vaker binnen te spelen. Maar juist in alle seizoenen buiten spelen is erg goed en fijn. Je kind kan leren over de seizoenen, kan de natuur zien veranderen en spelen met de elementen. Veilig spelen is wel belangrijk. Zo moet je zorgen dat je tuinmeubelen uit de tuin veilig en goed opbergt in bijvoorbeeld een tuinmeubelenopberger. Denk ook aan de teil die vol is gelopen met water, met kleine kinderen kan dit zonder dat je het door hebt een gevaar zijn. Leeggooien dus! Is door de regen het hout van de glijbaan glad geworden? Met schoonmaakazijn is dit snel te verhelpen. Voor de rest is buiten spelen in de herfst vooral een groot avontuur voor kinderen.

Kleding

Om goed buiten te kunnen spelen is kleding minstens zo belangrijk. Kies voor goede waterdichte schoenen. Bij veel plassen zijn regenlaarzen een goede optie. Ook zijn er voor kleintjes waterdichte overalls die je kunt aanschaffen. Met zo’n overall aan hoef je niet bang te zijn dat je kleintje kou vat of toch nat wordt. Met goede kleding aan is uren buiten spelen geen probleem.

7 speltips voor het buiten spelen

Spelen met de wind

De wind is fantastisch om in te spelen. Met een vlieger, een stok met lint of een plastic zak kunnen kinderen de kracht van de wind zelf ervaren.

Stampen in de plassen

Wat een lol kan een kind hebben met het stampen in de plassen. Met een takken en stenen er bij wordt het spel nog leuker! En een beetje nat worden mag best.

Modderkeuken

Klinkt heel interessant zo’n modderkeuken. Maar een teiltje water, zand met een paar oude pannen en lepels geven plezier voor een paar uur.

Spinnen zoeken

Spinnen horen bij de herfst. Niet alleen in het bos zijn ze te vinden maar ook in de tuin. Neem een zoekkaart mee en ga op onderzoek uit. Liever spinnen knutselen? Bekijk hier de leukste spinnenknutsels.

Bladeren drogen

In de herfst hebben de bladeren de mooiste kleuren. Door ze te laten drogen kun je ze bewaren en bijvoorbeeld in een glazen lijstje doen. Leg ze tussen een tijdschrift met dikke boeken erbovenop, of koop een bloemenpers. Zoek buiten of in het bos naar de mooiste exemplaren.

Bloembollen poten

Niet alleen erg leuk om te doen maar het heeft gelijk een educatief tintje. Je kindje kan gelijk leren over hoe bollen in elkaar zitten en bepaal samen waar je de bolletjes plant. Misschien kunnen jullie zelf bolletjes gaan kopen en een plan maken voor het voorjaar.

Egelhuisje maken

Is je kind een dierenvriend? Maak dan voor de egels een huisje. Met bijvoorbeeld een houten kist of mand kun je met een paar aanpassingen een erg fijn huisje voor de egels maken. Andere opties zijn; een vogelhuisje timmeren (of ophangen) of pinda’s rijgen voor de vogels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.