Alles in het klein

Hoewel we nog steeds volop kopen en consumeren en de pakketpost niet aan te slepen is, is er ook al een tijdje de beweging gaande waarin juist wordt gepleit voor minder bezit. Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig, en het kan als een bevrijding voelen je van overbodige spullen te ontdoen. Het kwam onder andere in de vorm van Marie Kondo als opruimgoeroe, minimalistisch leven en daarbij ook de Tiny House Movement, waarin mensen er bewust voor kiezen heel klein te wonen en zelfvoorzienend te zijn.

Schijn bedriegt

Je moet er maar zin in hebben. Waar je je in een moderne woonkamer druk maakt op welke plek je een nieuw, hangend tv meubel het beste kunt plaatsen, is er in Tiny Houses alleen ruimte voor de basisvoorzieningen. Van een woonkamer waar net een stoel inpast tot een mini keuken, veel ruimte voor een persoonlijk interieur is er niet. Zou je denken, maar de praktijk leert dat de kleine ruimtes zo efficiënt ingericht kunnen worden dat je er weinig last van hebt. Alleen is alles in het klein.

Een tweede leefruimte

Een bijkomend voordeel van het wonen in zo’n klein huis is dat je hoogstwaarschijnlijk een buitenruimte hebt waar menig achtertuin in grootte niet tegenop kan. Hier is de grond waarop de huizen staan vaak op ingericht. Bij de beslissing in een Tiny House te gaan wonen hoort meestal ook de beslissing je min of meer ‘los te rukken’ uit de afhankelijkheid van de maatschappij, en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. En het buitenleven is zo gek nog niet, de natuur is gezond en je eigen groenten en fruit kunnen verbouwen kan ook een gevoel van onafhankelijkheid geven.

Gevoel van samenleven

De Tiny House Movement vindt z’n oorsprong in Amerika. Een huis heeft officieel de naam Tiny House als het tussen de 15 en 50 vierkante meter beslaat. Hoewel een deel van de mensen ervoor kiest om vooral betaalbaarder te kunnen wonen, is er ook een groot deel dat er bewust voor kiest klein te wonen met zo min mogelijk spullen. Dit bijvoorbeeld om los te komen uit een maatschappij waar men alleen maar meer wil en het nooit genoeg is, en om meer in en met de natuur te kunnen leven. Tiny Houses staan vaak met meerdere bij elkaar op een grondgebied, en vormen zo een wooncommunity waar er meer een gevoel van ‘samen’ is dan in een drukke, anonieme stad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.