De eerste oefenhapjes van Luuk

Ik vind die eerste hapjes echt een gigantische mijlpaal. Daarnaast is het ook geweldig om te doen. Maar hoe ging het ook alweer?

Luukje wil eten

Rond 3 en een halve maand had ik het al door. Kleine Luuk is binnenkort toe aan zijn eerste hapje. Als ik iets in mijn mond stop kijkt Luuk als een uitgehongerd vogeltje naar mij. Tijd dus om hem binnenkort iets aan te bieden. Toch gek hoe dat werkt bij een tweede kindje. Sommige dingen vergeet je helemaal. Zo weet ik ook echt niet meer hoe ik dat deed met die eerste hapjes. Ik weet nog wel dat ik af en toe een ‘kookdag’ inlaste om voor de hele maand aan eten te maken voor mijn oudste. Maar toen was hij al groter. Ik moest het dus even weer uitzoeken.

Hoe zit het ook alweer?

Ik ging even op onderzoek uit. Tussen de 4 en 6 maanden kun je beginnen met oefenhapjes. Je kunt volgens de Rapley-methode hele stukken groente en fruit geven of je kunt pureren. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar pureren. Dit vind ik zelf gewoon een veiliger idee. Maar je moet natuurlijk doen wat jullie zelf als ouders goed lijkt. Tot 6 maanden is het echt oefenen. Oftewel elke dag gewoon een paar kleine hapjes geven. Je kunt het best beginnen met zachte groentesmaken als bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen laten proeven. Het is goed om te beginnen met 1 losse smaak. Na een tijdje kun je smaken combineren. Alles over de eerste oefenhapjes lees je op de site van het voedingscentrum.

Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Het kan zijn dat je kind er nog niet aan toe is. Hierdoor kan met de Rapley-methode de kans groter zijn dat je kind zich verslikt, dan wanneer je geleidelijk aan grover eten geeft. Bron: Voedingscentrum

Daar komt het vliegtuigje

Ik begin ook met groente. Dit is toch iets minder zoet dan fruit. En ik ben bang dat meneer de mond stijf dicht houdt als ik aan kom met mijn broccoli na een paar weken banaan en appel. Ik begin met wortel. Dat is niet gelijk zo bitter. Luuk is best een hongerige baby dus verwachtte eigenlijk geen probleem. Op zondagochtend kookte ik een aantal worteltjes, even pureren en klaar. Hij moest echt ontzettend wennen aan deze nieuwe smaak. Ik snap het ook wel, als je 4 maanden alleen maar borstvoeding en flesvoeding hebt gehad dan is een wortel natuurlijk een heuse smaakexplosie. Ik heb Luuk nog nooit zo vies zien kijken. Na een paar hapjes ben ik dan ook maar gestopt. Het was genoeg voor vandaag. Toch grappig, ik had verwacht dat het mannetje helemaal blij zou zijn met vaste voeding. Maar is helemaal niet enthousiast.

Chef de mama

Die hapjes, die maak ik gewoon zelf. In het begin is het gewoon een worteltje of aardappeltje koken. Als Luuk wat groter is eet hij met de pot mee of haal ik iets uit de vriezer voor hem. Één keer in de maand ongeveer ga ik dan kleine porties koken voor in de vriezer. Ik zoek dan op de welbekende potjes naar combinaties die ik kan koken. Ik haal alles in huis en vul de vriezer voor als wij een keertje iets eten wat niet geschikt is voor kleintjes.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ‘mijn goede start ‘. Lees meer hierover in het artikel die ik eerder hierover heb geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.