Veel mensen ervaren slaapproblemen. Dat is natuurlijk enorm vervelend, want je hebt je slaap hard nodig. Om van slaapproblemen af te komen, is het allereerst belangrijk om verschillende slaapproblemen op een rijtje te zetten. Waar heb jij precies last van? Wat kun je hieraan doen? Lees verder voor onze tips.
Jetlag
Vaak houden slaapproblemen langdurig aan. Maar er is ook een belangrijk voorbeeld van een kortstondig slaapprobleem, namelijk bij een jetlag. Als je een verre reis maakt, heb je te maken met verschillende tijdzones. Daarbij ga je ineens op een ander tijdstip slapen of juist op een ander tijdstip opstaan dan je normaliter doet. Je lichaam weet hier niet meteen raad mee. Je kunt moeilijk in slaap komen of ervaart juist dat je al vroeg op de dag doodmoe bent. Naast slapeloosheid of vermoeidheid zijn er meer jetlag-gerelateerde klachten, zoals verlies van eetlust, uitdroging, prikkelbaarheid, misselijkheid en hoofdpijn. Jetlag tips helpen je om over deze klachten heen te komen. Pas bijvoorbeeld je slaapschema al aan voordat je op reis gaat, blijf voldoende eten en drinken, en pas je zo snel mogelijk aan aan het lokale ritme.
Slapeloosheid
Een veelvoorkomend slaapprobleem is slapeloosheid, ook wel bekend als insomnia. Je hebt moeite met in slaap vallen. Of je ervaart doorslaapproblemen, waarbij je meerdere keren per nacht wakker wordt. Soms lukt het dan niet meer om verder te slapen. Het kan ook zo zijn dat je al heel vroeg wakker wordt en vervolgens niet meer in slaap kunt komen. Slaapproblemen kunnen ontstaan door allerlei redenen, zoals stress, zorgen, vaak moeten plassen, een onregelmatig slaapritme of een snurkende partner. Je kunt verschillende dingen doen om slapeloosheid aan te pakken. Ga vroeger naar bed of blijf ’s ochtends langer liggen, het is maar net wat er past bij jouw schema. Houd in ieder geval een vast slaapschema aan, zodat je lichaam hieraan kan wennen. Ook tijdens je vrije dagen! Richt de slaapkamer stil, donker en comfortabel in. Kijk niet meer op een scherm voordat je naar bed gaat, of het nu een telefoon, tablet of televisie is. Lees bijvoorbeeld liever een boek. Je kunt speciale ademhalingsoefeningen doen om tot rust te komen. Vermijd verder cafeïne en alcohol. Je denkt misschien dat een borreltje voor het slapengaan helpt, maar de slaapkwaliteit neemt af. Wat wel nuttig is? Voldoende lichamelijke beweging, in de avond of eerder op de dag. Hier maak je je lichaam moe mee: sport daarom voldoende.
Slaapapneu
Slaapapneu is een aandoening die te maken heeft met de ademhaling tijdens de slaap. De ademhaling stopt herhaaldelijk tijdens het slapen en begint vervolgens weer. Vaak gaat dit gepaard met luid snurken of verstikkende geluiden. Je kunt overdag vermoeid zijn en moeite hebben met concentreren, als gevolg van slaapapneu. Ook treedt vaak ochtendhoofdpijn op. Er zijn speciale apparaten om de problemen van slaapapneu te verminderen. Ook het veranderen van de levensstijl kan helpen, denk aan afvallen, stoppen met roken en stoppen met alcoholgebruik.
Slaapwandelen
Tot slot kun je last hebben van slaapwandelen. Tijdens de slaap kom je uit bed en wandel je rond, zonder dat je je bewust bent van de omgeving. Hoewel rondwandelen een mogelijkheid is, kun je bij slaapwandelen bijvoorbeeld ook rechtop in je bed gaan zitten of gaan praten. Het is voor anderen moeilijk om een slaapwandelend persoon wakker te maken. Vaak voelt iemand die slaapwandelt zich gedesoriënteerd of verward bij het ontwaken tijdens het slaapwandelen. Vooral kinderen kunnen slaapwandelen, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Slaaptekort, vermoeidheid en stress kunnen zorgen voor een grotere kans op slaapwandelen. Of er kan sprake zijn van een slaapstoornis. Het is vooral belangrijk om veiligheid te garanderen. Voorkom valgevaar, maar verstop bijvoorbeeld ook autosleutels om te voorkomen dat iemand die slaapwandelt in de auto kan stappen.
Er kunnen verschillende slaapproblemen ten grondslag liggen aan een matige of slechte nachtrust. Zoek dit uit. Neem de klachten serieus en kies voor een gerichte oplossing.