Over de ruggenprik gaan veel praatjes. Zo’n prik is gevaarlijk en niet goed voor de baby, een ruggenprik is voor moeders die niet sterk genoeg zijn of deze prik zou niet aangeraden worden bij vrouwen. En ja, ik had sommige antwoorden niet verwacht. Ik zocht mijn antwoorden bij de bron, de anesthesist van het ziekenhuis van Treant Zorggroep.
de anesthesist
David Post is anesthesioloog en pijnbestrijder. Hij werkt in het ziekenhuis van Treant Zorggroep Hij geeft onder andere ruggenprikken aan bevallende vrouwen. Ik mocht deze anesthesist wat vragen stellen over de ruggenprik die denk ik elke moeder wel graag wil weten.
Leestip: Mijn ervaring met de ruggenprik
Wat is een ruggenprik precies?
Bij een ruggenprik, of epiduraal, wordt met behulp van een naald een slangetje ingebracht in de ruimte juist voor het hersenvlies, waarbinnen zich het ruggenmerg bevindt [De hersenvliezen (ook wel: meningen, meninges) zijn structuren die tussen de schedel en de cortex cerebri gelegen zijn en doorlopen om de kleine hersenen, de hersenstam tot aan het einde van het ruggenmerg in de onderrug – bron: Wikipedia]. Meestal ter hoogte van de derde lendewervel. Via dit slangetje wordt dan een lokale verdoving gegeven en een soort morfine. Hierdoor raken de zenuwvezels die kou en pijn doorgeven aan de hersenen verdoofd, waardoor pijn en kou onder het niveau van het slangetje niet meer of veel minder gevoeld worden.
Hoe vaak wordt gemiddeld door bevallende vrouwen om een ruggenprik gevraagd?
Ongeveer 1 op de vijf vrouwen kiest momenteel voor een ruggenprik, dit aantal stijgt ieder jaar, in 2003 was het nog 1 op de 20.
Hoe veilig is een ruggenprik?
Een ruggenprik is veilig. Ernstige complicaties zoals een bloeding of infectie komen zeer zelden voor, minder dan 1 op de 10.000. In een paar procent van de gevallen ontstaat echter lekkage van hersenvocht. Hierdoor ontstaat hoofdpijn, meestal bij opstaan of rechtop zitten. Hoewel dit vaak in de loop van een paar dagen overgaat is het verstandig dit te melden. Als de klachten ernstig zijn of aanhouden kan het gaatje met behulp van het inspuiten van eigen bloed worden ” dichtgeplakt”.
Wat kunnen complicaties zijn voor de bevallende vrouw of het ongeboren kind?
Epidurale analgesie (=pijnstilling) gaat gepaard met een grotere kans op de noodzaak van oxytocinegebruik (een middel wat het samentrekken van de baarmoeder na de bevalling bevordert), een langere uitdrijvingsduur, een grotere kans op een vaginale kunstverlossing en een verhoogde kans op lage bloeddruk. Epidurale analgesie gaat gepaard met een verhoogde kans op koorts bij de moeder: bij een temperatuur ≥ 38ºC kan een antibiotica behandeling nodig zijn, waardoor de kinderarts wellicht moet worden geraadpleegd voor het kindje. Ook kan een overplaatsing van de pasgeborene naar de afdeling neonatologie noodzakelijk zijn.
Vindt u dat er soms te snel om een ruggenprik wordt gevraagd?
Iedere vrouw heeft recht op goede pijnstilling, op ieder moment.
Kan een vrouw altijd een ruggenprik krijgen?
Meestal wel. In het geval van stollingsstoornissen of afwijkingen van de wervelkolom of het zenuwstelsel kan het soms niet, maar dit is gelukkig zeldzaam.