Zelf crème maken – basisrecept

zelf-crème-maken

Ik maak al jaren mijn eigen dagcrème en nachtcrème. Ik geef je een basisrecept om het ook te doen met heel veel tips voor alle huidtypen. Want zelf crème maken heeft zo zijn voordelen.

zelf-crème-maken-basisrecept

Waarom zelf crème maken?

Het begon denk ik zo’n jaar geleden. Ik ben een aantal dermatologen en huidtherapeuten op Instagram gaan volgen, zo onder andere ‘Sproetonline‘. Elke week neemt ze een aantal producten onder loep en vertelt ze aan haar volgers of ze werken of juist niet. Ze laat zien welke ingrediënten in een product werkzaam zijn of juist niet. Tot mijn verbazing is een groot deel gewoon ja, rommel! En niet de merken van wie je het misschien zou verwachten maar ook producten voor de gevoelige huid of babyolie. En juist ook van de merken waarvan je het niet verwacht. Denk aan Naïf, Weleda baby of Nivea. En daar schrok ik van. Als zelfs deze grote merken niet goed voor je zijn. Wat moet je dan wel smeren? Gelukkig heeft Sproetonline ook een website met gratis adviezen.

Welke materialen heb je nodig?

Denk niet dat je goedkoper uit bent als je zelf crème gaat maken. Je moet best veel basismaterialen en basisingrediënten aanschaffen. Eenmaal aangeschaft kun je er lang mee doen en zou het op zijn tijd wel uit kunnen. Aan de andere kant zul je je in de winkel scheel betalen aan dit soort crèmes met pure ingrediënten zonder zooi. Maar om te beginnen moet je even investeren.

Basismaterialen

Basisingrediënten
 • Gedemineraliseerd Water. Dit is eigenlijk gefilterd leidingwater. Als je gewoon kraanwater gebruikt zal de crème sneller kapot gaan.
 • Oliën en vetten die geschikt zijn voor jouw huid. Hieronder vertel ik daar meer over.
 • Glycerine Dit goedje trekt vocht uit z’n omgeving aan en houdt dit langdurig vast, 
 • Een emulgator. Water en vet mengt niet. Dus je moet een emulgator hebben die deze 2 dingen dingen mengt. Ik gebruik Olivem1000. Olivem1000 wordt gemaakt van olijfolie.
 • conserveringsmiddel. Ik gebruik cosgard, dit is een biologisch middel dat je product beschermt tegen gisten, schimmels en bacteriën.

Leestip: Zelf bijenwasdoek maken

Oliën en vetten voor alle huidtypen

Ik heb ooit onderstaand plaatje gevonden op Pinterest en dat plaatje houd ik een beetje als leidraad aan. Voor mijzelf gebruik ik pure arganolie voor het maken van crèmes. Voor de baby gebruik ik amandelolie en mangoboter. en voor de man en kleuter gebruik ik druivenpitolie en jojoba-olie. Hou je het nog bij? Zo maak ik voor iedereen in dit huis een crème die precies past bij zijn huidtype.

*Pas op met het kopen van oliën en vetten. Verpakkingen zijn snel misleidend. Ik kocht een keer amandelolie die achterafgezien gewoon een soort van olijfolie met een scheutje amandelolie bleek te zijn. Lees de achterkant. Een betrouwbare website waar ik mijn spullen koop is bijvoorbeeld Natural Heroes.

Zelf crème maken

Oké, dit gaat ingewikkeld klinken. De eerste keer dat ik zelf een crème maakte begreep ik er werkelijk waar helemaal niks van. Toch is het me gelukt en krijg je er handigheid in hoe vaker je het maakt.

Nodig voor 250 ml crème

25% vetfase (oliën vetten inclusief emulgator) ik gebruik 50 ml arganolie en 14 ml olivem 1000.
75% waterfase (water + glycerine) 150 ml water + 30 ml glycerine
Tijdens het afkoelen voeg je het conserveringsmiddel toe en eventuele etherische oliën. Die laatste voeg ik zelf nooit toe. Een crème moet wat mij betreft goed zijn voor de huid en niet persé lekker ruiken. Daarnaast kunnen deze oliën zelfs irriterend reageren. Ik gebruik 2 ml Cosgard.

zelf-crème-maken-basisrecept
 1. Kook eerst de potjes uit. Zijn ze van plastic? Maak ze dan goed schoon met alcohol.
 2. Maak in het au bain marie pannetje de vetfase klaar. In mijn geval de arganolie en daar voeg ik gelijk de emulgator aan toe. Op de achterkant staat altijd hoeveel ik er van moet toevoegen. In dit geval is dit 14 ml. Dit doe ik bij de olie in het pannetje en verwarm dit op laag vuur au bain marie.
 3. Maak nu de waterfase klaar. De water met de glycerine.
 4. Als het vetdeel gesmolten is doe ik het waterdeel in de magnetron en zorg dat het ongeveer even heet is als het vetdeel. Je kunt met een thermometer de temperatuur meten maar ik doe het op de gok. Ook dat magnetrondeel is vast niet hoe het officieel hoort maar ik ga niet 20 pannen vies maken voor een klein potje crème.
 5. Haal het vet van het vuur en voeg nu langzaam het water toe. Flink roeren. Als alles door elkaar zit blijf je langzaam roeren. Zie je dat het vanzelf een crème wordt?
 6. Voeg nu het conserveermiddel toe.
 7. Blijf roeren en als je merkt dat het echt een mooie crème wordt, giet je het in het potje.
 8. Tadaaa! That’s it!

Te ingewikkeld? Denk je nu, WTF. Daar snap ik helemaal niks van. Koop dan een DIY pakket bij Natural heroes. Zo heb je gelijk de basismiddelen in huis en kun je vanuit daar verder werken. Zo ben ik namelijk ook begonnen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.