De vaste planten voor in ieders tuin

Is jouw tuin wel weer toe aan een frisse make-over? Heb je zin om de groene vingers weer aan het werk te zetten? Het is dan belangrijk dat je altijd wat vaste planten in de tuin hebt. Deze geven veel kleur aan de tuin en je hoeft er vrijwel niet voor te zorgen. Het enige dat je moet doen is zorgen dat je ze op de juiste plek plaatst. In dit artikel vertellen we je alles over vaste planten. Welke planten er zijn, waar je ze moet plaatsen en hoe je ze moet verzorgen. Lees daarom gauw verder.

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten tuin zijn planten die je maar één keer in de grond plaatst waarna ze elk jaar weer terug komen. Deze planten gaan dood in de winter maar dat gebeurt alleen bovengronds. Ondergronds zitten de wortelen nog ferm en tevreden door te leven. In de lente kan je dan ook verwachten dat deze plant gewoon weer terugkomt, en vaak is deze dan ook nog groter en mooier dan het jaar ervoor. Een groot voordeel dus als je niet heel veel zin hebt om ieder weekend de planten in de tuin te verzorgen.

Vaste planten worden ook wel bodembedekkers genoemd. Uiteindelijk is het ook goed om deze planten in de tuin te hebben omdat ze zorgen dat onkruid minder snel kan groeien en daardoor niet de tuin gaan overnemen.

Eigenlijk bestaan er twee soorten planten. Allereerst he je de monocarpische bloemen. Dit zijn bloemen die maar één keer bloeien. En dan heb je polycarpische bloemen, dit zijn meermaals bloeiende planten. Deze zijn vaak kruidachtig en hebben geen hout in zich.

Waar plant ik vaste planten?

Waar je de vaste planten in de tuin plaatst, ligt aan een aantal dingen. Allereerst zijn bodembedekkers sowieso heel fijn om te plaatsen in de tuinborder. Als je bijvoorbeeld een struik of heester plaatst, blijft deze niet alleen de hele winter groen, maar heb je ook gelijk een natuurlijk scheidslijn tussen jouw tuin en die van een ander.

Daarnaast zijn veel vaste planten geschikt voor allerlei weersituaties. Je hebt vaste planten die in de schaduw kunnen, in de halfschaduw of in de volle zon. Lees daarom goed met welke plant je te maken hebt. Ook verschilt natuurlijk elke vaste plant in de grootte waarin ze groeien. Daarin is het dus ook van belang dat je kijkt naar wat jouw plan voor de tuin is. Het is uiteraard mooi om een combinatie te maken van bloemen en planten waardoor jouw tuin het hele jaar door kan bloeien. Je hebt namelijk vroegbloeiers, zomerbloeiende vaste planten en laatbloeiende planten.

Tot slot kan je kiezen voor planten die veel bijen en vlinders aantrekken. Dat is niet alleen goed voor het milieu en het dierenleven in jouw tuin, maar ook heel goed voor de bloei van alle planten in de tuin. Veel bijtjes, hommels en vlinders zijn gek op de nectar van vaste planten, vooral die van de Ridderspoor, het Koninginnekruid en van de Ooivaarsbek. Als je het dus gezellig vindt om deze dieren in de tuin te hebben, is het zeker aan te raden om hier nog extra goed op te letten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.