Learning tower maken – Ikea hack

learning-toren-maken-leertoren-ikea-hack

Een learning tower maken kun je zelf! Ik vond een Ikea hack die ik zelf uitvoerde en best supergoed is gelukt mag ik wel zeggen.

learning-toren-maken-leertoren-ikea-hack

Wat is een learning tower

Vrij vertaald vanuit het Engels is een learning tower een leertoren. Een klimtoren waarin een kindje kan staan om op hogere hoogte te leren. Hier wordt de learning tower vooral ingezet zodat Luuk kan helpen bij het aanrecht. Je kunt kinderen mee laten helpen in de keuken en zelfstandiger maken. Ik ben bijna altijd alleen rond etenstijd met de kinderen en dit is een uitkomst. Ik laat Luuk lekker met wat lepels op pannen slaan en ikzelf kan rustig koken. Ik wou dat ik dit item bij Gijs ook al had gehad.

learning-toren-maken-leertoren-ikea-hack
Luuk in zijn sas op zijn leertoren

Waarom een learning tower?

De leertoren is eigenlijk ontstaan vanuit de Montessori opvoeding. Hierin worden kinderen gestimuleerd om zelfstandig te worden, dingen zelf te doen en te ontdekken. Dit spreekt mij ontzettend aan. Ik denk dat je kinderen gevaarlijke en uitdagende dingen niet moet wegnemen maar juist moet leren hoe er mee om te gaan. En daar helpt zo’n leertoren bij. Samen eten koken, koekjes bakken, afwassen en meer.

De voordelen van een leertoren

 • Interesse in (gezond) eten stimuleren
 • Kind hoort er bij, voelt zich betrokken
 • Zelfstandigheid vergroten – leren wassen, snijden, koken
 • De band versterken – samen is fijner dan alleen

Learning tower Ikea Hack maken

Ik wilde zelf ook zo’n leertoren voor mijn dreumes. Na een beetje research bleek dat je zelf met wat Ikea items ook eentje kon maken. Het scheelt mij nogal in de kosten en vind het wel leuk om wat te klussen.

Nodig:

 • Ikea krukje BEKVÄM (zelf had ik dit krukje al. Wel een beetje verweerd maar dat deert niet)
 • Ikea krukje ODDVAR
 • Extra schroeven en een boormachine
 • Eventueel verf

Zo moet het:

 1. Zet eerst krukje BEKVAM volledig in elkaar volgens de beschrijving.
 2. Zet nu het krukje ODDVAR in elkaar. Maar wacht even met met het zitvlak en 1 balkje (zie foto hieronder).
 3. Het zitvlak bevestig je aan de onderkant vast met schroeven.
 4. Schroef nu beide krukjes op elkaar.
 5. Even schilderen en klaar!

Learning tower kopen

Ik kan me voorstellen dat je dat nogal een gedoe vindt zo’n leertoren maken. Het bespaart misschien wel wat geld maar het kost wel ontzettend veel tijd. Kopen is ook een optie. Met een beetje geluk vind je een pareltje op Marktplaats. Hieronder een aantal nieuwe items in verschillende prijsklassen. Mijn tip? Lees altijd de reviews, daarmee kun je vaak de beste keus maken. Kijk ook zeker eens bij mijn andere DIY’s!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.