Hoe kun je het best voor je sieraden zorgen?

Sieraden zijn dierbare accessoires. Je wilt je sieraden uiteraard zo goed mogelijk verzorgen, zodat je er extra lang plezier aan kunt beleven. Hoe ga je om met sieraden? Dít zijn onze tips om ze lang mooi te houden.

Niet in gebruik? Goed bewaren

Op het moment dat je je sieraden veel draagt, hoef je nog niet veel met deze eerste tip te doen. Kies wel altijd voor kwalitatieve sieraden die niet gauw slijten, zoals een
14 karaat gouden ketting. Goede sieraden kun je veelvuldig dragen: ze kunnen wel tegen een stootje. Toch is het verstandig om al je sieraden netjes op te bergen op het moment dat je ze niet of weinig draagt. Laat ze niet zomaar op je nachtkastje rondslingeren, waar er veel licht en stof bij kan komen. Bewaar sieraden altijd op een afgesloten plek, zoals een sieradendoos of een afsluitbare bak. Een afzonderlijke lade in een kast is tevens een optie. Het is belangrijk dat de elementen hier niet bij kunnen komen, zoals licht, lucht, vocht of hitte. Zo blijft de staat van je sieraden goed. Of het nu gaat om een ring of om gouden creolen: je kunt maar beter netjes met je sieraden omgaan.

Sieraden gescheiden bewaren

Met een goede sieradendoos kom je dus een heel eind. Ook de inrichting van de bewaarplek van je sieraden is belangrijk. Gooi niet alle sieraden kriskras door elkaar heen, want zo maak je er een rommeltje van. De sieraden raken in de knoop, en je kunt ze vervolgens beschadigen als je het uit elkaar trekt. Bewaar liever ringen samen met ringen, armbanden samen met armbanden, enzovoorts. In een sieradendoos met compartimenten kun je een slimme indeling maken. Of verdeel je sieraden onder in stoffen zakjes, die tevens extra bescherming bieden.

Oppassen met make-up, parfum, zonnebrand, douchen en zwemmen

Hoewel sommige sterke sieraden ertegen kunnen, moet je altijd oppassen met make-up, parfum en zonnebrand. Breng dit eerst aan, en doe daarna pas je sieraden om. Gevoelige sieraden kun je verder beter niet dragen bij douchen, sporten en zwemmen.

Sieraden schoonhouden

Sieraden worden vies als je ze draagt. Daar is geen ontkomen aan. Het is geen probleem, als je je sieraden maar schoonhoudt. Er is geen algemene manier om sieraden schoon te maken, omdat dit bij elk sieraad weer net even anders werkt. Zoek dit daarom idealiter uit per sieraad en materiaalsoort. De meeste sieraden kun je poetsen, om de glans weer op te halen. Als basis gebruik je lauwwarm water en milde zeep, zoals groene zeep. Met een kwastje of tandenborstel kun je voorzichtig over je sieraden boenen. Spoel dit vervolgens af onder de kraan. Pas altijd op met grondig reinigen, want je kunt sieraden al gauw beschadigen.

Sieraden professioneel laten reinigen

Is een sieraad erg vies geworden en is een grondige reinigingsbeurt wel nodig? Dan kun je dit laten doen door een professional. Zo ziet je sieraad er weer als nieuw uit! Met name bij je dierbaarste sieraden is zo’n reinigingsbeurt de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.