Zelf bijenwasdoek maken – alternatief voor folie

zelf-bijenwasdoek-maken

Zelf een bijenwasdoek maken is ontzettend simpel. Zelf vind ik het ook nog eens leuk om te doen.

zelf-bijenwasdoek-maken

Wat is een bijenwasdoek?

Ik hoor je denken, wat gaan we maken? We gaan een bijenwasdoek maken. Een bijenwasdoek is eigenlijk een soort alternatief voor plastic folie of aluminiumfolie. Je kunt er schaaltjes mee afdekken, kaas in bewaren, halve groenten afdekken en je kunt het zelfs gebruiken al broodzakje. Gebruik het niet voor warme of rauwe dingen. De doeken zijn waterdicht, en ook luchtdicht. Dat betekent dat voedsel vers blijft. Daarnaast worden ze stijf in de koelkast doordat de was hard wordt. Na gebruik maak je de doek schoon door hem onder koud water af te spoelen of als het nodig is even met een doekje af te nemen. Je kunt het dus keer op keer gebruiken.

Natuurlijk kun je een bijenwasdoek kopen. Daar is helemaal niks mis mee. Heb er ook een aantal thuis liggen. Maar het is zo makkelijk om zelf te maken. Daarnaast kun je zelf een leuk printje kiezen en is het een stuk goedkoper. En ik ben wel van het knutselen. Tijd dus om zelf een bijenwasdoek te maken.

Bijenwasdoek maken

Nodig:

 • Stuk katoen ter grootte van een zakdoek. Ik vind het leuk om zelf een stuk stof te kopen maar het kan ook een zakdoek of oud shirt zijn.
 • 40 gram bijenwas
 • 25 gram jojoba-olie. Deze olie werkt desinfecterend.
zelf-bijenwasdoek-maken

Voor de rest:

 • Een pannetje met een au bain marie pannetje
 • Roergerei
 • Oven
 • bakpapier
 1. Zet de oven op 100 graden en leg de doek met het bakpapier eronder.
 2. Smelt ondertussen de bijenwas met de olie in een pannetje. Het liefst au bain marie. Roer het af en toe even door.
 3. Als het goedje is gesmolten giet je het over het doek. Zorg dat alles bedekt is. Je kunt het eventueel uitsmeren met een lepel. Door de hitte van de ovenplaat kun je het zonder tijdsdruk uitsmeren.
 4. Als alles bedekt is pak je de hoeken vast en houd je het een minuutje omhoog. Pas op, het kan nog wel wat druppen.
 5. Het doek is nu klaar voor gebruik.
zelf-bijenwasdoek-maken

Daar kun je toch helemaal blij van worden 🙂 Ook leuk om te maken voor een jarige. Ik denk dat als ik het omreken, ik ongeveer €4,- betaal voor een groot doek. Kan qua kosten dus wel uit. Meer dingen maken? Kijk dan vooral eens tussen mijn andere DIY’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.