20 activiteiten voor een Oud-Hollands kinderfeestje

oud-hollands-kinderfeestje

Kinderfeestjes zijn leuk! En een Oud Hollands kinderfeestje is helemaal leuk. Ik zie het al voor me. Een handvol kleuters samen op een Oud-Hollands kinderfeestje. Dresscode: overall en laarzen Een succes voor groot en klein. Ik help je door je 20 activiteiten te geven zodat het sowieso een succes wordt.

oud-hollands-kinderfeestje

Knutselen

Om nou te zeggen dat knutselen persé Oud-Hollands is, dat weet ik niet. Maar het is altijd een hit op een kinderfeestje. Zodra je de kleuren rood, wit, blauw en oranje op tafel zet is het feest aan. Uiteindelijk maak je dan van alles een Oud-Hollandse knutsel.

Stokpaardje maken

Teken op stevig bruin papier een omtrek van een paard. Voor elk kind zijn 2 nodig. Laat ze lekker knutselen met wol, plakkertjes, lintjes en andere versiering. Met een nietje zet je het hoofd op de stok. Gaan de kinderen ook een wedstrijdje houden?

Delfts blauw beschilderen

Koop voor elk kind een wit kopje en schoteltje en laat ze met verschillende tinten blauwe porseleinverf of porseleinstiften het kopje en schoteltje versieren. Even in de oven en dan kun je later die middag nog een theekransje houden met de kopjes.

Armbandjes in de Hollandse kleuren

Met de kleuren katoen in rood, wit, blauw en oranje kun je ontzettend leuke armbandjes maken. Gewoon vlechten is al leuk. Maar op Pinterest zijn allerlei technieken te vinden om moeilijkere armbandjes te maken.

Klompen versieren

Hoe leuk is het als kinderen met hun eigen versierde klompje naar huis gaan. Ik zou dit soort onbewerkte houten klompen bestellen en er vervolgens met acrylverf op verven. Deze verf kan tegen een stootje en blijft zitten.

Zakdoek versieren

Met textieltstiften kan elk kind zijn eigen zakdoek versieren. Hoe leuk is het om er later ‘zakdoekje leggen mee te doen.

Hoedje vouwen

1, 2, 3, 4. Hoedje van, hoedje van.. Van papier dus. Vouw er samen met de kinderen eentje van een krant en ga hem versieren met stiften, strikjes en lintjes.

Spelletjes

Wie kent ze niet, de spelletjes van vroeger. Aan een aantal heb ik me toch een bloedhekel. Maar over het algemeen zijn ze gewoon super leuk en gezellig. Niet te missen op een Oer-Hollands kinderfeestje.

Poppenkast

Hoe Hollands wil je het hebben. Vroeger kregen we regelmatig een voorstelling bij een kinderfeestje. Heb niet het idee dat dat tegenwoordig nog heel vaak gebeurd. Toch was dat altijd het hoogtepunt van het feest. Er zijn vast ook genoeg kinderen die zelf een voorstelling willen bedenken.

Stoelendans

De ‘good old’ stoelendans. Menig stoel heeft dit spelletje niet overleefd. Maar het blijft natuurlijk een topper op een kinderfeestje. In plaats van stoelen kun je ook hoepels gebruiken.

Zak lopen

Dit is zo’n spel waar ik zelf een bloedje hekel aan had als kind. Toch deelt lang niet iedereen die mening met mij en hoort hij er absoluut bij. Alles wat je nodig hebt zijn een aantal jute zakken.

Sjoelen

Ook al zo’n klassieker. Elke opa of oma heeft er wel eentje op zolder staan. En niet zonder reden. Sjoelen is altijd een succes!

Blik gooien

De spanning die door je lijf gaat als je het lawaai van die blikken hoort. Ik weet nog precies hoe spannend het was als kind om dit spel te spelen. Je kunt natuurlijk zelf blikken verzamelen. Maar er schijnen ook kant en klare spellen te koop te zijn.

Bingo

Voor jongere kinderen heb je speciale junior spellen met plaatjes. Zorg voor genoeg kleine cadeautjes en het leukste is natuurlijk als iedereen een keertje bingo heeft. Doe een oproepje op de sociale media. Er is altijd wel een buurvrouw die een sjoelbak op zolder heeft staan of een vriendin met een bingo-spel. Zo hoef je niet alles aan te schaffen of te huren.

ganzenbord

Blijft een leuk en gezellig spel. Hollandser heb je ze niet.

Kazenspel

Stalen zenuwen moet je hebben voor dit spel. Ik weet dat ze van Znoet zo’n soort spel hebben. Al is huren natuurlijk ook een optie.

Ezeltje prik

Het spel wat altijd een hit is bij kleuters. Want hoe grappig is het om de staart per ongeluk op zijn kop te prikken. Dikke lol gegarandeerd.

Lekker snoepen

Appel happen

Ik heb dit spel nooit gekund. Misschien dat mijn mond niet groot genoeg was? Al denken mijn ouders daar anders over 😉 Hoe dan ook blijft het altijd leuk om te zie hoe iemand drijfnat een appel heeft gevangen.

Koek of spekjes happen

De klassieker. Handen op de rug en happen maar!

Stroopwafel versieren

Met wat warme karamel of chocola vorm je een soort lijm. Laat de kinderen helemaal los gaan met smarties, decoratiesnoepjes en meer. Succes en sugar rush gegarandeerd 😉

Poffertjes bakken

Kleine kinderen zou ik niet zelf laten bakken maar grote kinderen kunnen dit prima zelf. Het is een beetje als gourmetten maar dan met poffertjes.

Pannenkoeken

Pannenkoeken horen er echt wel bij! Je kunt ze van te voren bakken en ter plekke opwarmen. Ook leuk om er spiesjes van te maken met bijvoorbeeld aardbeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.