Huis verwarmen met haardhout. Sla je hout veilig op!

De wintermaanden staan weer voor de deur, dus moet jouw huis de komende maanden weer goed verwarmd worden. Om niet een dief te zijn van je eigen portemonnee is het met de huidige energie- en gasprijzen verstandig om na te denken over alternatieve warmtebronnen. Een open haard, of houtkachel is een goede optie. Het zorgt voor veel warmte, maakt jouw niet afhankelijk van gas, of energie en het geeft sfeer.  Wél moeten er met een aantal dingen rekening gehouden worden. Als je namelijk dagelijks gaat stoken, verbruik je veel hout. Dit hout moet ergens goed worden opgeslagen. In dit blog geven we jou daarom tips over hoe je dit het beste kan doen!

Sla jouw brandhout op de juiste manier op

Als je een open haard of houtkachel hebt, is het belangrijk om je brandhout op de juiste manier op te slaan. Zo kun je het hout droog houden en voorkom je dat ongedierte bij het hout kan komen. Daarom is het van belang dat je een locatie kiest die beschermt tegen deze elementen, zoals een schuur of een overdekte opslagplaats. Zo kan je bijvoorbeeld vrij eenvoudig je eigen haardhout rek maken!

Nu zou je denken dat binnen in een garage de ideale optie is om je hout in op te slaan, omdat het hier goed geïsoleerd en droog is. De beste optie is echter om je houtopslag buiten aan te leggen. Zodoende kan het waaien van de wind ervoor zorgen dat het hout droog blijft.

Bescherm jouw brandhout

Bij het aanbrengen van een opslagplaats in de buitenlucht moet er wel wat extra aandacht besteed worden aan het beschermen van het haardhout tegen de verschillende elementen. Zo is het van belang dat het brandhout niet de grond raakt, omdat dit vochtig kan zijn en het vocht in het brandhout kan trekken. Wanneer je jouw brandhout dwars in het haardhout rek legt, zal het steunen op het frame van het rek en raakt het niet de grond. Een bijkomend voordeel daarvan is dat lucht kan circuleren rond het brandhout, waardoor het extra droog blijft. Zorg verder voor een overdekte houtopslagplaats, om het te beschermen tegen regen of sneeuw. Verder kan dit helpen voorkomen dat ongedierte zoals muizen en insecten zich in het hout nestelen, wat schade kan aanrichten en een gevaar voor de gezondheid kan vormen. Bedek bijvoorbeeld de houtstapel met een zeildoek of ander waterdicht materiaal om het te beschermen tegen deze elementen!

Geniet van jouw open haard!

Wanneer je op deze manier je houtopslag hebt gerealiseerd, kun je met goed brandbaar hout gaan genieten van je open haard, of houtkachel. Het is belangrijk op te merken dat open haarden en houtkachels ook enkele nadelen kunnen hebben, zoals de noodzaak van regelmatig onderhoud, het risico op brand als ze niet op de juiste manier worden gebruikt en de kans op luchtverontreiniging als de schoorsteen niet goed wordt onderhouden. Zo is het belangrijk om de schoorsteen minsten één keer per jaar schoon te maken. Roet kan na verloop van tijd ophopen en brandgevaar opleveren. Een professionele schoorsteenveger kan jouw schoorsteen schoonmaken en controleren op eventuele schade of verstoppingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.